Ekspert Botta annab nõu: "Rääkige lastele toidust positiivselt, näidake, kui hästi see maitseb ja kui mitmekesine toit on. Kui puu- ja köögiviljad on regulaarselt laual, peetakse neid automaatselt normaalseks."

Toiduteadlane soovitab lapsi mitte sööma survestada. "Pooleteise kuni kuue aasta vanuselt on väikelapsed neofoobia faasis: nad lükkavad tagasi kõik, mis on uus või näeb välja teistsugune. Eriti toidud, mille maitse on hapukas, mõru või vürtsikas. Sageli aitab küsimisest, miks lapsele mõni toiduaine ei meeldi. Olge eeskujuks. Kui lapsele mõni toit ei meeldi, siis pakkuge talle seda järgmisel korral koos mõne eelistatud toiduga. Lapsed peavad kõigepealt harjuma paljude maitsetega."

Laste ja vanemate menüü muutub suuresti sarnaseks niipea kui hakatakse koos ühe laua taga sööma. Harjutakse mitmekülgse menüüga. Köögivilju on hea lastele teistest toitudest eraldi pakkuda. Pisikesed saavad siis haarata kõike, mis neile meeldib. Uute maitsetega tutvumiseks on Bottal aga trikk varuks: "Näiteks laske lapsel esmalt puudutada ja lakkuda uba. Kui see sobib, järgneb hammustamine ja seejärel söömine.

Kui puu- ja köögiviljade osas on vaja teatavat kannatlikkust, siis maiustused on lastele meeltmööda. Selle asemel, et neid järjekindlalt keelata, eelistab ekspert mõõdukat lähenemist. “Tavaliselt mul maiustusi kodus pole. Kui suur magusaisu peale tuleb, siis küpsetan kooki,” ütleb ta.

Vaadake näpunäiteid, mis aitavad koos lastega süües rahulikuks jääda ja ennekõike toitu nautida

Suhete tugevdamine: igapäevaelus on paljudel peredel kiire tempo ja üheskoos söömist ei pruugi olla lihtne korraldada. Seetõttu leppige kokku, et naudite vähemalt ühte söögikorda päevas koos.

Rahulikult koos: oodake, kuni kõik on laua taga, et ühiselt söömist alustada.

Iganädalased plaanid: tülitsemise vältimiseks mõelge, mida soovite lähipäevil perega süüa. Sellisel juhul ei ole kaebused kehtivad, sest menüü osas said kõik otsustada.

Harjutamine teeb meistriks: köögiviljad maanduvad põrandal või kaste tilgub lauale? Ärge olge pahane, vaid rahulik. Järgmine kord läheb paremini!

Olge eeskuju: sööge nii, nagu sooviksite, et teie lapsed seda teeksid.

Vältige keerulisi teemasid: vaidlused ja arutelud ei kuulu söögikorra juurde. Parem lükake mõlemad edasi. Selle asemel rääkige päeva positiivsetest kogemustest või tehke nädalavahetuseks plaane.

Ärge avaldage survet: sunnitud õhkkond suurendab tõenäoliselt toidu osas vastumeelsust. Nii et veenduge, et söögilauas oleks rahulik meeleolu!

Väikesed kokad: toit maitseb kõige paremini, kui seda ise valmistada. Lapsed esitlevad uhkusega oma tulemusi ja ise tehtud toit süüakse suure tõenäosusega ka ära.

Superkangelase pajaroog: olge loominguline ja pane roogadele lõbusad nimed. Uuringute kohaselt julgustab see lapsi rohkem tervislikke toite sööma.

Nutikas lähenemine: mõni laste jaoks esmapilgul mitte nii maitsev toiduaine võib osutuda populaarseks, kui see on nutikalt peidetud: näiteks küpsetage köögivilju tomatikastmega ja püreestage need seejärel. Selliselt ei ole kohe aru saada, mida süüakse, aga nii mõnedki vitamiinid jõuavad väikeste sööjate kõhtudesse.

Õnnelik nägu: kasutage puuviljade populaarsuse suurendamiseks naljakaid nägusid: aluseks ananassiviilu, kirssidest saavad silmad, mustikast nina ja õunaviilust naeratav suu. Olge loov!

Allikas: Eatsmarter.com