Olen oma lastefotograafist kallima Katrina Tangi ja meie lapsega jõudnud  paljudes riikides seigelda ja näinud lapsesõbralikkust mitmest küljest. Hakkasin lapsesõbralikkusele rohkem mõtlema meie esimesel koguperereisil Londonisse kolmekuuse beebiga. Astusime sisse jaapanipärasesse nuudlikööki Wagamama. Last nähes küsis üks kelner kohe viisakalt, kas saab tuua lastetooli. Vastasime, et täname pakkumast, me ei soovi – laps on veel nii väike, et ei istu. Istusime ise lauda ja läks mööda teine kelner, kes pakkus uuesti lastetooli. Vastasime taas, et laps ei istu veel ise. Selle peale ütles kelner rõõmsalt, et toob siis beebile värvipliiatsid, paberi ja lastemenüü. Mis siis ikka! Nii positiivse suhtumise juures ei saa ju vähemaga vastata. Noogutasime ja lasime asjad lauda tuua.

Söögkohad

Nüüd, lapsega ringi käies, valime söögikohti selle järgi, kui mugav selles kohvikus või restoranis oleks lapsega aega veeta. Oleme palunud oma väikesele seltsilisele lusika ja taldriku, et ka tema end osana seltskonnast tunneks. Kui Lennon avastas lisatoitu, siis on meil tema jaoks kaasas banaan või avokaado. Märkasime endale väga suureks üllatuseks, et lastemenüü ei tähenda ainult friikartuleid või pastat. Pakutakse isegi beebipüreed!

Samas ei saa me alati just positiivse üllatuse osaliseks. Olen olnud ka restoranis, kus tuuakse lauda tulikuumad pannid ja pannakse need beebi haardeulatusse. Teadagi, mis juhtub murdosa sekundiga. Võiks ju eeldada, et klienditeenindajad on koolitatud ka lastega peresid teenindama.

Lendamine

Kui odavlennufirmad välja arvata, siis beebidega reisimist soositakse. Sümboolse tasu eest saab sülelapse pileti. Paljudes lennufirmades on võimalik kaugreisideks tasuta beebihäll tellida. Kohe, kui helistada lennufirmasse ja öelda võlusõna „beebihäll“, hakkavad kõik uksed iseenesest avanema. Oled alati eelisjärjekorras, isekohad on kohe äriklassi reisijate taga, mis tähendab ka vanematele kõvasti rohkem ruumi, saab söögid kätte esimestena ja jooke käia ümber nurga puhvetist küsimas, ja veel sisuliselt täiesti privaatne tualett. Pärast paari mähkmevahetust nagunii sinna keegi eriti oma nina enam pista ei taha.

Joogipudelite vedamine on väga lihtne ja mõnus. Kui nende sisu kohta küsitakse, tuleb näpuga beebile näidata, et temal on ju ka vaja süüa. Sri Lanka Airlinesiga saareriiki lennates anti meile lapsele mõeldes kotike mähkmete, söögipõlle ja märgade salvrätikutega. Lennoni vanemad pinginaabrid said joonistustarbed, mis rändasid küll kohe vanemate kottidesse – lastel jagus silmi ja tähelepanu vaid monitoridele enda ees.

Samas ei lähe ka alati kõik nii lennukalt, kui peaks. Ühel lennureisil suutis Pariisi lennujaam meie terve pere kohvrid koos lapsevankri ja turvatooliga maha jätta. Riia lennujaamas olime probleemi ees, kuidas lapsega kodumaale sõita: viiest autorendifirmast vaid Europcar oli nõus meile eraldi turvatooli rentima. Teised irvitasid, et võite rentida auto koos turvatooliga. Pole kahtlustki, millise rendifirma auto järgmine kord valin. Lastetoolide ja beebide turvavööde olemasolu võiks olla busside ja taksode äppides ära toodud. Lapsega liiklemine on kõva logistika – turvalisus on selle juures vanematele kõige olulisem.

Lastesõbralikkus

Pärnu linna on Unicef aastani 2017 tunnustanud lastesõbraliku linna tiitliga. Suureks tõukeks selle tiitli edukale kestmisele on Rõõmsate Laste Festival, mis oli midagi väga erilist. Emadele olid privaatseks imetamiseks välja pandud kangasloorid; mähkimistelk oli nii suur, et kujunes lapsevanemate suhtluskohaks; unekooli koolitajate käe all said papad-mammad lastega ärkvel veedetud öötunde tasa teha; oli käruparkla; lapsed said kätt proovida söödavate plastiliinide töötoas ja mitmed ettevõtted tutvustasid oma lapsesõbralikke tooteid ja teenuseid. Suhkruvatt ja limonaad jäeti teistele üritustele. Sellised minifestivalid või linnakud võiksid olla iga suurema rahvakogunemise osaks.

Talv on käes, enam ei saa vahetada mähkmeid vankris või toita last pargipingil. Teenindusasutused võiksid mõelda oma lapsesõbralikkuse peale: kas tualett on piisavalt suur? On seal mähkimisvõimalus? Kas söögitool on reguleeritava kõrgusega? On mängunurgas turvalised lelud?

Liitu isade klubiga Facebooki lehel!

Jaga
Kommentaarid