Kuna see artikkel minuni juba jõudis, siis otsustasin läbi lugeda.. Kuna olen ka imetamisnõustaja ning puutun viimased 6 aastat igapäevaselt kokku nii vastsündinute, imetavate emade kui imetamise teemaga laiemalt, siis tundsin soovi ka enda seisukohad avaldada selles artiklis üles tõstetud teemadel - pikaajalise imetamise kasulikkus, öine imetamine ja kaariese risk.

Esmalt pealkiri. Ma saan aru, et see on lihtsalt klikkide võitmiseks fabritseeritud formuleering.. Blogija küsib miks ei räägita, et ei pruugi.. Ja sellest on kahju.On FAKT, et pikaajaline imetamine on kasulik nii lapsele kui emale.

1. WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) soovitab tungivalt toita last AINULT rinnapiimaga kuni 6. elukuuni sealt edasi koos lisatoiduga kuni lapse kahe aastaseks saamiseni või kauem.

Rinnaga toitmisega tuleb alustada esimesel tunnil peale sündi.
Rinnapiima tuleb lapsele anda nii palju, kui laps nõuab päeval ja öösel.
Vältida tuleb lutipudeleid ja lutte.

2. Rinnapiimaga toitmise eelised lapsele: Rinnapiim on parim toit vastsündinutele ja imikutele. Ta annab imikutele kõik toiteained, mida nad vajavad terveks arenguks. Rinnapiim on turvaline ja sisaldab kõiki antikehi, mida on vaja, et kaitsta imikuid enimlevinud lastehaigustest nagu kõhulahtisus ja kopsupõletik, mis on ka kaks peamist laste surmade põhjust üle maailma. Rinnapiim on kogu aeg õiges temperatuuris ja valmis kasutamiseks ning tasuta, mis tagab selle, et imikud saavad kasvamiseks alati piisava hulga toitu.

3. Eelised emale: Rinnaga toitmine annab ka eeliseid emale. Nimelt on kuni 98% naistest, kes ainult rinnaga last toidavad, kuni 6. elukuuni uue raseduse eest kaitstud. Lisaks vähendab emaka- ja rinnavähi riske hilisemas elus, aitab naistel saavutada raseduseelset kehakaalu ning vähendada ülekaalu tekke võimalust.

4. Pikaajalised eelised lapsele: Peale otseste eeliste, millest oli juttu eelpool, soodustab rinnaga toitmine ka eluaegset head tervist. Täiskasvanutel, kes said imikutena rinnapiima, on tähendatud madalamat vererõhku ja kolesteroolitaset, samuti madalamat riski ülekaalule ja teise astme diabeedile. Lisaks on tõestatud, et rinnaga toidetud lastel on kõrgem IQ ja intelligentsuse tase.

Ja kaariesest.. Väide hambaarsti kohta, kes "Väidetavalt oli näinud paariaastast last, kelle piimahammastest polevat suurt midagi järgi just pideva rinnapiima tõttu" ei ole ka tõsiselt võetav. Ei saa ja ei tohi teha üldistusi erandite pealt!

Rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee ametlik seisukoht on, et rinnapiimaga toitmise ja väikelaste kaariese vahel puudub seos.
Antud seisukoht tugineb ametlikele teadusuuringutele:

Iida H, Auinger P, Billings RJ, Weitzman M Pediatrics.2007; 120:e944 - 952
Association Between Infant Breastfeeding and Early Childhood Caries in the
United States

Valaitis R, Hesch R, Passarelli C, Sheehan D, Sinton J Can J Public Health.2000 Nov-Dec; 91(6):411-7
A Systematic Review of the Relationship Between Breastfeeding and Early Childhood Caries
http://siet.ee/index.php/imetamisest#kaaries

Mõlemad osapooled peavad end mugavalt ja hästi tundma

Ma olen nõus sellega, et imetamissuhe on nagu iga teine suhe ja selles peavad ennast mõlemad osapooled mugavalt ja hästi tundma. Kui öine imetamine on ema jaoks väsitav ja muudab ta tujutuks, siis on väga õige samm seda muuta ning jätkata imetamist vaid päevasel ajal.

Aga see ei tähenda seda, et imetamine tuleks lõpetada. Ja kellel on kaariese hirm, siis ka see on päevasel ajal paremini kontrolli all hoitav kuna on võimalus oma pisikesel iga kord peale sööki hambad ära pesta!

Tervislikel põhjustel kunstpiim

Ehk et mina olen endiselt seisukohal, et lapsed vajavad vähemalt kaks esimest eluaastat rinnapiima. Ja õnnelikud on need pisikesed, kellel on olnud võimalus seda saada.. Kas öösel või päeval, sel pole suurt vahet.

Aga olukordi on igasuguseid ning kõik emad ei saa tervislikel või muudel olulistel põhjustel imetada. Ka sel juhul pole muretsemiseks põhjust, teadlased on head tööd teinud, et kunstpiima koostis võimalikult kehasõbralikuks teha. Aga kui on vähegi võimalus valida, siis mina valiks rinnapiima.

Suured kallistused kõigile ning mõnusat imetamist!!