“Möödunud oktoobris läksin ebaregulaarse tsükli pärast günekoloogi juurde, kus mulle tehti PAP-test. Kuna leid ei olnud puhas, saadeti mind kolposkoopiasse. Taas mitu nädalat tulemuste ootamist – ja enne jõule helistas mulle kirurg, kellelt kuulsin, et koed on kahjustunud, vaja on teha konisatsioon.

27. detsembri hommikul tehti mulle operatsioon. Personal oli toetav. Kõik läks hästi ja kell 12 sain juba koju. Sealt edasi läks elu normaalselt, kui välja arvata see, et ma ei tohtinud järgneval kuuel nädalal tõsta üle 3 kilo.

Veebruaris helistasin arstile, et teada saada, mis lõigatud emakakaelast leiti. Õnneks olin pääsenud – saadi kätte kõik kahjustu­nud koed ja edasist ravi ma ei vajanud. Uurisin oma pereõelt, mis siis nüüd edasi saab. Tema soovitas vaktsineerida.

Olen elav näide sellest, miks vaktsineerimine on vajalik. Ärge tehke elu keeruliseks, vaid laske oma lapsi vaktsineerida – vaktsiin kaitseb kõige hullemate HPV-tüvede eest. Keegi ei soovi ju näha oma tütart sellises seisus, nagu olen mina. Näen enda ema pealt, kuidas ta muretseb ja tunneb end süüdi selles, mis minuga juhtus. Mul lõigati pool emakakaela ära – kui kunagi peaksin veel lapsi soovima, siis see kael ise enam kõhubeebit hoida ei suudaks. Kui rasestun, õmmeldakse emakakael kinni ja 33. nädalal lastakse lahti.

Naistearsti juures peaks aga igaüks ikkagi aastas korra ära käima, olgu siis vaktsiin tehtud vōi mitte!

Loe lähemalt HPV vastu vaktsineerimisest