"Kui sa midagi väga igatsed ja see laseb end kaua oodata, hakkad kartma, kas see üldse juhtubki. Ja siis tuleb äkki kõik korraga..." sõnab Evelin Samuel-Randvere kaaneloos, kellele tundub siiani uskumatu, et nüüd on tema kõrval lisaks Oskarile ja Torstenile ka Johan ja Anna Marta.

Ma olen vana isa!

"Keegi pole mulle otse öelnud, et kuule, sa võiksid oma lastele vanaisa olla. Aga teinekord pole öelda vajagi, piisab pilgust," tunnistab oma kolumnis Mihkel Raud.

Kus on meie kodu?

"Iga kord, kui nädalalõpp maakodus otsa saab, nüüd juba pea üheksa kuud jutti, näeme, kuidas mu tütred on veidi rohkem juuri ja võrasid kasvatanud. Vaatame üksteist ja tunneme ära, kuhu me suundume. Laps tunneb ära, kus on kodu. Suur inimene tunneb ka. Südamega vaadates näeb ju kõike," kirjutab hiljuti abiellunud Elis Aunaste (Seppius) oma uue elu joovastavast algusest.

Võitluse suurim auhind - kaks last

"Haigus õpetas mind väärtustama õigeid asju - lähedasi ja omaenda tervist. Tänu sellele sain väga noorelt täiskasvanuks," tunnistab kahe lapse ema Arabella, kes võitis teismelisena ränkraske võitluse vähiga ja jäi lapseootele üsna ruttu pärast seda. Ta jagab oma teekonda haiguse teadasaamisest laste saamiseni.

Appi, suvevaheaeg!

Lapsena ootasin ma suvevaheaega pikisilmi. Nüüd, lapsevanemana, tekitab koolivaheaeg minus õudust. Minul tööst pausi ei ole. Aga kuhu panna kolmeks kuuks koolieelik või algklassilaps? Jagame päästvaid ideid.

Kuidas ma oma poja isata jätsin

"Tundsin, et ei suuda mehele iial andestada, ja olin valmis talle kätte maksma kõige julmemal moel," tunnistab Maris, kes lõhkus lahkumineku kibeduses isa ja poja suhte aastateks. Mis see talle andis ja mis juhtus pärast seda?

Tere, kas ma saan sind usaldada... Sa ei räägi kellelegi?

Juunis tähistame lastekaitsepäeva. Paraku on meil iga päev kümneid lapsi, kes vajaksid abi ja kaitset, selgub lasteabitelefonile tehtud ahastavatest appikarjuvatest kõnedest. Mis muresid nad kurdavad?

Kuidas meie kodu sai hetkega suurt armastust täis

"Olin diivani ees põlvili ja panin pea presside ajal patjade vahele – nii palju, kui veel jõudu oli, karjusin!" kirjutab Nele (31), kelle esiklaps sündis kodus. Põnevalt kulgenud sünnist sai imeilus kogemus tervele perele.

Ohtlikud mürgitaimed koduaias

Kuna pisikestest põnnidest ei tea kunagi, millal neil tekib "hiilgav" idee keeta lilleõieteed või maiustada hekist leitud marjadega, veendu, et su aeda kaunistavad taimed pole mürgised! Mullu sai mürgistusteabekeskus palju telefonikõnesid, kus vanemad kurtsid, et nende võsukesed on söönud mürgiseid taimi. Keskuse õde-konsultant Esta Kõomägi toob näiteid: kolmene sõi koduaias mustikate pähe metsviinapuumarju, seitsmene mekkis karu­laugu asemel sügiskrookuselehti, kolmesed kaksikud “maiustasid” mürgiste jugapuumarjadega.

Reaalsus pärast beebi sündi

Võistlustantsutreenerite Kaisa Oja-Mehise ja Marko Mehise kiirele elu­tempole on piduri peale tõmmanud pisike Ramon, kelle taktikepi järgi pere nüüd tegutseb. "Olin arvanud, et imikuga on lihtne: ta ju vaid sööb ja magab ning unetus, millest kõik vastsed emad räägivad – sellega saan hakkama! Reaalsus oli teine," jagab Kaisa.

Mu laps ei olegi enam laps!

Kolme lapse ema Laura Kõrvits lahkab oma kolumnis, mis tunded teda valdavad, sest tema vanim laps sai hiljuti täisealiseks. "Alates sellest kuust olen ma ametlikult kahe alaealise lapse ema. Jah, nii uskumatu, kui see ei tundu, saab meie esimene tibuke Sonja 18. Ta on nüüd täisealine ja ma ei pea tema eest enam vastutama. Tehku, mis tahab?!"

Emmed ei anna beebidele D-vitamiini, kole haigus rahhiit on tagasi

Eestis on uuesti välja ilmunud selline haigus nagu rahhiit, mida arenenud riigis ei tohiks üldse olla. Arstid rõhutavad: D-vitamiini tuleb beebidele anda ka suvel. Suuremate puhul peaks aga hoopis vältima üleannustamist.

"Laisa" ema käsiraamat

Kas tahaksid olla "laisk" ema või eelistad laisku lapsi? Nii enda kui ka laste huvides oleks parem valida esimene variant. Kuidas saada "laisaks" emaks ja iseseisvaid lapsi kasvatada?

Vanavanematega koos olles ei kuula lapsed sõna!

"Iga kord, kui oleme kõik koos vanavanematel külas või on nemad meil, läheb kõvaks kisaks ja lapsed ei kuula üldse sõna," kirjutab kahe lapse ema Loore (33) oma pere murest. Pereterapeut Triin Kahre annab nõu, miks võib olla selline olukord tekkinud ja kuidas seda lahendada.

Väikeloomaaedade täiuslik teejuht: sinu pisikese lemmikkohad

"Kui me Tallinnasse lähme, lähme kohvikusse ja loomaaeda," on suvepäikseline film "Siin me oleme" andnud puhkuseetaloni paljudele. Selleks, et suvel loomi näha, ei pea aga ilmtingimata sõitma pealinna. Ka paljud talud on avanud oma uksed peredele.

Armastusega Kalamajast, loomelinnaku uus mootor

"Kui seni põdesin kompleksi "ah, mis mina, ma ju ei oska", siis pärast kolmanda tütre sündi sain aru, et kahtlused endas on asjatu ajaraisk. Kõik hullud ja suured ideed tuleb teoks teha," tõdeb Bianka Soe, Telliskivi loomelinnaku sisujuht. "Mõnus on olla praeguses hetkes, kui uneta ööd, hammaste tulekud ja potitreeningud on seljataga."

Eesti naise magusvalus elu krõbekuumas Austraalias

Suvel Austraalias õue minnes peab sul olema keha pealaest jalatallani päikese eest kaitstud. "Tundub, nagu oleks sind visatud praepannile," kirjeldab eestlanna Maria päikeserohket elu maakera kuklapoolel koos kahe lapse ja mehega. 40kraadine suvekuumus on talumatu. “Ise suudad veel puu all istuda, aga kuhu sa lähed väikeste lastega? Melbourne on nii täis ehitatud, et hoovid on õige pisikesed. Siis istudki toas või otsid konditsioneeriga mängukeskusi ja ostukohti, kus on mängunurgad.” Oma ema ja Eesti-igatsus annab igal sammul tunda.

Hambapesuga rahujalale

Rõõm ja elevus sellest, et Hugo suhu tulid järjest kikud, asendus peagi murega: kuidas neid kaitsta? Hämar avaus, kust võis haleda kisa saatel välkumas näha žilett-teravaid kihvu - ei, see polnud õudusfilm, vaid meie beebi hambapesu!

Elu esimene rannasuvi

Mida pisikese põnniga randa kaasa võtta? Alul tundub, et kogu elu... Tegelikult kindlasti sööki-jooki, päikesekreem, UV-kaitsega rannariided, vari või telgike, mänguasjad nii vees kui ka liivas möllamiseks. Ja muidugi mängulust, hea tuju ja kannatlik meel. Lustakas fotoseeria rannatarvetest kõige pisemale.

Kergkäru valimise spikker: suveseiklustele vastu!

Et pesamuna saaks suvel mõnusalt koos perega rännata, on vaja leida talle hea kergkäru. Milline on just teile sobivaim?

Lõbusad peenratähised

Selles numbris õpetab Kertu (2) ja Uku (4) ema Krista, kuidas põnne peenrategemisse kaasata. Lapsed aitasid peenratähisteks kive korjata ja värvida ning näitasid emmele ette, millised näoilmed peale joonistada.

Pereköögis: jaaniks maale!

Jaanipäeva eel pühivad paljud pered linnatolmu jalgelt ja kolivad maakoju, kus ei ole moodsa köögi mugavusi. Nende jaaniroogade küpsetamiseks on vaja vaid grilli.