Unsplash
Kui külas pakutakse tavalisest nisujahust tehtud kooki, jätab Paula Johanna (7) selle võtmata. Tal on diagnoositud tsöliaakia ja nisuvalku sisaldav toit paneb tal kõhu talumatult valutama.

Tsöliaakia on päriliku iseloomuga haigus, mille puhul teraviljades – täpsemalt nisus, rukkis, odras ja kaeras – leiduv­ gluteeni-­nimeline valk kahjustab inimese peensoole limaskesta ning järk-järgult selle hatud hävivad. Neil hattudel on aga kanda väga tähtis roll, sest just nende kaudu imenduvad organismi kõik toitained, mida keha vajab. Kui peensool on kahjustunud, kujuneb välja mitmete elutähtsate toitainete (nagu valgud, vitamiinid, mineraalained) puudus organismis. Tüüpilised tsöliaakia haigus­nähud on kõhuvalud, kõhulahtisus ja kõhnumine.

Just kõhuvaludega oli ka Paula Johanna enne gluteenivaba elu algust väga sageli hädas. “Kõht valutas nii hullusti, et laps oli näost kaame ega tulnud voodist välja. Valud meenutasid kõhugrippi ja nende puhul ei aidanud ükski ravim. Need kestsid 5–6 tundi, enne kui vaibu­sid,” meenutab Paula ema ­Kairit (39).

Eriti hulluks läks asi siis, kui Paula Johanna lasteaiateed alustas. Ta tuli lõunast koju ja valutas kõhtu kuni õhtuni. Tagantjärele arvab Kairit, et põhjuseks oli see, et lasteaiatoit sisaldas rohkem gluteeni, kui laps kodustest toitudest oli saanud. “Kui ta sõi gluteenita toitu, kõht ei valutanud. Kuid gluteeni leidub ka väga paljudes sellistes toitudes, kust seda otsida ei oskakski, näiteks valmistoitudes ja purgisuppides.”