Hangade peres kasvab 5 last. Pesamuna on 1-aastane Emma Noora, kes on uudishimulik maadeavastaja ja kogu pere silmatera (loe: imearmas kahel jalal kõndiv katastroof, kes avab raskusteta kõik kapid ja sahtlid ning jätab endast maha korraliku kaose). Järgmine on 6- aastane Kadri Ann, kes on saanud oma nime kahe vanaema järgi. Kadri on väike linalakk, veidi pelglik, aga selle eest hea kujutlusvõimega lugude väljamõtleja ning suurepärane joonistaja. Kadrile meeldivad linnud ja loomad ning ta arutleb äärmiselt tõsiselt teemal loodushoid ja prügi meie ümber. Sügisel läheb Kadri esimesse klassi.

Siis on Hangade peres veel 11-aastane Rasmus Mattias. Ta on mõnus kombinatsioon empaatilisest ja heatahtlikust vennast, kellel on avar silmaring ja arvestatav impeerium Minecraftis. Eelistades pigem täiskasvanute seltskonda, kuulab Rasmus tähelepanelikult vanemate juttu ja ütleb ka oma targa arvamuse julgelt sekka.

Vanuselt järgmine on 18-aastane Hanna Liisa, kes teab täpselt, mida ta oma elult soovib ja kuidas soovitud sihtpunkti jõuda. Oskus teha asju omaenda kätega ja tulemuste nimel pingutada – see iseloomustab Hanna Liisat hästi – nii tema klaveriõpinguid, saavutusi võrkpallis kui ka euroalustest tehtud suvemööblit vanas Teeääre talus Läänemaal, mida perekond on ühiselt taastamas.

21-aastane Robert on vanim laps, kes naasis äsja kaitseväest. Seal läbis ta edukalt nooremallohvitseri kursused ja tundis tõelist õlg-õla tunnet oma rühmakaaslastega vihmas, poris, lumes ja karantiinis. Muidu on Robert aga iga seltskonna hing, siiras ja hea huumorisoonega noor mees, kes kulgeb rahumeelselt elus ja otsib oma õiget kohta maailmas.

Ei ole asja, millega pereisa Tarmo hakkama ei saaks. Kõigepealt võtab Tarmo aega mõttetööks, planeerimiseks ja alles siis hakkab teostama. Tarmo ehitas koos äiaga oma perele kodu ja kõik selle juurde kuuluva ning olukorra sunnil võttis kodus vastu noorima lapse sünni, kes tahtis kiiresti ilmale pääseda. Tarmo hobideks on kalapüük, matkamine, lugemine, kodukalja, -õlle ja -siidri pruulimine. See viimane on eriti tähtis teaduslik töö, mida tuleb teha ülima täpsusega ja soovitavalt koos hea sõbraga. Erialalt on Tarmo IT-süsteemide insener ja töötab tehnoloogia osakonna juhatajana Riigi Infosüsteemide Ametis.

Pereema Karin mahutab oma päeva rohkelt tegevusi. Ta toimetab eelkõige lastega: lasteaed, beebide võimlemine, eelkool, päris kool, perearst, silmaarst, hambaarst, kõrvaarst jne, kuid õnneks on kõik lapsed terved. Lapsehoolduspuhkusest hoolimata töötab Karin osakoormusega Eesti Töötukassas, andes oma panuse uute teenuste väljatöötamisse erivajadusega inimestele ja Töötukassa nõustajate koolitamisse. Karin kaitses 2018. aastal doktorikraadi sotsiaaltöös ja võitis Eesti Teaduste Akadeemia aastapreemia parima doktoritöö eest. Nüüd on aga algamas superviisori õpingud, et toetada spetsialiste, kes töötavad erivajadusega inimestega.

Karin armastab pikki jalutuskäike ja aiatöid, sest see on rahu ja omaette olemise aeg ning milline laps tahaks vabatahtlikult peenraid rohida? Veel naudib Karin toidu valmistamist nii perele, sõpradele kui ka kolleegidele.

Pereema Karini kuuris on kasvamas 11 kana, et ikka jaguks kraami küpsetamiseks. Aiasaadused tulevad oma aiamaalt ning kui bändis on puudu bassimees, siis võite ta vabalt appi kutsuda. Tundub, et temal tegutsedes energia mitte ei kulu, vaid kasvab.

Mõned nopped viielapselise pere argipäevast

  • Reeglina on vaja põrandaid pühkida enne, kui jõuad juua hommikukohvi.
  • Võid vaid imestada, kuidas korras kodust on saanud katastroofipiirkond vaid poole tunni jooksul, kui sul on tähtis kõne tööandjaga.
  • On täiesti tavaline, et pestes hommikul kaks masinatäit pesu on õhtuks pesukast jälle täis.
  • Igal päeval sirutuvad sinu poole üles maailma kõige armsamad pisikesed käed ja tedretähnilised palged ning sul on õnn tunda oma lapse südametukseid.
  • Igal päeval on sul võimalik olla kõige täiuslikum inimene maailmas, ainuüksi selle eest, et võtad oma lapse armastusega sülle ja kuulad tema rõõme ja muresid ning pikka traktaati viimasest unenäost.
  • Sa näed igal hommikul trepist alla tulemas kondiseid põlvi, millele järgneb armas unine laps, kes annab teada, et tema tulevane amet on ikkagi kokanduse juutuuber, mitte väärismetallide kaevandaja.
  • Sul on võimalik näha, kuidas sinu heast ja armsast lapsest saab paariks aastaks kohutav enesekeskne teismeline, kes hoolib ainult iseenda vajadustest ning siis mõne aja pärast (peale pikki vintsutusi) avastada, et sinu hea ja armas laps on jälle tagasi.
  • Sul on võimalik kaasa elada noore täiskasvanu maailma avastamisele, elu õppetundidele ja tõdeda ning loota, et varasemast kasvatustööst on ehk midagi külge jäänud.


Tiitel ja Bigbanki poolt välja antav stipendium summas 7000 eurot antakse võitjale üle 24. mail saates „Hommik Anuga“.

Jaga
Kommentaarid