Enamasti saame vanematele kinnitada, et laps on kenasti kaalus juurde võtnud ning imetamist võiks jätkata lapse nõudmisel. Terveid hästisöövaid lapsi ei ole vajadust kaaluda sagedamini kui kord kuus oma perearsti külastades.

Vahel tuleb siiski lapse kaaluiibel täpsemalt silm peal hoida. Imetamise nõustaja juurde kutsutakse tavaliselt kordusvisiidile peresid, kus kasvab enneaegne või vale imemisvõttega laps või kui emal ei ole veel piisavalt rinnapiima tekkinud. Sellistel puhkudel on lapsed sageli kombineeritud toitmisel: nad söövad osaliselt rinnast ning saavad lisatoiduks oma ema väljapumbatud rinnapiima või segutoitu. Kuna ajapikku hakkavad lapsed tõhusamalt imema ja emadel tekib rinnapiima juurde, ongi vaja nõustajaga uuesti kohtuda, et otsustada, kui kiiresti vähendada lisatoidu kogust. Eesmärgiks on emadel ju enamasti saada laps vaid rinnast sööma.

Laps kasvab

Tihti saab imetamise nõustaja juba peale paari kohtumist kinnitada , et laps on kenasti kasvanud ja ema võiks ära jätta lisatoidu pakkumise, jätkata vaid rinnaga toitmist. Mõnikord aga võtab lapse söömaõppimine või rinnapiima koguse suurenemine kauem aega ning siis on perele mugavam asuda lapse kaaluiivet kodus ise jälgima. Selleks selgitab nõustaja perele lapse kaaluiibe jälgimise põhimõtted ning lepitakse kokku edasine toitmistaktika. Esimestel elukuudel võiks laps kasvada vähemalt 20-30g ööpäevas või 150g nädalas. Kui imik, kes saab ka lisatoitu, võtab kaalus juurde oluliselt rohkem, on see märk sellest, et rinnast söömine õnnestub juba paremini ja lisatoidu kogust võiks vähendada.

Imetamise nõustaja teostab vastuvõtul ka toidukorra kontrollkaalumist - hinnatakse, kui palju sööb laps rinnast sellel toidukorral. Samaaegselt jälgib ta koos vanematega lapse imemisvõtet, söömisaktiivsust ja märke, et laps saab rinnast piima kätte: lapse lõug käib imemisel ühtlaselt sügavate tõmmetega, kuulda on neelatusi. Nõustajale annab selline toidukorra kaalumine parema üldpildi konkreetse lapse söömisvõimekusest. Vanematele annab koos nõustajaga lapse söömise jälgimine võimaluse arendada oskust ära tunda oma lapse söömise märke.

Sageli kaaluda?

Tihti uurivad vanemad, kas ka nemad peaksid kodus toidukordi kaaluma hakkama. Olulisem on õppida oma last ja tema söömiskäitumist tundma ilma toidukordi kaalumata. Pidev iga toidukorra kaalumine võtaks ööpäevast olulise aja ning ka vanemate tähelepanu oleks liigselt koormatud kõiksuguste numbriliste väärtuste jälgimisega. Imik võib ööpäeva lõikes rinnalt süüa märkimisväärselt erinevaid koguseid.

Olukorras, kus eelmisest toidukorrast ei ole kuigi palju aega möödunud ja laps küsib uuesti rinnale, kuid sööb veel täis kõhu tõttu suhteliselt väikese koguse, tekib vanematel küsimus, kas peaks lapsele seekord rohkem lisatoitu andma. Sealt edasi tahetakse igaks juhuks kontrollida ka lapsest väljuvat: toidu tagasiheide, pissimine, kakamine. Nii minnaksegi jälgimisega väga detailseks, kuid ununeb hinnata olulisimat – kas laps kasvab.

Beebikaal rendiks

Imetamisprobleemiga perele annab lapse päevase või nädalase kaaluiibe jälgimine kodus kinnituse, et nõustajaga paika pandud toitmisplaan toimib ja laps kasvab. Lapse kaalumiseks on võimalik +/-10g täpsusega beebikaalu endale koju rentida. Toitmisplaani muudatusi saab nõustajaga arutada telefoni teel. Kuna enamasti piirdub vajadus last kodus kaaluda kuni 1 kuuga, siis ei ole otstarbekas beebikaalu koju osta. Lisaks peab beebikaalu rendileandja tagama mõõtmisvahendi usaldusväärsuse, mida aga ei näe kahjuks alati elektroonikapoest või järelturult soetatud kaalude puhul.

Kõik värskete ilmakodanike vanemad on beebi kaalumise ja toitmisega seotud küsimustega oodatud imetamise nõustaja vastuvõtule. Oktoobrist alustas tööd ITK uus imetamise kabinet Järve üksuses aadressil Energia 8. Vahel on keeruline otsustada, kas peaks tulema vastuvõtule. Siis on hea mõte registreerida end telefonikonsultatsioonile ja imetamise nõustajaga vesteldes leiab iga ema endale sobiva lahenduse.