Loomapsühholoog ja käitumisnõustaja Nikole Gripps väidab, et kui sinu koerale meeldivad lapsed, ta on väga hea käitumisega ning ülimalt kannatlik, siis võib lubada lapsel ja koeral omavahel suhelda juba väga varajases eas. Kõik oleneb sinu koera suhtumisest lastesse. Mõned beebid näitavad huvi üles juba kuuekuuselt ning teevad siis esimesi katseid koera „paitamises”. Selline omavaheline suhtlus on väga teretulnud, kuid alati peab olukorral silma peal hoidma.

Kui koer pole huvitatud, siis ei ole mõtet omavahelist kontakti peale suruda.

Paitamise asemel võib laps kogemata koera lüüa ning sellega ta ära ehmatada. Ära mitte kunagi jäta last koeraga üksi, isegi kui tegemist on koertekooli priimusega. Me kunagi ei tea, mida laps võib teha, et koer endast välja viia, ning kuidas koer sellele reageerib. Kuigi arvatakse, et vanemad koerad on kannatlikumad, siis tegelikult on just vastupidi ning kutsikad on juba iseenesest ettearvamatud.

Arvesta, et sinu laps ei hakka koeraga traditsioonilises mõttes mängima veel pikka-pikka aega, kuid õpeta talle juba varakult, kuidas koeraga käituda: ei tiri sabast, ei katsu kõrvu, ei löö, ei kiusa, jätad ta üksi, kui ta magab, sööb või tunneb ennast kehvasti. Oluline on tekitada nende vahel usaldus, millest saab ka peamine eeldus tulevaseks sõpruseks.

Ära mitte kunagi jäta last koeraga üksi, isegi kui tegemist on koertekooli priimusega.

Õpeta varakult oma lapsele, et koeraga mängimise ajal ei kiljatata ega karjuta, kuna see võib looma ehmatada. Samuti peaksid liigutused olema sujuvad, mitte järsud. Kui laps on juba suurem, siis kõige olulisem on arusaam, et iga koer ei pruugi olla sama sõbralik kui perekoer kodus.

Kuidas käituda võõra koeraga?

Lapsed tahavad tutvust teha ka võõraste koertega. Kõige ideaalsemal juhul ei lähene laps võõrale koerale ilma täiskasvanu järelevalveta mitte kunagi ning kui ta soovib võõrast koera paitada, tuleb omanikult alati luba küsida. Kui luba on antud, siis laps võiks koera poole ulatada rusikas käe ning lasta koeral seda rahulikult nuusutada. See on tema viis tutvumiseks. Kui koer ei näita huvi üles, siis pole mõtet omavahelist kontakti peale suruda. Tuleb aru saada, et iga koer pole sõbralik ning mängualdis.

Täispikka artikli leiad Eesti loomakaitse seltsi kodulehelt.