Soome oli tollal küllalt vaene maa, kuid rasedate jälgimine ja beebikarp koos esmavajalike beebitarvete ja turvalise magamiskarbiga vähendas tunduvalt vastsündinute varase surma juhtumeid, sest kui varem oli tööst väsinud vanematel komme beebid oma voodisse võtta, siis nüüd pandi nad pigem karpi. Beebid, kes võisid vanemate, patjade ja tekkide vahel lämbuda, magasid karbis turvalisemalt. Karbis oli ka kõik vajalik, mis beebil esimeste elukuude jooksul tarvis võis minna. Aga ka lihtalt kangas, et emad saaksid ise beebile tarviliku õmmelda. Aja jooksul eemaldati beebiasjade karbis olevate asjade hulgast lutipudelid, et emasid rohkem rinnaga toitmisele suunata.

Beebitarvete karbist sai sümbol sellele, et kõik inimesed on võrdsed ja et iga beebi on tõesti väärtuslik.

Nüüd on see praktiline komme — beebi karpi magama panna — taas ellu äratatud.

Miks siis taaselustada see vana idee? Aga miks mitte?

  • Beebi karp on beebidele turvaline koht magamiseks ja seda on vanematel mugav ka kodus ühest kohast teise viia.
  • Ajal, mil vanemad oma koduseid toimetusi teevad, on hea, kui laps on oma karbiga lähedal. Öösel panevad vanemad enamasti beebi karbi oma voodi kõrvale.
  • Nii karp, kui selles sisalduvad beebitooted on testitud, turvalised ja beebile ohutud.
  • Kui laps aga beebi karbis magamiseks suureks kasvab, siis saab sellest lihtsalt beebitarvete või mänguasjade karp.

Soome kolm isa on teinud nüüd alguse beebikarpide taastulekule. Heikki Tiittanen: “Kui ma avasin selle karbi, siis sain esmakordselt päriselt aru, et me saamegi lapse. Ma tahtsin, et kõik vanemad saaksid sellise hetke osaliseks!” Soome isadest tegi loo BBC ja see levis üle maailma.

Mida soomlaste kokku pandud karp sisaldab, vaata siit: www.finnishbabybox.co
Nüüd saadavad ettevõtlikud soomlased Finnish Baby Box karpe kõikjale, kusiganes seda ka ei tellitaks. Paljudes riikides on ka enda kodanike jaoks samalaadne beebiasjade karbi idee katsetamisel. Ettevõtmise on käima lükanud ka kaks ameeriklannat, beebikarpide turuletoomisega tegeletakse ka Inglismaal, Austraalias, Kanadas ja mujal. Lõuna-Aafrikas aga tehti valik plastikkarpide kasuks, sest sealsetele beebidele on vannitamine primaarsem. Indias on vajalik, et karp sisaldaks putukavõrku, tõkestamaks malaaria levikut. Soome riik nõustab nüüd vajadusel riike, kus karpide ideega alles algust tehakse.

Soomlaste endi jaoks on karp tihti ka mugavustoode, mis väljendab riigi hoolitsust oma kodanike suhtes, mitmete riikide tulevased lapsevanemad tellivad endale soomlaste karbi ka teise maalma otsa, kuid paljudele mitte nii heal järjel olevatele peredele on oma riigi poolt karbi saamine ka elumuutev. Karbi saamise võimalus suunab noored emad õigeaegselt oma rasedust registreerima ja seda regulaarselt jälgima — tänu sellele on nii emade kui beebide heaolu ja tervis ka paremini tagatud.

Meil Eestis on beebipaki näol beebidele esmavajalik riigi poolt tagatud — jääb üle vaid beebipakk karpi panna.

Allikad: bbc.com, finnishbabybox.co