"Me teame, et alkohol jõuab rinnapiima väikestes kogustes," sõnab dr Una Duffy ja lisab: "Teame ka, et mida enam alkoholi tarbida, seda enam seda rinnapiima jõuab. See võib mõjutada piima maitset ja suuremates kogustes ka beebi aju ja maksa."

Tegelikult on aga tehtud vähe uuringuid, mis selgitaks väikeste alkoholikoguste mõjusid rinnapiimas: "Selles vallas on palju teadmatust, sest eetiliselt on keeruline teha uuringuid rinnaga toitvate emade ja nende beebidega."

Võib olla, et paljud arstid soovitavad igasuguse riski vältimiseks välida rinnaga toites igasugust alkoholi, ent dr Una sõnul on Inglismaa terviseameti üldine suunis, et vahel harva klaasikese joomine tõenäoliselt endas ohtu ei kujuta, eriti kui pead 2-3 tundi vahet pärast ühe ühiku joomist beebi söötmisega.

1-2 ühikut nädalas alkoholi tarbides ei kujuta see beebile suuremat ohtu. "See on sinu isiklik otsus: iga ema saab ise valida, kas võtab väikse potentsiaalse riski või läheb turvalist teed ja ei riski üldse."

Kui palju on üks ühik?

Üks alkoholiühik on 10 g puhast alkoholi.

Selleks, et arvutada alkoholiühikute hulka, on kasutusel valem:

alkoholiühikute hulk = kogus (liitrit) × kangus (%) × 0,789

Foto: Alkoinfo.ee

Kuidas on kõige turvalisem see klaasike-kaks võtta, kui seda soovid? Sa saad riske vähendada seda teades:

  • Oota, kuni beebi on vähemalt 3-kuune. Vastsündinu maks on veel väga arenemata ja seetõttu vastuvõtlikum alkoholile.
  • Pumpa piim välja enne joomist - saad seda vastavalt nõuetele säilitada ja järgmise söötmiskorra ajal siis anda.
  • Ära joo palju: 1-2 ühikut on maksimaalne.
  • Söö, kui jood. Toiduga koos tarbitult väheneb alkoholi imendumise tase.
  • Jäta maksimaalne võimalik vahe joomise ja beebi söötmise vahele. Keskmiselt kulub 2 tundi ühe alkoholiühiku kadumiseks verest, kuid seda mõjutab ka seedimine ja palju muud ning see on individuaaalne.
  • Ära maga pärast alkoholi tarbimist beebiga samas voodis, sest oht teda lämmatada on suurem. Sama peaks kehtima ka lapse isa kohta, kes ei tohiks alkoholi tarbinuna beebiga voodit jagada.

Kui kiiresti imendub alkohol rinnapiima?

Umbes 30-60 minuti jooksul pärast esimese lonksu võtmist jõuab alkohol rinnapiima. Veidi hiljem, kui sööd ka joodud klaasikese kõrvale.

Pea meeles, et kõik antud ajad on individuaalselt muutuvad: see sõltub kaalust, keha rasvaprotsendist, söödud toidust.

Alkoholi kadumise kiirendamiseks ei ole võimalik midagi ette võtta: kasu pole ei magamisest, piima pumpamisest, vee joomisest ega kohvi tarbimisest.

Allikas: Made For Mums

Jaga
Kommentaarid