Esimesel eluaastal on kõige olulisem, et ema oleks alati olemas, kui laps teda vajab. “Alguses vajab beebi ainult väga lihtsaid asju: soojust, toitu, lähedust, puhtust ja liikumist. Need vajadused võivad väljenduda erinevalt, sest lapsed on ainuüksi juba isiksuselt erinevad,” tõdeb ämmaemand. Beebi esimestest kogemustest emaüsas ning sünnitusel võib tingida selle, miks üks laps on mugavalt nn ingli tüüpi ja teine suurenenud vajadustega. Ehkki need pigem äärmuslikud näited on kõige tuttavamad, on mõlemaid hinnanguliselt 5-7 protsenti.

Üldjuhul saavutavad ka väga rahutud põngerjad hiljemalt kolmandaks-neljandaks eluaastaks täiesti normaalse päevakava ja magamisrütmid ning vanemad saavad kannatliku meele ja järjepidevusega ses osas palju ise ära teha.
Kodutohtri märtsikuu teemad:
* Kas kõrge kolesterool on tõesti kasulik?

* Immuunsuse müüdid ja tõed

* Rasedusdiabeet ja diabeetiku rasedus

* Kehv seks, kehv suhe?

* Ultrahelist nõelteni välja

* Kortsule pidur peale: 30+, 40+, 50+, 60+

* Asbesti varjatud ohud

* Kas kasvamine teeb valu?

* Asjatu süütunne kulutab

* Põnni hea uni

* Kõhuvalu kui valvepolitseinik

* Dieet, mis lubab unelmate keha

Esmastele vajadustele vastamine

Esimestel elunädalatel õpib imik väljendama nälga ning soovi hoolitsuse ja inimliku kontakti järele. “Toit — rinnapiim — tuleb koos läheduse, soojuse ja turvatundega, mida ema süli annab,” rõhutab Ülle Lember. Piisav kogus toitu ja und laseb beebil pühenduda kõige tähtsamale tööle — kasvamisele, arenemisele ja maailma avastamisele.

Kui vanasti soovitati laps iga teatud aja järel toitmiseks kasvõi üles äratada, siis nüüd on need ajad möödas. See ei tähenda siiski lapse nälga jätmist, vaid veelgi rohkem tema vajadustega arvestamist. Kui imik ärkab ise piisavalt tihti, sööb piisavas koguses toitu ja võtab kaalus juurde, siis ei ole vaja teda ekstra äratada. Kellavaatamine võib imetamisnõustaja hinnangul muutuda isegi rinnaga toitmise vaenlaseks. Küll aga tasub päris alguses lapse rütmide kujunemist tähelepanelikumalt jälgida, sest siis ei pruugi ta osata veel enda vajadusi väljendada. “Kella tuleks vaadata esimestel nädalatel, kui imik armastab pikemalt, üle 3 tunni magada, et ta ei jätaks end nälga,” soovitab ämmaemand.

Hoolitsema peaks, et lapsel oleks esimesel elupoolaastal ligikaudu kümme toidukorda ööpäevas, kuid iga tita puhul on see siiski individuaalne. Rinnaga toitmise õnnestumiseks peaks lapse saama rinnale vähemalt kaheksa korda ööpäevas, lisab Ülle Lember. Esimene elukuu annabki selgust, kas imik on rohkem öökulli või lõokese tüüpi, ning alles seejärel saab hakata päevakava ema ja lapse koostöös natuke nihutama. Ööpäevane energiavajadus on see, mis paneb osaliselt paika, kui tihti kipub laps öö jooksul ärkama.

Kuidas beebit oma voodiga harjutada? Mida teha, kui laps kardab magama minna? Millised on head unerituaalid? Loe edasi Kodutohtri märtsikuu numbrist.