"Soovin nagu kõik vanemad, et mu lastel läheks elus väga hästi. Olen aga olnud kimpus võtme leidmisega – mulle tundub võõras võtta omaette eesmärgiks kasvatada poegi edukateks. Leidsin väga palju endale sümpaatseid ideid Kärt Kase loost, mis õpetab, kuidas lapsi pingutama i n n u s t a d a. Sain kinnitust ka oma mõttele – kõige tähtsam, et lapsele tõepoolest meeldib see, mida ta teeb. Loodan, et leiate nii sellest loost kui ka Hele-Mai Alamaa ägedast fotoseeriast inspiratsiooni, kuidas aidata lastel leida tegevusi, mis neid rõ õ m u s t a v a d. Just siis tekib neil soov arengu nimel ka pingutada, mis kandub edasi muudesse valdkondadesse, näiteks õppimisse.

“Ma ei julge emaks saada,” tunnistas kolleeg töö juures lõunapausi ajal köögis. “Ma kuulen oma sõbrannadelt, kui keeruline see on – magamatus, nahalööbed ja veel kümme probleemi. Uhh… ma pigem lükkan seda veel edasi ja keskendun tööle.”

See pani mind mõtlema. Emana on mul raske ette kujutada, et sellest saadava rahulolu võiks asendada tööst või sõprus­suhetest saadavaga. Rahulolu on aga seda suurem, mida rohkem on a) vabadust rääkida, et vahel ei sujugi kõik lihtsalt, b) võimalik leida soovi korral koduvälist aega iseendale. Sellest räägib kaaneloos imetlus­väärse siirusega Maris Kõrvits ja seda märgib ka meie rubriigis “Sündis laps” Kristel Kruustük."

VAATA LÄHEMALT, MILLEST OKTOOBRI PERE JA KODU VEEL KIRJUTAB:

Kaanelugu | Maris Kõrvits:

“Ma pole kade inimene, kuid on hetki, kui lahistan nutta kadedusest. Siis, kui mu sõbrannad kõik lapsed maale vanavanemate juurde viivad ning ise kodus küpsiseid krõbistavad ja loevad,” tunnistab nelja lapse ema Maris Kõrvits. Ta räägib avameelselt emadusest, mis pole küll alati pilvitu või lihtne, kuid seetõttu mitte grammigi vähem väärtuslikum. Maris on oma lastesse piiritult kiindunud.

Pisike, kuid eluohtlik patarei

“Kolm narkoosi, viis röntgenuuringut ja keeruline operatsioon – ma ei sooviks sellist saatust mitte kellelegi!” räägib Kristina, miks ta oli nõus oma 11-kuuse tütrekese Noraga juhtunut jagama. Ta soovib hoiatada kõiki lapsevanemaid märkama väikeseid ohte oma enese kodus, mis võivad mõnel juhul lõppeda väga halvasti.

Mida teha, kui ühe lasteaialapse käitumise tõttu kannatab kogu rühm?

"Minu nelja-aastase lapse rühmas on keeruline poiss, kes paneb pinge alla kõik lapsed, vanemad ja õpetajad. Sageli läheb ta teistele lastele kätega kallale, hammustab, karjub, ei suuda end kontrollida," kurdab ema, millises keskkonnas tema laps iga päev käib. Lugu analüüsivad ja nõu annavad Rajaleidja psühholoogid.

Sünnituslugu: ehmatav uudis keset rasedust

"20. nädala ultrahelis sain teada, et platsenta asub täiesti emakasuudme peal ja kui üle pingutada, võib see lahti lüüa, olles ohtlik nii mulle kui ka beebile. Terve ülejäänud rasedusaja istusin justkui pommi otsas," räägib Kethelin (27) oma sünnitusloo, mis ehmatustest hoolimata tänu meie suurepärastele arstidele ikka hästi lõppes!

Ema lahendas oma beebit piinava nahalööbe saladuse

“Minu missiooniks sai püüd mõista, mis mu lapsega üleöö juhtus,” räägib Kersti. Talle ei tundunud loogiline, et juba paar kuud lisatoidul olnud tütrel tekkis äkki piinav lööve, mis enam kuskile ei kadunud. Laps nuttis ja kratsis end ööd ja päevad.

Pere, kus kuuleb inglise, vene ja eesti keelt… ja muidugi jazzi

“Eestis saame pakkuda tütrele stabiilset elu, mis meil muusikutena USAs keeruline oleks. Ameerikas peab selleks, et lapsi hästi kasvatada, majanduslikult väga heal järjel olema,” ütlevad jazzmuusikud Sofia ja Jason. Nad avavad Perele ja Kodule oma sõbraliku kodu ukse.

11 popima firma õuekombede head ja vead

Küllap oled kuulnud lauset: see riie sobib lasteaeda trööpamiseks küll. Kui mõni plekike ei tee tõesti miskit, siis kvaliteet – mugavus, sooja- ja veepidavus – on ­õueriiete puhul A ja O. Võtsime 11 populaarseimat kombet ette, toome välja nii hinnad kui vettpidavuse ja arutleme, millisega siis saata oma laps lasteaeda ajal, mil iga ema suurim soov on last haiguste eest kaitsta.

Koguperemaadlus unega

“Emme, ma ei saa magada, mul on pissihäda!” “Issi, ma tahan, et sa mu käest kinni hoiaksid. Voodi all on koll vist.” Tuleb tuttav ette? Oled lapsele unejutu ära lugenud ja head-ööd-musi andnud ning tahaksid hetke hinge tõmmata, kuid selle asemel, et Une-Mati lapsele magusat und külvaks, järgneb mitu tundi hõikeid, segadust ja muret. Mis on selle sagedaseimad põhjused ja kuidas neid muresid lahendada? Seda uurimegi!

Ema mure: lapsed on nagu kass ja koer

“Minu 7- ja 9aastane tütar ei saa omavahel üldse läbi. Olen sellest kohutavalt kurnatud. Kodu on nagu sõjatander: hetkegi rahu pole ja iial ei tea, kus pomm plahvatab,” kirjeldab Birgit. Nõu annab pereterapeut Triin Kahre.

Autismidiagnoos täisealisena: see on meie elu. Normaalne just sellisena, nagu ta on.

“Keegi pole täiuslik ja mina olen selle täiuslik näide,” ütleb Katri, kes sai autismi diagnoosi alles täiskasvanuna pärast poja Aspergeri sündroomi diagnoosi. Tema lapsed on samuti autistid, kuid mees mitte. Milline on nende argipäev? Loe siit!

Ühe pere lugu: rahast enamgi on mul kahju usalduse kaotusest...

“Ühtäkki purunes meie kena perepilt. Tuli välja, et mu mees on juba aastaid kiirlaenude lõksus. Võlgu on ta 50 000 eurot, mille võttis 14 kiirlaenufirmast,” alustab Gerli oma lugu. Kas kaotatud usaldust on üldse kuidagi võimalik taastada, selles annab nõu pereterapeut.

Kristel Kruustükk: Artur õpetas mind mitte muretsema

“On täiesti okei vahepeal nutta ja mõelda: ma ei saa hakkama,” kinnitavad ühed Eesti edukamad ettevõtjad, start-up’i Testlio asutajad ning kahe pisipoisi vanemad Kristel ja Marko Kruustük. Kuidas on nende pereelu pärast uue liikme lisandumist muutunud?

Eesti naise pere elu mereäärses Oslos

Jurist Kaire elab poegade Everti ja Lennartiga Oslos suusakeskuse kõrval. Täpsemalt on poisid siin kaks nädalat kuust. Pärast seda, kui Kaire abielu norraka Göraniga lagunes, elavad lapsed vaheldumisi ema ja isa juures. Nende lugu vahendab Hille Hanso.

Laura Kõrvitsa kolumn: kõige viisakam keelduja

"Me kõik unistame viisakast ja hästi käituvast lapsest. Hästi käitumisega on meil kodus aeg-ajalt probleeme, aga viisakuse üle küll kurta ei saa," kirjutab Laura sel korral.

Elis Seppiuse kolumn: Kuidas äratada magavat trolli?

“Pea meeles,” sõnab mu vanem tütar õhtul end teki all mõnusalt kerra tõmmates, “äratamisel on kolm reeglit: EI TOHI kisada, voodist välja tõsta, veega pritsida.” Kuidas siis lapsed hommikul üles saada?

Illimar Pildi kolumn: tatiaeg!

Oh see imeline sügis oma rõõmsate värvide, värskendava karge tuule ja... igikestva ninalurinaga! 20 meetrit enne lasteaeda ei tohi enam isegi korra aevastada.

Mary Poppins läbi ekraani ehk kuidas me katsetasime e-lapsehoidjat

"Väiksemgi nohu tõmbab koroona-ajastul lasteaiaplaanidele kriipsu peale. Otsustasin ette mõelda, mida teha, kui mu kolmeaastasel pojal tuleb argipäeviti olla rohkem kodus kui aias ja minul samal ajal tööd teha," räägib Katariina Ratasepp oma kogemustest e-hoidjaga.

Loe siit

Kuidas innustada oma last pingutama, samas teda mitte survestades?

"Kui mu tütar oli lasteaiaealine, tegin teadliku valiku, et lasen tal olla laps nii kaua kui võimalik, mis tähendas võimalikult vähe kohustusi ja pingutusi. Kui ta läks kooli ja pidi hakkama kirja­tähti harjutama, oli see talle keeruline – ta ei osanud ega tahtnud pingutada," räägib ema oma kogemuse. Kuidas oma last innustada, avab pereterapeut Kärt Kase.

FOTOLUGU: Mis võiks olla lapsele üks õige harrastus?

Kas ta võiks selle ise üles leida või tuleks teda suunata, meelitada, natuke tagant sundida? Üks mis kindel – kui lapsel silm särab ja teda kohe tõmbab trenni, on mõistlik talle toeks olla nii palju kui võimalik. Hele-Mai Alamaa kutsus säravate silmadega lapsed stuudiosse ja annab läbi imeliste piltide edasi nende erilistest hobidest tulenevat rõõmu!

PEREKÖÖGIS: Värvid makaronitaldrikus

"Makaronid on kõigi laste lemmikud. Ma ise olen proovinud pastaroogi kodus pisut tervislikumaks muuta ja lisanud sinna nii palju aedvilju, et makaronid nende alla peitu jäävad," räägib Hele-Mai seekordses söögi- ja köögiloos, kuidas ta on harjutanud lapsed maast madalast sööma täistera-, tatra- ja läätsepastat.

Meisterdusnurk: fantaasiarikas metsamajake

Kertu ja Uku käisid ühel nädalalõpul looduses, et varuda põnevat metsamaterjali. Kogutust valmis aianurka fantaasiarikas metsamajake. Tee järgi!