15.01.2021, 09:29
Teeks täna pisut põnevama pitsaõhtu! Jagame ideid, mida pitsa peale panna ja õpetame küpsetama parimat pitsapõhja
Mida panna pitsa peale, kui tavaline tomat-juust on ära tüüdanud? Ja mis on see koostisosa, mis annab su pitsale selle sööklapitsa maitse?
FOTO:
- Klassikaline pitsa algab tomatikastmest. Selle maitse annab noodi kogu pitsale. Poest ostetud pitsakaste on tihti ülemaitsestatud. Siis pole vahet, kui väärt kraami kastmele kuhjad, maitseb ikka nagu sööklapitsa. Kastme saad ise teha paarist küüslauguküünest, lonksust oliiviõlist ja purustatud tomatite konservist – hauta ja aja läbi sõela, maitsesta soola-pipraga.
- Valge pitsa on elegantse maitsega. Kasuta põhja määrimiseks kreemjat Itaalia ricotta’t, kohalik on kuiv ja maitseb hoopis nagu kohupiim. Kui “itaallast” poest ei leia, võid selle asendada toorjuustuga. Peale kahte-kolme sorti valget juustu (mozzarella või fior di latte ehk lehmapiima-mozzarella, pecorino, kitsejuust) ja näiteks seened.
- Mozzarella teeb mahlaseks nii punase kui valge pitsa. Sellele põhjale on hea ehitada igasuguseid maitseid.
- Kokku sobivad kitsejuust ja viigimarjad. Viigimarjad ahjust läbi või hoopis pärast peale.
- Peekon ja kimchi. Kimchi-tutsud tõsta pitsale, kui see ahjust tuleb.
- Marineeritud artišokk ja mortadella. Mortadella-viilud soputa pitsale ahjust võttes.
- Päikesekuivatatud tomat ja prosciutto. Tomat haki peeneks ja küpseta läbi, sink keeruta pitsale pärast ahjust väljumist.
- Külmsuitsulõhe ja basiilikupesto. Lõheviilud ja pesto-tutsud tõsta pitsale siis, kui ahjust välja võtad.
- Salaami ja oliiviõlis marineeritud oliivid käivad pitsa peal ahjust läbi.
Loe õige Napoli pitsapõhja valmistamisest ja pitsa küpsetamisest pikemalt: Pitsaküpsetuses uued tuuled. Mis teeb pitsapõhja servad krõbedaks ja sisu pehmeks-kohevaks?