1. Vali võimalusel orgaanilise päritoluga toit

Kui eelarve piirab, siis määra liha, muna ja piimatooted orgaaniliselt toodetud toidu prioriteetideks.

2. Joo vähemalt kaks liitrit vett päevas

Eelistatavalt korduvkasutatavast anumast, mis ei ole valmistatud plastikust. Ole keskkonnasõbralik ja piira plastmassi kasutamist! Vähenda oma alkoholitarbimist ja jää ühe klaasi antioksüdantide rohke punase veini juurde päevas.

3. Ole teadlik toote pakendile märgitud koostisainetest

Pikkade koostisosade loeteluga tooted ei käi kokku puhta söömise kontseptsiooniga. Muuda harjumuseks toodetel leiduvate toitumisalaste etikettide lugemine. Jäta ostmata tooted, mis sisaldavad rohkem kui viit koostisosa, või koostisosi mida Sa ei suuda välja hääldada.

4. Väldi töödeldud ja rafineeritud toite

See hõlmab valget jahu, suhkrut, leiba ja makarone. Naudi nende asemel komplekssüsivesikuid sisaldavad toite, mis on tavaliselt ka toitainerikkamad. Komplekssüsivesikuid ja nende molekulid lõhustuvad aeglasemalt, mistõttu seeduvad nad ka kehas pikaajalisemalt ja pakuvad kehale energiat tunduvalt pikema aja jooksul.

Komplekssüsivesikuid sisaldavad ohtral näiteks täisteratooted, köögiviljad, pähklid, kaerahelbepuder.

5. Vali tarbitavat rasva targalt!

Püüdle selle poole, et Sinu toidus oleks iga päev ka küllastumata rasvhappeid. Küllastumata, eriti oomega-3 rasvhapet leidub palju kalarasvas, mistõttu on soovitav süüa kala 2-3 korral nädalas.

Kasuta toiduvalmistamisel oliiviõli ja eelista praadimise asemel küpsetamist, keetmist ja hautamist.

6. Tootjalt tarbijale kontseptisoon

Uuri välja, kust see toit, mida soovid osta, pärineb ja kes selle on tootnud? Millised tooted on kohalikud ja hooajalised?

7. Osta südametunnistusega

Tarbi kohalikku "humaanselt toodetud" liha.

8. Söö aeglaselt ja mõnuga!

Ära kunagi kiirusta söömisega. See, kuidas me sööme on seotud signaalidega ajus. Selleks, et inimene registreeriks, et tal on kõht täis, läheb umbes 20 minutit. Seega kiiresti sööjad kipuvad üle sööma ja aeglastel sööjatel saab jällegi kõht kiiremini täis. Naudi iga suutäit!

9. Söö koos perega!

Toit on sotsiaalne liim, mis liidab lähedasi. Sa parandad oma pere elukvaliteeti koos enda omaga, kui te arvestate puhta söömise kontseptsiooniga.

Allikas: Clean Eating