Seda küsivad paljud, mitte ainult need, kellelt ka pärast sünnitust küsitakse: „Millal sul siis tähtaeg kätte jõuab?” Surve saavutada häid tulemusi on suur. Seda tekitavad ajakirjade klantspildid, kus modellid juba mõni nädal pärast lapse saamist samasugused välja näevad nagu enne rasedust. Reaalse eluga on sellel vähe pistmist.

Isegi, kui eeldada, et hea välimuse profid ei kasutada korsette ega salendusteipe, on neil kindlasti lapsehoidja, kes võimaldab neil päeval treenida (ja öösel magada, et spordi tegemiseks üldse võimeline olla).

Kehas toimuvad üheksa kuu jooksul, mil kõhus kasvab laps, kiired muudatused. Seda tuleks vaadelda suure saavutusena. Ole enda vastu leebem! Ja tunne uhkust selle üle, et oled andnud endast kõik selle nimel, et tuua ilmale laps. Pärast seda võid mõne päeva puhata, ka füüsiliselt. Ja oma keha tänada. Kui olukorrale selle pilguga vaadata, ei teki ka küsimust, kui kiiresti oma vorm taastada. Ja nii ongi õige.

Kui tunned, et sina oled see ainuke, kelle sünnitusjärgne figuur pole päris see, mis ta võiks olla, siis vaata SIIT, millised on tavaliste naiste kehad pärast sünnitust.

Millal võib taastusharjutustega alustada?

Juba mõni päev pärast sünnitust. Ära tee esialgu liiga suuri plaane, vaid võta vastu väiksemad väljakutsed. Näiteks pärast ärkamist: tõsta jalad kordamööda üles — nii aktiveerid kõhu külglihaseid. See on parem kui mõlema jala korraga tõstmine, mis pingutab kõhu sirglihaseid. Need on raseduse ajal äärmuslikult välja veninud. Veereta end aeglaselt külili voodist välja — ka see aktiveerib kõhu külglihaseid.

Selle harjutuse ajal võib rahulikult oiata. Oigamine tähendab väljahingamist — see aga pingutav kõhu süvalihaseid ja vaagnapõhja. Ämmaemand oskab juhendada, kuidas taastada oma vaagnapõhjalihaseid.

Miks tuleks istessetõusudega ettevaatlik olla?

Osa spetsialiste väidab, et selili sünnitamine on pea peal sünnitamise järel üks halvimaid sünnitusasendeid. Taastumise puhul on üks ebasobivamaid asju liiga kiire istessetõususega alustamine. Istesse tõusmine kahjustab kohe pärast rasedust kõhu eesseina. Selle põhjuseks on, et enamasti esineb rasedusjärgselt kõhu sirglihase diastaas ehk seisund, kus kahe kõhulihase vahel on selgelt tuntav vahe. Istesse tõusmisel see suureneb ning organid nihkuvad veel rohkem vaagnapõhja suunas alla. Kuna seliliasendis on kehatunnetus hea, soovitatakse pigem vaagnaharjutust, kus jalgu hoitakse maas ja vaagen tõstetakse üles. Kui enesetunne on harjutuse tegemise ajal hea ja pärast tekib vaid kerge lihasvalu, oli harjutuse tugevus õige. Kui lähed trenni, siis vormi taastamise kursuste kvaliteeditunnuseks on see, kui osalejaid teavitatakse kõhu sirglihase diastaasist.

Milliseid harjutusi tuleks alguses teha?

Alustada võiks eriharjutustega (soovitavalt juhendaja käe all): üldiselt on hea kasutada takistust, näiteks suruda häbemeluud kõhu alla asetatud padja sisse, et parandada keha tajumist. „Mõistlikud on harjutused, kus keha vaadeldakse ühe tervikuna, sest küsimus pole mitte ainult kõhust lahti saamises. Ka imetamisest ja lapse tassimisest valutavat selga tuleb venitada ja tugevdada. Püsivate kaebuste korral on soovitav taotleda individuaalset ravi. Ravi vajab ka ka inkontinentsus, mis võib mõnikord tekkida koekahjustuste tagajärjel. Klassikaline sümptom on, et aevastamisel tuleb püksi paar tilka. Seda saab ravida.

Kas vähem on siis rohkem?

Algul küll, sest täielikult alahinnatakse gravitatsiooni mõju — see on juba iseenesest väljakutse. Me lihtsalt ei taju seda, sest oleme pidevalt selle võimuses. Ka seismise ja käimise ajal peavad lihased vaeva nägema, et keha püsti hoida. „Just kahel esimesel nädalal pärast sünnitust on noored emad pigem liiga palju jalgadel. Seetõttu surub emakas, mis pärast sünnitust kaalub tihtipeale rohkem kui kilo, mitte 80 grammi nagu tavaliselt, vastu vaagnapõhja.

Siin tulevad algul abiks lamavas asendis tehtavad hingamisharjutused. Treenimiseks sobivad hästi ka rääkimine, vali häälitsemine ja laulmine. Kõlab võib-olla kummaliselt, kuid on loogiline: kõhu eessein tõmbub iga väljahingamise ajal tagasi ja paneb lihased tööle.

Kas tavalistele võimlemistreeningutele on alternatiive?

Positiivset mõju avaldavad eelkõige traditsioonilised liikumisviisid, näiteks idamaine tants. Läänemaailmas kasutatav nimetus ’kõhutants’ on ikka veel veidi halva alatooniga. Hoolimata sellest järgib iidne idamaine tants hingamist: palju liikumist toimub jalapäkkadel, mis tugevdab selja- ja kõhulihaseid, diafragmat ja vaagnapõhja. Teadmine liikumise tervendavast jõust on vana, kuid tänapäeval kasutatakse seda harva. Lisaks tantsimisele sobivad hästi ka jooga, chi gong ja pilates

Kas keisrilõike korral pole taastusharjutused vajalikud?

Keisrilõike korral vaagnapõhi küll ei veni, kuid selle eest avatakse kuus koekihti. „Närvikoe läbilõikamisel läheb kõhu eesseina talitlus sageli paigast. Haavasekreedi tõttu tekkiv kudede kleepumine või pikas perspektiivis põhjustada ka inkontinentsussümptomeid. Seetõttu on taastumisharjutused tihtipeale vajalikud ka keisrilõikega sünnitanud naistele.

Aga kui oled juba sünnitusest toibunud ning kehagi juba tugevam, siis vaata SIIT, missugust lõbusat trenni võid teha koos oma beebiga.