Kui last parajasti just ei toidetud või tal mähkmeid ei vahetatud, ei soovitatud emadel beebisid lihtsalt niisama sülle võtta, mitte kunagi. 1911. aastal välja antud käsiraamatus selgitatakse, et see rikub lapsed „hullult ära“. Kallistamine ja suudlemine tegevat lastest väikesed türannid.

2. Värvi lapse küüned hiniiniga

Ajast aega on emasid-isasid muretsema pannud see, et lapsed imevad pöialt või närivad küüsi. Paljud neist on püüdnud last sellest kombest vabastada, määrides sõrmed mõne piprase seguga kokku. Kuid 1911. aastal pakuti välja ka teistsugune lahendus: värvi lapse küüned hiniiniga ära. Sest toona arvati, et hiniin ei tee lastele midagi. Kaasajal on aga teada, et tegemist on tugevatoimelise retseptiravimiga, mida kasutatakse malaaria ravimiseks.

3. Hakka tahket toitu andma kahepäevaselt

Emadel on alati olnud mure, millal on õige aeg hakata lapsele tahket toitu andma. Dr Walter Sackett soovitas seda teha juba kaks päeva pärast sündi. Rinnapiima (milline kohutavalt toitainetevaene vedelik!) asemel tuleks beebile kohe esimestel elupäevadel putru andma hakata. Kahenädalaselt peaks laps juba köögivilju sööma, kolmekuuselt muna ja peekonit ning kuuekuselt alustama päeva kohvi joomisega.

4. Rasvabeebi olla on tervislik

Kuna vastsündinu nahk on väga õrn, soovitasid arsti 20. sajandi algul beebi naha hoolduseks võtta tükike flanellkangast, määrida sellele pisut rasva, hõõruda kergelt lapse nahka. Mis siis, et laps lõhnas pärast sellist protseduuri nagu pisike seapõrsas.

5. Kõhuvöö

Kõhuvööd (paks kangakiht, mis oli lapsele kõhu ümber seotud) loeti 20. ajandil kohustuslikuks. Parimaks peeti siidi ja villa segust valmistatud kõhuvööd, millel olid olemas augud jalgade ja käte jaoks ning sellinegi ava, kust sai sisse pista mähkme. Kuid tegemist polnud mitte ainult mähkmehoidjaga, kõhuvöö kasulikus omaduseks loeti tõhusat kaitset ilmastiku eest. See oli nii paks, et ei lasknud igasugustel välistel asjadel kõhunahka kriimustada ega ka külma ligi. Ja niiviisi kaitses vöö last kõigi nende tervisehäirete eest, mis arvati olevat põhjustatud muutuvatest ilmaoludest.

6. Rinnaga toitvad emad peaksid rinnanibusid pesema happega

20. sajandi algul hakati rinnaga toitmist siiski igati soodustama. Kuid rinnanibude pesemiseks soovitati esmaselt seepi ja sooja vett ning seejärel teise asjana boorhapet.

7. Laps ei maga? Lase ta ümber lõigata!

Laste unehäired on samuti ajast aega aruteluainet pakkunud. Ühe ravivõimalusena pakuti välja, et laps tuleks ümber lõigata, sest unehäired on põhjustatud närvisüsteemi refleksidest. Milles täpselt seos võiks seisneda, ei selgitatud.

8. Käru on saatanast

Arstid olid ja on praegugi seda meelt, et värske õhk on lastele igati kasulik. Kuid nõuanded, kuidas värske õhu vanne võtta, on aegade jooksul muutunud. Kui tänapäeval on vankri ja käru omamine vaat et kohustuslik, siis ennemuiste arvati, et need rikuvad lapse ära nii vaimselt kui füüsiliselt. Lapsel on kärus külm, tal pole seal ka kehale piisavalt tuge. Ainsaks aktsepteeritavaks lapse transportimise viisiks loeti tema tassimist.

9. Kõhuli magamine on parim

Kõik lastekasvataise õudusnipid ei pärine mitte sugugi ajaloo hämarustest, neid leiab ka hiljutises minevikus. „Esimesed kaks elukuud peaks laps magama kõhuli, pea ühele poole pööratud, nii on kõige parem. Kui nad haiged on, siis pole sellises asendis võimalik kuidagiviisi ära läbuda,“ arvati veel 1984. aastal . Kõhuli magamine pidi lapsi säästma ka skolioosist, vaimse tervise hädadest, aitama koolikute puhul ning hoidma neid endid kätega vehkides äratamast. Nüüdseks on aga selgunud, et kõhuli magamine on seotud hällisurmaga ning 1992. aastal läksid Ameerika arstid üle soovitusele, et laps peaks kogu aeg magama selili. Ja ennäe — hällisurmade arv langes poole võrra!

10. Potilkäimise õpetamine seebitükiga

Potilkäimise õpetamine pole mingi ennekuulmatu praktika. 1935. aastal Ameerikas välja antud voldikuke mitte ainult ei soovita vanematel lastele potti pissimist-kakamist juba kahekuuselt õpetama hakata, vaid juhendab, kuidas kasutada sooletegevuse soodustamiseks seebitükki. Ei tundu just väga meeldiv.

Allikas: redbookmag.com