Millest ajakirjas Beebi veel juttu, vaata SIIT!

Mis vahe neil on? Kas ma olen halb ema, kui ei osta oma lapsele kõige kallimat? Kas mu lapsele on 3-eurone riidetükk halvem kui 10-eurone? Ja üldse – milline rõiva­ese on hea ja kuidas sellest aru saada?

Viimistlus kemikaalidega

Otsustan asja uurida ning võtan sületäie beebiriideid kaasa Tallinna tehnikakõrgkooli materjali­õpetuse lektori Diana Tuuliku juurde. Minu valikus on kaltsukast ostetud Polarn O. Pyreti hall soonikkoes bodi, rohelise sildiga Eco Aware’i bodi Reservedist ja veel üht-teist.

Kõik, mida pead teadma vastsündinu eest hoolitsemisest, on SIIN!

Et mõnus ja hästi hingav puuvillane riie vormis püsiks, viimistletakse seda kemikaalidega, mille koostisosi toote sildile kirja ei panda. “Me ei tea, mis kogustes ja kui palju neid aineid tekstiilis on ning kas ja millist mõju võiksid need tervisele avaldada,” ütleb Diana Tuulik algatuseks.

Levinumad kemikaalid, mida kangaste kortsumisvastaseks töötluseks kasutatakse ja mis võivad allergilisi reaktsioone põhjustada, on formaldehüüdvaigud. Nende võimaliku kantserogeensuse tõttu on nende kasutamist osas kangastes piiratud.

Et kaugelt Hiinast, Bangladeshist või Kambodžast Euroopasse toodud riided pika transpordiprotsessi kestel ilusad püsiksid, töödeldakse neid sirge ja siledana hoidvate kemikaalidega.

Diana Tuulikul on on konkreetne soovitus, mida selliste riietega teha.

Jaga
Kommentaarid