1. MAGA

Sa oled nüüd uues rollis ja sellega kohanemine võtab aega. Sinu keha vajab taastumiseks puhkust ning vaim kõigest arusaamiseks samuti. Parim, mida Sa enda ja oma beebi jaoks saad teha, on magada. Sinu aju mõtleb magamise ajal välja lahendused, puhastab keha ja alandab stressi. Pealegi võivad väsimus ja kurnatus soodustada rinnapõletiku teket, niiet kordan veelkord — maga piisavalt ja natuke enamgi!

  1. SÖÖ

Imetamisnõustajad saavad rääkida hulgaliselt lugusid sellest, kuidas segaduses ja kurnatud noored emad on hädas imetamisega. Pika jutu seest koorub sageli välja tõsiasi, et imetamine on vaid üks osa palju suuremast probleemist. Sageli on need naised väsinud (vt eelmist punkti!), söömata ja tunnevad end üksinda (vt järgmist punkti!). Leia juba raseduse ajal toitud, mida saad kiiresti valmistada ning mis toidavad nii Su keha kui emotsiooni. Söö sooja toitu ja söö regulaarselt!

  1. PALU ABI

Teadaolevalt läheb lapse kasvatamiseks vaja tervet küla. Kuid tänapäeval on noored emad sulgunud oma kodudesse — igal oma pesumasin, oma telekas, oma köök — olles oma uues rollis sageli üksi. Kas sul on inimene, kellele saad sõltumata kellaajast ja nädalapäevast helistada ja temalt abi paluda või natuke rääkida? Keegi, kes toob sulle süüa. Keegi, kellelt saad paanikahoos nõu küsida (kui rind läheb paiste, kui laps nutab pikalt, kui kõht läheb lahti, kui …) Keegi kes vajadusel aitab pesu pesta või koristada või läheb lapsega jalutama. Keegi kes lihtsalt tuleb ja on, et sa saaksid korraks lihtsalt vaikselt istuda.

Katri Ristal räägib samal temal pikemalt 5. mail toimuval messil „Jess! Beebi tuleb!".

Foto: Erakogu