Laura Wattenberg, nimeekspert, kes uuringu läbi viis, kogus andmeid 49-st riigist, et leida kõige enam kasutusel olev lapse nimi. Sophia (Sofia) on ühtemoodi populaarne näiteks Mehhikos, Slovakkias ja Itaalias. Tema sõnul on väga üllatav, et üks ja seesama nimi kõnetab inimesi nii erinevates riikides, kus on nii erinevad kultuurilised arusaamad.

Ja üllatus-üllatus, just Sofia oli ka Eestis 2014-l aastal kõige populaarsemaks tüdrukunimeks!

Kui maailma populaarseim nimi sinule võõrapärane tundub, siis kodumaiste ja maalähedaste nimede hulgast saab ju ka oma pesamunale uhke ja tähendusega nime valida. Loe: Johannes Aaviku Selts soovitab: muistsed laste nimed, mis sul suu lahti üllatavad!

Miks just Sophia?

Laura: "Sellised kiiresti muutuvad moetrendid, nagu muusikastiilid või rõivamood, erinevad sellest, mismoodi kujuneb moekaks üks nimi. Beebinimede levitamiseks ei korraldata ju kampaaniaid, nagu näiteks rõivabrändide või popbändide turuletoomiseks." Ka Sophia Loren ei ole enam ammu igas maailmajaoks nii kuulus, et staari tähesäraga selle nime populaarsust võiks seletada ja ühtegi maailmakuulsat Sofiat, keda kõik une pealt teaksid, pole hetkel samuti meedias ilma tegemas. Seetõttu järeldab nimeekspert, et nimede populaarsus tekib teisiti, kui moetrendid üldselt.

Tegelikult ei teatagi päris täpselt, kust ja kuidas ühe nime populaarsus alguse saab. Näiteks ka Eestis on Sofia juba pkemat aega üks populaarseimaid tüdrukunimesid koos Eliisega, ka Lenna on Eestis pikemat aega väga populaarne nimi olnud. On küll spekuleeritud, et Lenna populaarsus tõusis seoses meie lauljatar Lenna tuntusega, näiteks välisriikides on täheldatud ka filmikangelaste nimede levikut.

Kuid selle uuringu läbiviija nimetab popkultuuri mõju nime populaarsusele vähemoluliseks, kui üldiselt arvatakse. Järgnevalt toome välja Eesti möödunud aasta 25 kõige populaarsemat tüdruku ja poisi nime.

Tabelis on ära toodud 25 nime, mida möödunud aastal Eestis tüdrukutele kõige rohkem pandi.

Sofia
Eliise
Maria
Mia
Lisandra
Mirtel
Sandra
Emma
Laura
Darja
Arina
Milana
Alisa
Anastasia
Lenna
Liisa
Anna
Viktoria
Elisabeth
Polina
Marta
Aleksandra
Marleen
Hanna
Nora

Ehkki rahvusvahelise uuringu puhul toodi välja vaid kõige populaarsem nimi, mis on tüdruku nimi, siis meie paneme siia ritta ka möödunud aasta enim Eestis pandud poisslaste nimed:

Rasmus
Artjom
Robin
Martin
Oliver
Romet
Sebastian
Robert
Artur
Maksim
Markus
Marten
Karl
Kristofer
Oskar
Daniel
Hugo
Henri
Mark
Nikita
Kirill
Sander
Kevin
Aleksandr
Daniil

Allikad: metro.co.uk, siseministeerum.ee