Naise keha näitab menstruatsioonitsükli taastumisega, et on valmis uut rasedust kandma. Enamasti ei ole naised oma kehaga sama meelt ja valivad mõne tõhusa pereplaneerimise meetodi. Aga on ka neid, kes valivad lapsesaamise väikese vahega või otsustavad üllatusliku raseduse korral beebi sünnitada. See on otsus, mille pere teeb korraga nii mõistuse kui ka südamega.

Et keha oleks valmis uut rasedust kandma, tuleks püüda sünnituse järel füüsiline vorm taastada – vaagnapõhi, korsetilihased ja kõhu sirglihas toonusesse saada. Sünnitusjärgseid harjutusi leiab netist. Võib külastada ka füsioterapeuti või kõhukliinikut.

2. Mismoodi end hoida, kui rasestud alla aastase kõrvalt?

Kindlasti pööra tähelepanu unele ja puhkusele. Maga koos lapsega lõunaund. Söö kvaliteetset toitu, vajadusel võta vitamiine ja mineraalaineid. Tähtis on ka teadvustada, et väikese vahega saabuv rasedus on väljakutse emale ja isale ühiselt. Isa võiks võtta suurema vastutuse kodutööde eest ja tegelda iga päev natuke lapsega. Võimaluse korral küsi kodutöödes abi teistelt pereliikmetelt, et jääks aega iseendale, kõhubeebile ja mudilasele.

Kuna rasedushormoonid muudavad luudevahelised liidused elastsemaks, kipuvad lapseootajat kimbutama selja- ja vaagnavalud. Tõsta suuremat last nii vähe kui võimalik. Parem mine tema juurde põrandale, võta ta istudes sülle või diivanil kaissu. Kallista last sageli, väljenda sõnadega oma armastust ja huvi tema tegevuste vastu.

Kindlasti tuleks rasedana end liigutada, näiteks käi jalutamas ja võimle. Kasuta kõigi tegevuste juures, nii vanemat last tõstes, kodutöid tehes kui ka imetades, ergonoomilisi kehaasendeid, mille kohta leiad täpsemaid juhiseid netist. Uneajal on tähtis hea madrats ja et voodis oleks kõigile ruumi.

Julgusta mudilast iseseisvuma: ise riidesse panema, trepist käima, sööma. Lapsed on võimelised palju rohkemaks, kui arvata oskame. See on hea ka lapse seisukohalt – kui pesamuna sünnib, on suured muudatused elukorralduses juba tehtud ning ta ei jää korraga ilma emast ja abist. Mis puutub imetamisse, siis uue raseduse ajal võid jätkata vanema lapse imetamist, kui seda soovid ja jaksad.

3. Kuidas suuremat last beebi tulekuks ette valmistada?

Kui sünnib pesamuna, on tähtis, et vanemad oleksid endiselt olemas ka suurema lapse jaoks. Beebi sünni järel on tavaliselt mõlemad vanemad kodus. Tore, kui suurem laps saab isaga mürada, kukile ja sülle.

Kuna teise lapsega on ema-isa juba kogenumad, on beebi tavaliselt rahulikum ja emalgi jääb mahti suuremaga tegelda. Hea on kaasata mudilast beebi eest hoolitsemisse: palu tal tuua vajalikke asju, viia kasutatud mähe prügikasti jne. Lastele meeldib teha päris asju ja olla abiks! Imetamise ajal võid teise lapsega juttu rääkida või lugeda talle raamatut.

Ära ütle mudilasele, et kui beebi sünnib, saab ta endale mängu­kaaslase. Juba üsna väike põnn saab aru, et beebi peab enne palju sööma ja magama, et mängukaaslaseks kasvada. Küll soodusta lastevahelist suhtlust. See on nii vahva, kuidas lapsed saavad teineteisest aru ja suudavad mitteverbaalselt lävida! Vahel oskab juba 1,5–2aastane beebikeelest “tõlkida”, mida tita nutu või koogamisega öelda tahab.