Eeva Talsi (30) tunnistab, et pärast Lilli sündi tal hormoonid möllasid ja ta oli väga emotsionaalne. “Vajasime kogu perega rahu ja vaikust. Olime esimesed kaks nädalat täitsa oma koopas, ei suhelnud kellegagi." Nüüd avavad nad oma kodu ukse Perele ja Kodule ning jagavad värskeid muljeid lapsevanematena.

Projekt: sätime põnni uue tita tulekuks valmis!

Kui napi vahega uue tita ootele jäin, kallasid inimesed mind üle rohkete hoiatustega: see on väga raske! Kaks beebit, kaks abitut, kaks mähkmekandjat, kaks kaisusmagajat. Kaks jõnglast, kes maailmast veel midagi ei taipa." Pere ja Kodu ajakirjanik Elin kirjutab, kuidas ta valmistas pooleteiseaastast Emilit uue beebi tulekuks ette.

Pedofiil - hunt lambanahas...

Küllap oled lugenud oma lapsele sõnad peale, et ta võõrastelt maiustusi vastu ei võtaks ja nendega kaasa ei läheks. Paraku ei pruugi sellest piisata, et last pedofiilide eest kaitsta. Mida veel teha saaksid? “Kõige levinum müüt on, et tumeda mantli ja kaabuga pedofiil otsib uusi ohvreid tänaval, meelitades lapsi valgesse furgoonautosse,” nendib Lauri Pihkva, Tartu vanglas seksuaalkurjategijatega töötav psühholoog. Tegelikult on laste kuritarvitaja neljal juhul viiest tuttav inimene, n-ö hunt lambanahas: peresõber, sugulane, pereliige, aga ka tuttav eakaaslane.

Lahutanud mees pihib: mees, sa oled ennekõike isa! Millega sa ometi mõtlesid?!

Kui paarisuhe on läinud kõige kaduva teed, siis selleks, et tagada ühistele lastele normaalne lapsepõlv, on vaja meeletut tahet ja koostöövalmidust. Aga mis siis, kui seda enam ei ole? Kõige lihtsam olnuks lahkuminekut eos vältida, tunnistab Meelis (36).

Salakavalalt salvav veremürgistus võttis tütre elu

“Mul oli kõrge palavik ja lihasevalu – poleks iialgi osanud kahtlustada, et see võib olla veremürgistus,” nendib Getter Salus (28), kel rasedana õnnestus veremürgistusest terveks saada. Kahjuks pole ka vaatamata õigeaegsele ravile alati võimalik sellest eluga pääseda.

Eve (31) on üks neist, keda on samuti salvanud salakaval vere­mürgistus – lootusetult haigeks jäi tema aastane tütar. “Minu emasüda aimas halba, pakkisin ta kohe autosse ja sõitsime haiglasse. Sinna jõudes pandi meid palatisse ootele, aga seis oli äkki juba hull, tütrel läksid huuled siniseks. Võtsin ta sülle, tormasin koridori ja lõin lamenti. Siis läks arstidel kiireks, minul silme eest mustaks ja ma ei mäleta, mis toimus. Mäletan vaid tütre valusööstudest tulenevaid hõikeid ja lubasin talle, et mis ka ei juhtuks, ei jäta ma teda. Õhtupoolikul kaotas ta teadvuse ja hingamine seiskus, ta suri mu käte vahel,” meenutab Eve traagilist päeva.

Võimukad vanaemad ja mida nendega teha?

“Meie peres on kolmeaastane tütar ja viiene poeg. Algusest peale on meil olnud tõsiseid probleeme suhetes minu emaga, aga nüüd on asi eriti hulluks läinud,” kirjutab Krista (29). "Minu ema arust teeme me mehega laste­kasvatuses nii paljusid asju halvasti, et iga­päevased vaidlused sel teemal on mind väga ära väsitanud. Algul püüdsin rääkida, miks meil on teatud põhimõtted, kuid mu ema ei võta seda kuulda, raiub oma tarkust ja toimib nii, nagu tema arust õige on. Minu lastega!" Pereterapeut soovitab, kuidas põlvkondadevahelisi pingeid lahendada.

Emad, hoidke oma päästerõngad ligi!

“Kui sünnitusest oli möödas mõni kuu, avastasin end ühtäkki mängiva lapse kõrval lamamast ja pisaraid valamast,” meenutab väikese Lehte ema Mari-Vivian (37)."Lapse sünniga kaasneb palju rõõmu, aga ka üksluisust ja väsimust ning mõnikord tekib isegi sügav masendus. Ühtäkki oli selge, miks nukrusetulv just nüüd saabus: olukordade kokkulangemisel olin ühtäkki kaotanud kõik oma päästerõngad!"

Mihkel Raud: Laste kasvatamine on nagu malemäng

Minu peres juhtub alalõpmata, et suurem ehk Mirjam väiksemat ehk Joosepit kiusab. Millises peres ei juhtu! Selleks me magamistoas lastele väikseid õdesid ja vendi ju vormistamegi, et neil kedagi kiusata oleks.

"Valiksin iga kell uuesti keisrilõike."

“Kui su beebi tuleb ilmale keisrilõikega, mõtled ehk korraks paratamatult, et oled emana läbikukkunud, sest ei sünnitanud “ise”. Need mõtted kaovad peast üsna kiiresti, kui võtad seda teisiti – naine, sa oled sõdalane ja võitleja, sa aitasid oma lapsel tervelt siia ilma tulla,” kirjutab Liisi (31). "Ämmaemand ütles, et ma olen õpikurase – alati nii rahulolev, rõõmus ja pole millegi üle kurta. Mitte miski ei ennustanud, et raseduse lõpp kujuneb parajaks katsumuseks ja lõppeb keisriga, sest beebi ei keera hoolimata katsetest end kõhus õigetpidi."

Beebi issiga "puhkusel"

“Tiia tööl muudkui pumpas ja mina kodus toitsin,” jutustab kodune isa Allan Tibar (37). Nii tagasid nad pojale üheksa kuud väärtuslikku rinnapiima, kui isa oli lapsepuhkusel ja ema kahe nädala kaupa laeval tööl. Kaitseväes töötav Allan pole pojaga toimetamist kunagi kartnud. Juba tükk aega enne Uku (11 k) sündi leppis ta kaasaga kokku, et kui laps saab neljakuuseks, jääb tema beebiga koju ja piirivalvelaeva kapten Tiia Asavi (34) naaseb tööle.

Suur rattavaliku spikker: ees ootavad seiklused kahel rattal

Mätas on kohe varsti kuiv, linnud laulavad ja käänulised teed ootavad vallutajaid. Vaja on vaid leida truu kaherattaline põnnile, kes on just õppinud pedaalima. Tuleme valikul appi!

Nero ja Johannes – tundlikud ja hoogsad, kahekesi argielus

“Mängus saab laps olla keegi teine – see avardab maailmataju ning õpetab mõistma teistsuguseid inimesi ja maailmu,” mõtiskleb näitleja Nero Urke (36), kes koos poeg Johannesega (11) andis hääle tegelastele nukufilmis “Kapten Morten lollide laeval”. Igapäevaselt elavad nad Johannesega kahekesi. "See, et Johannese ema on teises riigis, ei tähenda, et ta ei ole ema. Isegi kui laps kasvab üles isa juures, on ema ikka ema," kinnitab Nero. Milline nende pereelu on?

Kahe ema senikuulmatu ja -nägematu õnn

Mismoodi pimedana nägijat järeltulijat kasvatada? Kuidas lapsega suhelda, kui sa teda ei kuule? “Lapse kasvatamine on ju igal juhul väljakutse – ka siis, kui sa pole pime või kurt,” muigavad erivajadusega emad.

Kuidas ekraanidest pääseda? Lihtne, ära anna neid kätte!

Diana Luik kirjutab oma kogemusest 2,5-aastase poja Rupertiga, kuidas tal on õnnestunud teda ekraanidest eemal hoida ja mis on võlunipp.

Laura Kõrvits: mu laps, suur ema jälgib!

Ühel päeval ilmus minu Instagrami-feed’i reklaam, mis kutsus ostma äppi, millega saab oma laste telefone pealt kuulata. Kuigi iga lapsevanem tahab ilmselt teada, kuidas ta lapsel läheb ja kas temaga on kõik korras, oli see “toode” minu jaoks siiski ehmatav. Pealtkuulamine seostub mulle eelkõige politsei tööga, mitte igapäevaelu normaalsusega.

Eesti naine lõi välismaal pere: vastandite tõmme Las Vegases

“Meil on siin kõik üle võlli!” kirjeldavad USAs Las Vegases elavad Jane Kukk (31) ja Anthony Rauch (38) elu kõrbelinnas. “Kuid meile siin meeldib, valime iga kell enne skorpionid kui lume!” Nende elu vahendab Hille Hanso.

Elis Aunaste: kas raha paneb mu lapsed koristama?

Jõuan oma arutlustes taas tõdemuseni, et küll tahaks lapsi kasvatada targemalt, ilma ähvarduste ja möireteta, sest kaua sa korrutad: “Koristage oma asjad ära!” Aga kuidas seda teha?

"Me teeme ise Eesti lapsesõbralikumaks!"

“Kui Martaga pikalt Austraalia, Uus-Meremaa ja Tai reisilt tagasi jõudsime, ootasid meid Tallinnas pahurad bussisõitjad ja libe tee. See ei teinud koduga harjumist lihtsaks,” tõdevad Piia ja Hendrik Osula. Kuidas teha Eesti lapsesõbralikumaks?

Meisterdame lastega: linnukesed lihavõttepühadeks

Krista, Uku (4) ja Kertu (1 a 10 k) ema, õpetab, kuidas okstele voolimismassist vahvaid linnukesi ja südameid meisterdada, et õige kevadetunne kohale meelitada.

Kevadine tibuhooaeg pereköögis

Seekordne lihavõttemenüü vaatab ajas tagasi ning miksib uut ja retroklassikat. Kevadesalat on vana kooli moodi rõngakujuline, lõbusad munajänksid võluvad ära iga pisipõnni ja tervislik pasha aitab naisperel figuuri hoida.

Neli kutsat, üks beebi

Anija valla metsade vahele kodu ehitanud odaviskaja Tanel Laanmäe ja ta kaasa Meeli kiidavad, et nende beebi Tony on rahulik ja rõõmus laps. Nad hoiavad hinge kinni, et see jääkski nii.