Me armastame oma lapsi nii siis, kui nad on planeeritud, kui ka siis, kui nad otsustasid tulla ootamatult. Armastame, kui neid imetame, ja armastame, kui ei imeta. Armastame oma beebisid, kui tunneme end vahel väsinuna, ja armastame ka siis, kui otsustame paluda abi lähedastelt, vanavanematelt, lapsehoidjatelt. Me armastame neid siis, kui nad naeravad, aga ka siis, kui nad ennastunustavalt nutavad. Ärgem laskem end mõjutada ja ärgem toitkem ka ise seda häbistamist ja jõulist õpetamist, millel peatub avaloos disainer Helene Vetik, vaid uskugem edasi enda emalikku armastusse ja "lepime kokku, et oleme head emad, kuniks oma lapsi armastame ja nende heaolu eest hoolt kanname," nagu ütleb kuldsed sõnad nelja lapse ema Britt. Vaid nii suudame nautida seda beebiaega, mis möödub alati natuke liiga kiiresti.

Olen kandnud ja ilmale toonud kolm last, ent ma pole kunagi olnud raseduse fänn, veel vähem sünnituse fänn. Aga ma olen tohutu imikute fänn! Minu jaoks on lapsekasvatamise üks eredamaid aegu, kui nad on veel need nohisevad ja mitte midagi oskavad vastsündinud. Just sellised, nagu meie seekordses fotoseerias, mil need väikesed imelised inimesed on alles meile sülle asetatud ning oleme võinud nendega andunult tõtt vaadata. Sellest hetkest algab suur muutuste aeg. Seda nii beebidel kui ka emadel.

Nende muutustega proovime sul aidata kohaneda.

Millest uues Beebi numbris veel juttu?

Kaanelugu: Helene Vetik lootis, et võtab veel vabamalt

"Arvasin, et mulle ei lähe korda, kui keegi ilmselge halvakspanuga küsib, miks ma oma lastele pudelit annan, aga nüüd näen, et teeb ikka haiget," tunnistab disainer Helene. Siiski otsustas ta kaksikutega oma rida ajada ning harjutas tütred võtma kohe nii rinda kui ka pudelit.

Püüd olla ideaalne ema põletas mu läbi

"Olin kinni mõtteviisis, et pean kõike ise tegema ning ei usaldanud titat kellegi teise hoolde," ohkab Susanna Maria, kes endale pandud ootused nii kõrgeks ajas, et nende mittetäitmise valu all kokku varises.

Mu kaksikud sündisid 25. rasedusnädalal. Vaid üks neist ületas raskused...

"Arstid hoiatasid, et mu kaksikud võivad sündida sügavalt enneaegsena. Ma ei uskunud neid, ei arvanud hetkekski, et meiega võiks nii minna. Minuga halvad asjad lihtsalt ei juhtu!" meenutab Helen ärevat aega.

Maarja Kerner-Aderi kolumn

"Kaksikuid oodates õpetasid teised kaksikute emad mind: kõik abi, mida sulle pakutakse, võta alati vastu. Võtsin seda kuulda ja nii olengi teinud. Abilisi on mul palju! Tunnen, et tänu tugivõrgustikule olen kõikvõimas!"

Miks sa ei maga?

Karyna lugu beebist, kes otsustas mitte magada. Ka veel nelja-aastasena mitte. Miks see nii on, et mõne lapse magamatus võib nii kaua kesta? Kuidas see periood üle elada?

Imetamine. See kõige loomulikum?

Imetamisele viidatakse kui ühele loomulikumale ja ürgsemale tegevusele, mis peaks emadel õnnestuma justkui iseenesest. Oma beebiga seda teekonda alustades aga avastad, et see ei pruugigi nii lihtne olla. Kogusime kokku emade enim muresid tekitanud küsimused imetamise kohta, neile küsimustele vastab hinnatud imetamisnõustaja Marianne Tobro.

Mina olingi see targutav ühe lapse ema

Kes meist poleks kuulnud kedagi sarkastiliselt nalja heitmas, et kõige ideaalsemad lapsevanemad on need, kellel lapsi veel pole. Lapsevanemana teame, kui väga see ütlus paika peab.

Kuidas leevendada armukadedust?

Kui esimese lapse sünd on eriline kõikide "esimeste" pärast, siis teise beebi sündi võib varjutada mõte, kuidas ma saan armastada mõlemat last ühepalju. Kuidas panna suuremat last uskuma, et beebi pole talle armastuses konkurent?

Plaaniväline pole tingimata halb

Pille räägib oma siira ja puudutava kogemuse, kuidas tal oli kaks last, tore pere ning kõik justkui õige ja plaanipärane, kuni äkki vaatasid talle rasedustestil otsa taaskord kaks triipu. "Kas rikkusin kõik ära?"

Tänu lapsehoidjale olen parem ema

Magamata ööd, pidev väsimus, eneseteostuse vajadus ja oma aja puudumine. Need teemad puudutavad ühel hetkel paljusid emasid, kuid ometi julgetakse harva abi otsida. Miks beebile lapsehoidja võtmine tabu on?

Imelised esimesed emotsioonid

Ootus sai otsa ja valu läks üle, nüüd ta siis ongi juba su süles... aitäh meie lugejatele oma kõige esimeste kohtumiste jagamise eest! Pildiseerias seekord rohkelt emotsiooni beebide esimestest hetkedest.

11 netiemme tüüpi

Kui saame emaks, veedame palju aega kodus ja surfame internetis, kus tutvume uute põnevate karakteritega. Milliseid emmetüüpe oled kohanud ja milline oled sa ise?

Tüütud pahalased: gaasid, hambad ja viirused!

Oled juba oma beebi mõnusa nohinaga harjunud, tema unerütm on saanud sinu omaks, kõik on justkui ideaalne, ning siis... ta nutab. Ja nutab. Ja nutab. Kuidas gaasivalusid ennetada ja leevendada? Mis aitab hamba tuleku valu ja esimeste talviste viiruste vastu?

Kanna teda mõnuga!

Beebid armastavad lähedust ning seega tahavad pidevalt süles olla. Sinule aga kuluvad kaks vaba kätt muudeks toimetusteks ära. Appi tulevad kandevahendid – neid leidub igale maitsele ja vajadusele, leia aga oma lemmik ning naudi lähedust!

Oi, piss tuli!

Iga päev keskmiselt 10 korda, iga nädal ligi 70 ja iga kuu umbes 300 korda vahetad sa beebil mähkmeid. Kuidas neid valida – ökoloogilised või tavalised, riidest või ühekordsed?

Millised beebiäpid telefonile laadida?

Millal sa viimati beebi mähet vahetasid, mis seal mähkmes oli, kumba rinda ja kui kaua ta viimati sai, kui palju lisatoitu sõi, millal esimest korda naeratas? Tahad või ei, kõik kipub ununema. Appi tulevad beebiäpid!