Põhjus, miks dr Troost soovitab enne rinnaimplantaatide paigaldamist kõik soovitud lapsed ära sünnitada, on selles, et rasedusega ning imetamisega võib rinnakuju mingil määral muutuda ka siis kui implantaat on sees ning siis võib juhtuda, et peab seda taaskord kohendama.

Kui aga on kindel soov rinnaimplantaadid panna, ei tasu muretseda, et need imetamist segavad. “Imetamist ei sega rinnaimplantaadid kindlasti, kuna proteesi asetamisega me ei puuduta ei rinnanääret ega piimajuhasid,” selgitab dr Troost. Küll aga toob ta välja, et imetamist võib mõjutada rinnavähendamine, sest selle puhul lõigatakse rinnanääret. “Rinnavähendamise puhul soovitan üldiselt enne lapsed ära sünnitada. Kui teisiti ei saa, peab arvestama võimalusega, et imetamisel võivad tekkida probleemid.”

Pärast operatsiooni peab mõned nädalad võtma rahulikult

Kui noorel emal on plaanis rinnaimplantaadid panna, peab ootama imetamise lõpust vähemalt kuus kuud, et rinnanääre rahuneks. Mõistagi ei saa teha protseduuri imetamise ega raseduse ajal.

Arvestama peab kindlasti sellega, et operatsioonipäevaks tuleb lapsed usaldada mehe või hoidjaga, ent järgmisel päeval saavad kõik patsiendid juba koju. Dr Troost sõnab, et pärast operatsiooni peaks siiski mõned nädalad võtma rahulikumalt, lapsi mitte süles tassima ning toetuda laste hooldamisel rohkem tugivõrgustikule.

Nagu ikka kirurgilise protseduuriga, võib tekkida dr Troosti sõnul komplikatsioone. “Võib tekkida infektsioon, verejooks – neist kõigist saab jagu. Verejooksu puhul avatakse, puhastatakse ja suletakse haav,” selgitab ta. “Pikema infektsiooni puhul on ka selliseid juhtumeid, kus tuleb protees eemaldada, haav saneerida ning poole aasta pärast võib implantaadi uuesti paigaldada.”
Tekkida võib ka patoloogiline kapsel – kui rinnaprotees panna, siis selle ümber tekib füsioloogiline kapsel, mis hoiab seda paigal ning see on täiesti normaalne. Vahel harva tekib aga reaktsioonina implantaadile paksenenud kapsel, mis deformeerib proteesi ning rind paistab väljast teistsugune. Sellisel juhul tehakse ultraheli või mammograafiline uuring, võetakse protees välja, eemaldatakse kapsel ning asetatakse uus protees.

Erinevad võimalused

Rindade suurendamiseks on erinevaid võimalusi ning parim lahendus leitakse patsiendi soovide ja kirurgi soovituste järgi. Peale rinnaproteesi on võimalik ka lipofilling, kus rindadesse siirdatakse patsiendi enda keharasva. “Lipofilling on korrigeerimiseks hea protseduur, ent ühe protseduuri käigus on võimalik rinda suurendada üldiselt kuni ühe korvi võrra,” kommenteerib dr Troost, kes ise keskendub pigem implantaatidele. Samuti peab lipofillingu jaoks patsiendil olema piisavalt rasva, mida võetakse tavaliselt kõhult ja reitelt.

Sageli pärast mitme lapse sünnitusi tehakse ka rinnatõstmist. “Kuid alati peab arvestama sellega, et rinnatõstmist armideta teha ei saa,” kommenteerib kirurg - siis ei piisa vähemärgatavast rinnavoldiarmist nagu implantaatide paigaldamise puhul.

Rinnatõstmise vajadus oleneb sellest, palju rind on langenud. Kui on suhteliselt väike rind, mis on vähe langenud, saab seda korrigeerida ka proteesiga. Kui on aga tegu suure rinnaga, mis palju langenud on, siis ainult proteesist ei piisa.

“Kui pall on tühi, siis mida rohkem see tühi on, seda rohkem õhku on vaja sisse puhuda,” räägib kirurg piltlikult. “Ainult proteesiga kohendamine natuke vajunud rinna puhul on võimalik, kui panna natuke suurem protees. Kui tahetakse panna suur protees, on alati parem teha tõstmise operatsioon.”

Kehamuutused on normaalsed

Dr Troosti sõnul on peamine enne ilukliinikusse tulemist siiski teha selgeks, et tegu pole niisama korra tekkinud mõttega, vaid tasub see otsus hoolega läbi mõelda ja ennekõike peab see olema naise enda, mitte abikaasa otsus.

“Natuke vajunud rind pole mingi probleem. Muutused on normaalsed ning see käib elu juurde,” räägib kogenud kirurg. Rindadel on tema sõnul oma funktsioon ning rindade suurendamise otsus tasub läbi mõelda, eriti nende puhul, kellel on tegelikult loomulikult ilus rind.

Jaga
Kommentaarid