Peres kasvab viis alaealist last ja üks laps on saanud ka täiskasvanuks. Isa Andres ja ema Marju peavad väga oluliseks, et kõik lapsed saaksid tegeleda sellega, mis neile meeldib. 16-aastane Robin ja 12-aastane Regina käivad mõlemad Võru spordikooli murdmaasuusatamise trennis ning muusikakoolis. Robin õpib lõõtspilli ja Regina klaverit. Robin on õppinud ka väikekannelt, seejuures kandle meisterdas talle vanem vend Rasmus, kes tänaseks juba 25. Risto, kes on 15, käib kunstikoolis. Ta on osalenud erinevatel joonistusvõistlustel ja saavutanud häid tulemusi. Risto on käinud ka ujumistrennis ja judos, kuid praegu ei jätku tal kunstikooli kõrvalt selleks enam aega. Kõik kolm last on koolis eeskujulikud õpilased. Kuuene Riko käib spordikooli eelkoolis, eraspordikooli SEPPS trennis ja lauluringis. Neljane Ruudi käib samuti SEPPS-i trennis ja laulmas ning plaanib tulevikus minna kunstikooli.

Pereema paindlik tööaeg võimaldab kõikidel lastel õigeks ajaks trennidesse jõuda ja tagab piisava ajavaru ka õppimiseks. Parvede peres peetakse haridust väga oluliseks ja seda õpetatakse ka lastele. Pere on väga sportlik ja kokkuhoidev. Ühiselt tehakse trenni: käiakse jooksmas, suusatamas, rattaga sõitmas, matkamas, mängitakse pallimänge, sõidetakse kanuuga ning osaletakse Võrumaa pikamaajooksude sarjas ja suusasarjas. Kõik on alati kaasatud, vanaemast pere pesamunani välja. Isa ja ema on kuus korda edukalt Võhandu maratonil osalenud. Kanuusõitu on proovinud juba ka pere pesamuna. Ise lastele eeskujuks olemine ja üksteise toetamine on vanematele väga olulised.

Pereisa Andres on väga töökas, tema kõrval on tööharjumusi omandanud ka lapsed. Isa ja ema töötavad koos perefirmas, kus ema osutab raamatupidamisteenust erinevatele ettevõtetele ja isa pakub ehitusteenust. Isa Andrese suur töökus ja ema Marju oskuslik majandamine on võimaldanud perel igal aastal ühiselt nii Eestis kui kaugemal reisimas käia – alati on kaasas olnud kogu pere, sest koos asju avastada on palju lõbusam ja ühised toimetamised liidavad perekonnaliikmeid veelgi.

Pereema Marju tantsib alates 2008. aastast naiste rahvatantsurühmas Tsõõr. Tantsupisikust on nakatunud ka lapsed, sest rahvatantsuga tegeleb koos oma elukaaslasega ka vanem poeg ning samuti on seda harrastanud Robin ja Regina. Ühiselt on kogu perega osaletud kõigil Võru pärimustantsufestivali tantsuorienteerumistel.

Neil on ilus kodu, mille nimel on kõik ühiselt pingutanud. Maja renoveerimisel on enamiku ehitustöid teinud pereisa ise, abiks on olnud nii ema kui ka vanem poeg Rasmus, kellest praeguseks on kasvanud tubli ja töökas mees. Ise on rajatud ka korralik laste mänguväljak, kus vanadest rehvidest ja torudest on valminud ronimispuud, kiiged, mängumaja, karussell, trossirada ning palju muud. Atraktsioonid on valminud pere ühise töö tulemusena. Ka suvistel aiatöödel annavad kõik oma panuse. Ilusa kodu eest on perekond pälvinud tunnustuse kohalikult omavalitsuselt.

Lisaks oma lastele hoolitseb pereema ka teiste laste eest ja juhib Võrus loovuskooli, kus sel õppeaastal õpib 117 väikelast. Sealt on paljud Võrumaa väikelapsed saanud oma esmased kunsti- ja muusikateadmised. Loovuskool on väga heaks ettevalmistuseks lasteaeda minekuks või muusikakooli astumiseks.

Pereema on kohalik sädeinimene ning lööb usinalt kaasa MTÜ Kääpa küla tegemistes ja kohalike ürituste korraldamises. Ta on kirjutanud mitmeid projekte küla arengu toetamiseks. 2019. aastal valiti Kääpa küla Võru valla aasta külaks. Ka pereisa aitab kaasa kohalike ürituste korraldamisel ja kohalikul talgupäeval on alati kohal kogu pere.

Peale selle on pereema Võru Punamütsikese lasteaia hoolekogu esimees ja Võru kunstikooli hoolekogu liige. Pereema on alati lähtunud põhimõttest, et kes teeb, see jõuab, ning on seda õpetanud ka oma lastele. 2019. aastal valiti pereema Võrumaa aasta emaks.

Aasta Suurpere tiitel ja Bigbanki poolt välja antav stipendium summas 7000 eurot antakse võitjale üle 24. mail saates „Hommik Anuga“. Kandidaate saab esitada Eesti Lasterikaste Perede Liidu (ELPL) kodulehel kuni 13. maini.

Jaga
Kommentaarid