"Mitte kõik emad ei armasta oma last esimesest sekundist, minutist ega isegi nädalast ennastunustavalt, vastupidist väitvad õnnejoovastunud staarid aga just selle tunde ainuõigsust naistele sisendavad," hoiatab Pemberton. Tema sõnul tuleb rangelt meeles pidada ka seda, et ilusate sõnadega palistatud postituste taga on maailmastaaridel suured tiimid stilistide, juuksurite, lapsehoidjate ja majapidajannade näol ehk siis kõikmõeldav tugi.

Ta jätkab mõtlemapanevalt:

Ma mõtlen kõigile neile naistele, kes on värskelt sünnitanud, higised, väsinud ja valudes, mõtisklevad, mis just nendega juhtus, ja neid staaride armastusest pungil sõnu lugedes tunnevad end läbikukkununa, enne kui veel emadusele pihtagi pole saama hakanud.

See ei ole ka staaride süü, et see nii on, aga see toidab aina väärarusaama, et emadus tuleb pingutamata. Ühiskond ütleb naistele, et hetkest, mil nad oma lapse rinnale saavad, saabub ka emainstinkt ja ülevoolav armastus. Milline jamps!

Kindlasti ongi emasid, kelle jaoks on emaks saamine ja olemine lihtne, aga sellised emad on vähemuses: suuremale osale naistest on beebi sünd nagu tuumapommiplahvatus sinu elus. Põhimõtteliselt saab sinust üleöö vastutav isik kellegi elu eest, kes ei tee muud, kui nõuab süüa ja tähelepanu.

Emad püüavad sellega kohaneda, ise nõrgad, alles toibumas sünnitusest, mis võib ka traumeeriv olla, ent tunnevad end samas juba läbikukkunult, kui see ei ole seninähtult ja -kirjeldatult täiuslik.

Kui töötasin õppehaigla sünnitusosakonna psühhiaatrina, paluti mind ikka ja jälle minna naiste juurde, kes olid häiritud sellest, et nad ei tundunud armastust, mida nad arvasid, et peavad koheselt tundma ja tajusid, et nad ei suuda toime tulla uue eluga.

Nad olid hirmul, emotsionaalsed ja ma kinnitasin aina, et need tunded on normaalsed.

Ma mäletan kord üht naist ühispalatist, kes kurtis, et värske ema tema vastasvoodis tuleb palju paremini toime beebiga. Ta ei teadnud, et mõne tunni eest oli see sama naine tema kohta mulle sama öelnud.

Tõeline traagika on aga see, et naised ei küsi abi, sest nii tundub, nagu nad tunnistaks end ametlikult põrujaiks. Neil on häbi. See on kohutav.

Äkki oleks aeg hakata ausaks ja rääkida ka, kui raske võib ka emadus olla? Ka maailma parimad emad on raskustes alguses.

Allikas: Daily Mail

Jaga
Kommentaarid