„Samal päeval, kui sai teatavaks, et enam ei saa tugiisikuid sünnitusele, sündis minu tütar. Veidi kummaline oli kuulda kõrvaplatites meeste hääli — need olid isad, kes olid enne uue korra kehtestamist haiglasse tulnud.”

Kuigi sünnitegevus oli 23 tundi pikk, läks kõik Kristiina sõnul väga hästi ja oli võrreldes esimese sünnitusega palju paremini. „Esimesel sünnitusel käis sünnitustoast läbi palju väga erinevaid inimesi ja mul oli ka tugiisik kaasas, sain toona sellest üsna traumeeriva kogemuse. Nüüd olin sünnitamas ainult koos ämmaemandaga,” võrdleb Kristiina.

Samal ajal oli sünnitustubades sünnitamas veel kuus naist, kellega tegelesid teised ämmaemandad. „Ämmaemand Katrin käis ka ühte sünnitajat vaatamas ja lubas, et tuleb kohe tagasi,” meenutab Kristiina. „Ja ta tuligi tagasi! Tuli kohe, kui vajutasin häirenuppu. Sünnitusmaja personal teeb imelist tööd, samuti sünnitusjärgse osakonna töötajad — ei ole hetkel lihtne seal olla, kui paljudel on nakkumishirm. Mina tahan tänada, et inimestel oleks motivatsioon seda vajalikku tööd edasi teha ka sellises olukorras.”

Mis on Kristiina soovitus kõigile peagi sünnitama tulijatele, kelles tekitab ebakindlust tugiisikute sunnitud eemal viibimine? „Sa oled üksi ja sul pole valikut, vanasti tegid seda kõik niimoodi. Kui vähegi võimalik, loo oma ämmaemandaga kontakt — temalt saad kõige vajalikuma abi. Usu enda võimetesse ja sa saad hakkama. Ja veel soovitus — mitte mõelda liiga palju, olla rohkem hetkes, siis läheb kõik hästi.”

„See ei aita kedagi, kui paanikat juurde külvata, ärevus ei aita. Pigem tuleb nautida hetke, kõik läheb hästi! Tahan tunnustada töötajaid, kes teevad rasket tööd keerulisel ajal ja on emaga koos rõõmsad kui laps kasvab ilusti ja nad saavad koju minna ning kes ei ole oma töö peale tigedad!”

Sünnitusosakonna ämmaemandusjuht Grethel Tarmas:

Ämmaemandate jaoks pole tugiisikuta naisele abiks olemine uus. Läbi aegade on naised erinevatel põhjustel käinud ja käivad ka edaspidi sünnitamas ilma tugiisikuta.

Naised on tublid! Nad saavad ilusti hakkama — on häälestatud sünnitusele, lapse sünnile ja temaga toimetamisele. Ämmaemand on abiks ja toeks nii sünnitustoas kui sünnitusjärgselt.

Kõik olulise, mida pead praegu teadma ITK-s raseduse jälgimise ja sünnitamise kohta, leiad SIIT!

Jaga
Kommentaarid