Gerli: Mul on suur mure beebi unega. Juba pikemat aega magab ta öösel kehvasti. Enne pooleaastaseks saamist sõi laps öösel tihti, umbes viis korda, ja hommikuks olime mõlemad nii väsinud! Ta ärkas iga tunni aja tagant.

Praegu magab tütar kolm korda päevas õues vankris. Esimene uni kestab 1-1,5 tundi, teine paar tundi ja kolmas 40 minutit. Ööuni algab kell 21. Ta uinub oma voodis täiesti ise, aga probleem seisneb selles, et jätsin nädal tagasi öise rinnaga toitmise ära, sest ta saab juba 5. kuust lisatoitu. Lumi-Lo magab ühe-kaheni öösel ärkamata, pärast seda aga virgub nuttes iga 40-50 minuti järel. Olen siiski endale kindlaks jäänud ega anna öösel rinda, pakun pidevalt lutti. Mõneks ajaks see rahustab teda ja siis algab kõik otsast peale. Ta on ka väga tundlik laps. Teen ma midagi valesti või lõpetasin liiga vara öise söötmise? Kuidas saaksin beebit aidata, et ta öösel rahulikult magaks?

Unekooli vastus: Terve pooleaastane laps öösel sööma ei pea ja on leebeks unekooliks valmis
Täname, et pöördusite www.unekool.ee poole nõu saamiseks ja tellisite personaalse uneplaani. Kui laps on eakohaselt arenenud, võtab kaalus juurde, ei ole sündinud enneaegsena ja on terve, siis on ta tõesti 6kuuselt valmis loobuma öistest söögikordadest. Siiski on selles vanuses liig oodata, et beebi magaks järjest 11 tundi. Peame heaks tulemuseks juba sedagi, kui nii väike laps saab järjest magada kuus tundi. Kui laps ei ole veel aastane, võib veel abiks olla ka varahommikune söögikord kella 4-6 paiku, mis pikendab tavaliselt ööund.

Hea uudis on see, et just nüüd on Lumi-Lo vanuses, kui uued käitumismustrid edukalt kinnistuvad ja õigete võtetega on võimalik tema magamisharjumusi positiivselt kujundada. Lihtsam on kohe alguses beebile õiged unevõtted selgeks õpetada kui hiljem halbu harjumusi välja kasvatada. Kui päevastes tegemistes on piisavalt turvalisust ja hellust, ei pea muretsema, et lapse hellusest ilma jätate teda üksi magama pannes.

Nüüd on terve laps valmis ka unekooliks. Eduka unekooli aluseks on eakohane päevakava, õige toitumine ja piisavalt lähedust päeval. Sageli on muudatuste läbiviimine seotud lapse väiksema või suurema protestiga. Siinkohal ongi abiks leebed unekooli meetodid, mis aitavad lapsevanemal hoida eesmärki silme ees, mitte kalduda äärmustesse ja pendeldada seosetult erinevate käitumismustrite vahel. Lapsele on parem kindel rutiin, mitte segaduses olev lapsevanem.

Üks leebe unekooli meetod, mida meie soovitame, on laialdaselt kasutusel Soome lapsevanemate seas – käpapuudutuse meetod. Meetodi on välja arendanud Soome psühholoog Katja Rantala, see põhineb lapse rahustamisel tugeva, kuid leebe käepuudutuse abil. Põhimõte on rahustada last nii, et ta oleks suuteline iseseisvalt omas voodis uinuma. Olukord on turvaline, vanemad lähedal, uinu rahulikult. Kindel, õrn ja rütmiline seljapuudutus rahustab last ilma, et teda peaks voodist välja võtma. Sageli on suur abi just isa suurest käest. On lapsi, kellele puudutamine ja patsutamine ei sobi – siis võib valida mõne teise sobiva meetodi meie saadetud uneplaanist.

Veebruar, Lumi-Lo 7kuune
Mure: Lõuauni vaid pool tundi

Gerli: Uurisin teie saadetud uneplaani. Olen nüüd lapsele teinud unekooli ja ööuned on kenad, ta magab kell 19-7 järjest! Vanasti jooksin ma öösel iga väiksemagi nutuhäälitsuse peale lapse juurde, võtsin ta kohe sülle ja lohutasin. Hiljem mõistsin, et sellel ei ole mõtet, sest ta jääks veidi aja pärast ise ka magama. Ootan esialgu paar-kolm minutit ja kui kuulen lapse hääles rahunemismärke, ei lähegi ma teda segama ja ta uinub üksi uuesti. Üle mõne minuti ma tütrel nutta ei lase, kui hääle järgi tundub, et ta tõesti vajab mind. Rahustan ta siis ikkagi ta maha ja panen voodisse tagasi, teen pai ja tulen sõnagi lausumata ära.

Kuid nüüd ma ei tea, mida päevase unega teha. Hommikune uni on kell 10 (1,5 h) ja lõunane kell 14 – vaid pool tundi! Kuidas saada lõunauni pikemaks? Ta ei jaksa niimoodi olla üleval neli tundi järjest, aga kui ta vahepeal enne ööund veel magama panen, on see ööunele liiga lähedal ja siis ma ei saa last jälle kell 19 magama. Mida teha?

Unekooli vastus: Ära pane last meeleheitlikult magama
Suur rõõm kuulda, et olete ööuned nii hästi paika saanud – see on suur võit! Kuni pooleaastased lapsed magavad tavaliselt kolm päevaund. Kõige viimased päevauned kaovad esimesena, umbes üheksa kuu vanuselt. Seega pole tõesti enam mõtet teda kolmandasse unne sättida.

Tegelikult on normaalne, et mõned beebid jäävadki päevaunne hästi, kuid magavad napilt pool tundi. Ei ole vajalik hoida ärkvel last kauem voodis või panna teda meeleheitlikult uuesti magama, kui beebi on silmnähtavalt ergas – see tekitab kõigile vaid lisastressi. Kui laps on maganud kas või poolt undi, on see hea. Mida nädal edasi, seda lihtsam on tal ööuneni vastu pidada.

Viimast lõunaund võib pikendada magamine täiesti pimedas või hämaras ruumis, veidi madalam toatemperatuur või magamine õues vankris, unetsükli üleminekul luti või kaisunuku pakkumine. Katsetage, mis teie pere puhul paremini toimib. Järgmine üleminekuetapp on 1-1,5 eluaasta sees, kui toimub üleminek ühele päevaunele.

Mai, Lumi-Lo 10kuune
Mure: Tütar magab vaid liikuvas vankris

Gerli: Päevaste unedega jätkusid meil suured probleemid, tütar  magas vaid väljas liikuvas vankris. Kui hakkasin teda aeda magama panema, siis kiigutasin Lumi-Lo vankris magama. Kui ta magas, jätsin vankri seisma. 40 minuti pärast laps ärkas. Ma ei saanud alguses aru, mida ma valesti teen, panin tumeda sääsevõrgu vankriava ette, et oleks hämaram, seegi ei aidanud. Siis taipasin, et beebi ärkab 40 minuti möödudes ja jääb üles, sest vanker enam ei liigu, tema aga ei oska ise magama jääda.

Jõudsin uneplaani uurides järeldusele, et laps tuleb ise magama õpetada, seega tegin kannapöörde ja paningi lapse seisvasse vankrisse, oodates vankri kõrval, millal ta i s e uinub. See võttis mõne päeva aega. Alguses ta ikka nuttis, sest ootas, et vankrit liigutaksin. Lasin tal nutta, samaaegselt kuulates, m i l l i n e see nutt on. Kas see on protest, väike kurbus või juba hüsteeriline nutt? Paar minutit liigutasin vankrit, kui nutt oli väga valjuhäälne. Kui ta rahunes, jätsin vankri kohe seisma. Liikuvas vankris ma enam magada ei lasknud. Lihtsalt aega ja kannatust oli vaja. Pärast seda hakkas ta tegema pikamaid unesid kui 30-40 minutit. Panen ta lihtsalt vankrisse ja laps jääb ise magama, ilma, et teda kiigutaksin. Tütar magab kaks korda tund-poolteist päevas, on puhanud ja rõõmus. On ka kehvemaid päevi, aga usun, et see on tavaline. Olen väga tänulik nõuannete eest.

Unekooli vastus: Kõige olulisem hommikuse ärkamise ja ööune aeg
Rõõm teist kuulda! Lapse esimene eluaasta on kõige kiiremini kulgev arenguperiood elus ja muudatused käitumises ja päevaplaanis toimuvad igal nädalal. Kui laps on oma päevaunede puhul ärgates rõõmus ja ergas, siis pole mingit põhjust neid ise ülearu reguleerida. Kõige olulisem on hoida paigas hommikune ärkamisaeg ja õhtune ööunne minek, terve laps suudab ise oma päevaunesid reguleerida. Jagage lapsele päevasel ajal võimalikult palju tähelepanu, hellust ja hoolivust, siis saate öösel kõik südamerahus magada!

September, Lumi-Lo 1a 2k
Mure: Kas üks uni päevas on piisav?

Gerli: Harjutan last nüüd ühe une peale. Tal oli kaks und, aga hakkas väga vähe magama, üks uni vaid pool tundi korraga. Eelmisest nädalast hakkasin ärkveloleku aega pikendama. Nüüd on päevi, kus ta magab paar-kolm tundi korraga, aga ka selliseid, kui see üks uni kestab vaid 40 minutit. Küsimus – äkki on ikkagi liiga vara ühe une jaoks ja teen lapsele liiga? Eile magas lõunal kaks tundi jutti ja siis oli seitse tundi üleval. Viimased paar tundi oli aga väga viril.

Unekooli vastus: Laste unevajadus on erinev
Päevaunede vähendamise kohta ei saa vastata jah ega ei, sest unetarve on ka lastel väga erinev. Teooria järgi on üleminek kahelt päevaunelt ühele umbes 1,5aastaselt. Kui ta suudab magada lõunaune ajal 2-3 tundi, on see igati hea. Arvan, et võite olla veel mitu kuud paindlikud – kui ikka lõunauni jääb lühikeseks, ei saa lapsel keelata teha väikest uinakut ka hiljem.

September, Lumi-Lo 1a 2k
Mure: Laps on kui ära vahetatud!

Gerli: Saime päevase une mõneks ajaks paika. Ei ole tõesti oluline, kui suur vahe on viimase päevase une ja öise une vahe, kui tegu on pooletunnise tukastusega. Laps jääb ikka õigel ajal ööunne. Ta pusserdab võib-olla mõni minut voodis kauem kui tavaliselt, aga uinub ikkagi ilusti.

Siis aga sõnusin vist ära oma tütre hea une. Ma ei tea, mis toimub: laps on kui ära vahetatud. Öösel ärkab nuttes 1-3 korda, minuti möödudes uinub siiski taas ise. Päeval magama jäädes nutab ja pärast poolt tundi und hakkab röökima ja tõuseb voodis püsti. Suunan ta tagasi pikali ja nii umbes viis korda järjest, vahel uinub uuesti, vahel mitte. Mis on juhtunud? Ma ei mõista. Lapsel pole halba kogemust olnud, rutiin on sama. Olen kurb ja stressis, sest ei tea, mis on selle põhjuseks.

Unekooli vastus: Närvisüsteem areneb
Lumi-Lo on praegu vanuses, kus uni ja selle iseloom võivad muutuda päevadega, see on igati normaalne. Mõtleme koos, mis võiks olla tema unemuutuste põhjuseks! Unehäired lapseeas on seotud peamiselt organismi arengus toimuvate muutustega. Ajutised uinumise ja ööune häired on lapseeas üsna tavalised, need võivad esineda arengukriiside puhul, aga ka seoses stressi või hammaste tulekuga. Ehk lohutab ka teadmine, et öised nutud ei ole lapsele kahjulikud, ta ei mäleta neid hommikul. On suurepärane, et ta suudab pärast nuttu ise taas uinuda! Öiste nutuhoogude põhjuseks on suure tõenäosusega päevased läbielamised ja elavamaks muutunud unenäod. Lapse närvisüsteem alles areneb ja ta on väga vastuvõtlik päevastele muljetele. Kõige olulisem on püüda säilitada rahulik meel, sest ärevus on nakkav, see kandub üle ka lapsele. Alati võib nõu pidada perearstiga, et välistada tervisemured, mis võiksid und häirida. Sageli taanduvad sellised unemured samamoodi iseenesest, nagu tekkisidki. Kui tema unekäitumine taas muutub või selguvad uued asjaolud, peame taas koos nõu.

Oktoober, Lumi-Lo 1a 3 k
Ööd on taas rahulikud!

Meie ööd ongi nüüd taas rahulikud, tütar magab 20-7.30 rahulikult oma toas, vahepeal ärkamata. Päevased uned on käänuline tee, oleneb päevast. Oleme peamiselt ühe une peal, aga teeme vajadusel siiski ka teise tukastuse, kui lõunauni jääb liiga lühikeseks. Vahel teine uni ka ei õnnestu, laps nutab, aga magama ei jäägi. On aga ka kordi, kus üks lõunauni kestab 1,5-3 tundi ja ta peab ilusti ööuneni vastu.

Unekooli vastus: Suurepärane!
Olete koos Lumi-Loga käinud pika tee, õppinud tundma teineteise vajadusi ja soove ning leidnud koos kasvades parimad viisid, et tagada lapsele hea ööuni ning perele rahumeelne toimetulek.