Raseduse tunnused ja sümptomid

Mõnikord on märke, mida keha sulle saadab, raske tõlgendada. Kui kahtlustad, et tegu võib olla raseduse esmaste tunnustega, tahad oma kahtlustele ruttu kinnitust.

Mõned raseduse varajased tunnused on järgmised:

  • menstruatsiooni ärajäämine
  • sage urineerimine
  • rindade hellus, surisemistunne ja turse
  • hommikune iiveldus – ebamugavustunne, mis võib tekkida päeva mis tahes osas
  • muutused nahatoonis, nt rinnanibusid ümbritseva naha tumenemine, rinna veenide nähtavamaks muutumine või nabast häbemeluuni ulatuva tumedama joone teke.
  • isud
  • väsimus

Kui märkad mis tahes neist sümptomitest, tee kodune rasedustest. Positiivse vastuse korral pane kinni aeg arstile, kes saab rasedust kinnitada, vaadeldes sinu emakakaela või emaka muutusi, kuulata loote südamelööke ja teha ultraheliuuringu. Kasutada võib ka raseduskalkulaatorit, et arvutada välja eeldatav lapse ilmaletuleku aeg.

Raseduse üldlevinud sümptomid

Raseduse vältel teeb keha veidraid ja imelisi asju. Mõned tüüpilised raseduse tunnused on järgmised.

Voolus

Piimjas lõhnav voolus on keha viis emakat puhastada. Seda eritub kogu elu jooksul, kuid eritus suureneb raseduse ajal.

Krambid

Esimestel päevadel, kui viljastatud munarakk pesastub emakaseina, võib esineda implantatsioonikrampe. Hiljem võivad krambitunnet põhjustada ümarsideme valud või Braxton Hicksi kokkutõmbed, ebatuhud, mida tähtaja lähenedes ekslikult sünnituse alguseks võib pidada.

Peavalud

Nii hormonaalsed muutused, kurnatus kui ka pinge võivad vallandada peavalusid, kuid peavalud võivad olla ka tõsisemate seisundite, nagu preeklampsia, raseduseelse haiguse tunnuseks. Anna peavaludest kindlasti teada oma tervishoiuteenuse osutajale.

Seljavalu

Seljavalusid võivad põhjustada hormonaalsed muutused, kaalutõus ja kasvavast kõhust tingitud rühimuutused.

Kõrvetised

Hormonaalsed muutused lõdvestavad lihaseid, mis hoiavad seedehappeid söögitorru sattumast ja see tekitab kõrvetisi. Peale selle võivad kõrvetised tekkida, kui kasvav laps surub vastu magu.

Kõhukinnisus ja puhitustunne

Rasedushormoonid lõdvestavad soolestiku lihaseid, mis aeglustab seedimist.

Sage urineerimine

Esimesel trimestril toodavad neerud vaagnapiirkonna verevoolu suurenemise tõttu rohkem uriini. Kolmandal trimestril surub kasvav laps põiele, tuues kaasa vajaduse sagedamini WC-d külastada.

Sügelev nahk

Kui su nahk raseduse ajal venib (kõht, rinnad, käed ja jalad), võib esineda sügelustunnet.

Õhupuudus

Rasedushormoonid võivad muuta nii sinu hingamissagedust kui ka hingetõmmete sügavust, mistõttu hakkad kergemini hingeldama. Õhupuudust võib tekitada ka see, kui laps surub vastu kopse.

Isud ja vastumeelsus teatud toidu vastu

Nii isud kui ka vastumeelsus toidu vastu on ootuspärased. Mõned eksperdid ütlevad, et rasedusaegsed isud on märk, et keha vajab rohkem kindlat toitainet, ent eri lõhnade vastu tülgastuse tekkimine on seotud haistmismeele tundlikkuse tõusuga raseduse ajal.

Raseduseaegsest iiveldusest loe rohkem SIIT!

Kurnatus

Keha teeb rasket tööd, et su last luua ja toita, mistõttu on kurnatus täiesti loomulik. Need igapäevased raseduse tunnused võivad olla üsna väsitavad, kuid õige pea jõuab kätte sünnitähtaeg ja saad oma kalli lapse koju tuua.

Kõigi nende tüütute raseduse sümptomite ära kannatamine on seda väärt!