See tähendab, et lapsele perearsti saamine muutub lihtsamaks, kuna vanemad ei pea eraldi täiendavate taotlustega tegelema. Mis aga saab siis, kui ema ei ole oma perearstiga rahul ja soovib lapse sünniga teist arsti nii endale kui titale?

Pole oma perearstiga rahul?

Viimast kuud lapseootel Liisa (29) märgib, et just selline soov on temal. "Varem ei ole mul perearstile eriti sageli asja olnud, sest tervisega pole probleeme," põhjendab ta. "Nii ei ole ma ka nurisenud oma perarsti üle, kes tegelikult mulle beebit üle vaatama väga sobiv ei tundu, sest meil on mõningane keelebarjäär."

Liisa teab, et nii mõnedki tema tuttavad on uue perearsti otsinud seoses laste sünniga. Eriti eelistatud on sellisel juhu lastearsti taustaga perearstid. Sama plaan on temal ja ta loodab, et soovitud arst nad mõlemad lapsega oma nimistusse ka võtta saab. 

Eelnõu kaitseks lapsi

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul soovitakse eelnõuga tagada, et ükski vastsündinu ei jääks perearstita ja kõik inimesed oleksid võrdselt kaitstud. „Kui seni on lapsevanemad pidanud ise esitama avalduse oma lapse lisamiseks perearsti nimistusse, siis nüüd see kord lihtsustub ja vastsündinu lisatakse perearsti nimekirja automaatselt. Praegu on meil kahjuks juhuseid, kus perearst ei saa uuest ilmakodanikust teada ja laps jääb arsti poolt jälgimata,“ selgitas Ossinovski. Nimistusse määramata lapsi on Eestis hetkel hinnanguliselt ligi 700.

„Muudatus aitab eelkõige riskigrupis olevaid lapsi ning nende varajane märkamine ja probleemide ennetamine on äärmiselt oluline,“ lisas minister. „Nendel juhtudel, kus ka emal pole perearsti, tulevad appi sünnitusabi osutaja ja terviseamet, kes leiavad vastsündinu ja ema jaoks kindlasti parima lahenduse.“ Lisaks arutatakse osapooltega uuendamisel olevat laste tervisekontrolli juhendit, sealhulgas vastsündinute koduvisiidi tingimusi, et järelevalve alla saaksid ka need lapsed, keda vanemad pole ise kontrolli toonud.

Samuti antakse eelnõuga neljanda kursuse lõpetanud arstiõppe üliõpilastele, kes töötavad arsti abilisena, ligipääs tervise infosüsteemile (TIS). Ligipääs võimaldab abiarstina töötaval üliõpilasel näha patsiendi olulist terviseinfot, sh varasemaid haigusi ja allergiaid. See annab abiarstile võimaluse teha patsiendile põhjalikum esmane läbivaatus ning valmistada arsti jaoks ette vajalikke dokumente ja retseptipõhjasid.