Šampanja ja vahuveini joomisele andsid luksusmärgi kuningad ja kõrged aadlikud, kes selle maitsva joogi pruukimisest lugu pidasid.

Näiteks ütles Louis XV lemmikkurtisaan Marquise de Pompadour, et see on ainus joovastav jook, mille tarvitamine jätab daamid kauniks.

Luksuslikkuse säilitamiseks tuleb aga vahuveini või šampust tarbida õigesti, nii, et väärt joogi omadused ja ka joomise traditsioonid säiliksid.

“Pauguga või ilma?” Loomulikult ilma pauguta. Šampanjapudeli pauguga avamine on vulgaarne ja ka ohtlik. Oskuslik tarbija avab pudeli vaikselt ja ohutult. Jooki klaasi kallates tuleb pudelit hoida pudelipõhjast, mitte kaelast, ning klaasist tuleb joogiga täita vaid veidi üle poole. Muidugi tuleb jooki serveerida jahutatult, jook võiks külalisi oodata jää ja veega täidetud jäänõus (või veini küüleris).

Millisest klaasist aga ikkagi vahuveini pakkuda?
Vahuveini jaoks on parim flöödikujuline (kõrge, kitsas) klaas, selle puudumisel võib kasutada ka tavalist valge veini klaasi. Vanemate šampanjade puhul võib aga ka kasutada isegi punase veini klaasi, mis maitse hoopis paremini esile toob. Kuna vahuveini pruugitakse enamasti pidulikel ja tähtsatel sündmustel, siis ei saa mööda vaadata ka klaasi esteetilisest välimusest. Tänapäeval võib leida vahuveini klaase erinevale maitsele ja ka interjöörile, kuid kõige kindlam on valida klassikaline läbipaistev kõrgel jalal kitsas klaas.

Vahuveini pokaali tuleb hoida käes nii, et klaasi jalg jääks pöidla ja ülejäänud nelja sõrme vahele. Siis ei soojenda käsi vahuveini ning jook püsib jahutatuna. Juhul, kui tegemist on püstijala vastuvõtuga, kus on vaja käes hoida ka näiteks taldrikut, sobib klaasi puhkama toetada väikse ja neljanda sõrme vahele. Klaasist joomiseks tuleks klaasi kallutada kuni 45 kraadise nurga alla.

Miks on veinidele erinevad klaasid?

Veini joomine pole selle avastamisest saadik olnud lihtsalt alkoholi tarbimine, see on olnud kultuur, sündmus ja elamus. Ka Jeesus muutis vee veiniks ning toitumisnõustajate poolt kõige tervislikumaks toitumisviisiks tituleeritud vahemeremaade dieet kätkeb endast igapäevast veini pruukimist. Veini valmistamist peetakse ühtviisi kunstiks ja teaduseks. Seega, on ilmselge, et ka veini tarbimine nõuab kindlat etiketti ja korrektseid tarvikuid.

Veini joomisele eelneb veini vaatlemine, nuusutamine ja maitsmine ning õige veiniklaas peab seda kõike võimaldama. Veini peab saama läbi klaasi vaadelda — selle selgust, värvitooni ning sügavust.

Veiniklaasi siseküljele pärast veini segamist jäävad piisad annavad märku sellest, kui palju sisaldab vein glütserooli ja alkoholi.

Õige klaas peab jätma veini aroomidele piisavalt ruumi ning avarust — mida rohkem veinist õhuga kokku puutub, seda rohkem on veini lõhna tunda.

Veini maitset mõjutab märgatavalt see, kus kohas puudutab vein esimest korda sinu keelt ning milliste maitseretseptoritega kokku puutub, seega on äärmiselt oluline ka veiniklaasi kuju ja paksus. Paksema äärega klaas takistab veinil nii vabalt keelele voolata ning seega võib rõhutada veini happelisust ja kangust.

Spetsiifilisemaks minnes vajavad erinevat tüüpi veinid oma klaasi — erinevat klaasi valgele ja punasele, dessertveinile, tummisemale ja puuviljasemale veinile jne.

Punase veini klaas peaks enamasti olema laiem, sest punane vein on sügavam, tummisem ja tugevama aroomiga — laiem klaas võimaldab seda nautida.

Valge veini klaas eeldab aga kitsamat klaasi, et juhtida valge veini õrnem aroom otse ninani. Samuti aitab kitsam klaas säilitada valge veini jahedust.

Vahuveini klaas soovib aga kõige kitsamat klaasi, sest laiemas klaasis kaotab vahuvein kiiremini gaseeritust.

Jalaga või jalata veiniklaas? See oleneb natuke ka isiklikust eelistusest, kuid jalaga veiniklaas aitab hoida veini temperatuuri — käega klaasi hoides soojendad ka veini, mida näiteks valge vein ei soovi.

Dessertveini klaas on aga teistest kõige väiksem, sest on väga magus.

Teisest küljest on veinijoomise elamuse juures kõige olulisem nautimine — olgu klaas milline tahes. Loomulikult on olulisel kohal ka õhkkond, kus veini nauditakse — olgu selleks pidulik sündmus näiteks juubel või hoopiski bankett väliskülalistega. Oluline on leida endale nii sobiv sündmus ja ka koht ning kui vein ei tundu nauditav — proovi teistsugust klaasi ja tunneta, kuidas maitse ja kogemus muutuvad.