Need soovitused aitavad vanemal lapsel beebiga kohaneda ja tunda end peres armastatuna

​1. Õpeta

Sinu esmane eesmärk on beebit kaitsa ja just sellepärast peaks sinu teine eesmärk olema vanema lapse beebiga suhtlema õpetamine. Räägi oma lapsega, juhenda ja julgusta teda ning ole ise heaks eeskujuks. Siiski, enne kui sinu tunne nende kahe suhtes pole täiesti kindel, ära jäta oma lapsi kahekesti. See võib ennetada palju tahtmatuid õnnetusi.

2. Püsi laste läheduses

Kui su lapsed omavahel koos aega veedavad, püsi nende lähedal. Kui sa näed oma vanemat last liiga järsult käitumas, beebit ohtlikult tõstmas vms, siis meelita vanemat last mängu või mõne huvitava tegevusega, aga ära keela lapsele beebiga suhtlemist. Laps, kellele beebi lähedust pidevalt keelatakse võib tunda isegi soovi beebit „kiusata”, et tähelepanu saada.

3. Õpeta õrnu puudutusi

Õpeta oma vanimale lapsele, kuidas beebile õrnalt seljamassaaži teha. Selgita, kuidas beebi õrnalt katsumine teda rahustab ja talle kasulik on. Kiida vanimat last, kui ta massaažiga hästi hakkama saab. See õppetund aitab lapsel mõista kuidas beebiga füüsilist ja sõbralikku kontakti luua.

4. Käitu kiirelt

Iga kord, kui sa näed oma last beebit löömas või temaga halvasti käitumas, siis reageeri kiirelt. Sa võid teatada: „Meie majas ei lööda!” Kui kutsud lapse sel hetkel beebi juurest eemale, pole tegemist karistusega, sa aitad lapsel olukorrast rääkimisega areneda ja õppida. Aga vaata, et sinu vanem laps ei saaks sinupoolset individuaalset tähelepanu vaid siis, kui ta beebile liiga teeb.

5. Sea hea eeskuju

Lapsed õpivad kõigest — sellest, mida nad näevad, kuulevad ja tajuvad. Su vanim laps hoiab sinul pidevalt silma peal ja jälgib igat sinu liigutust. Sa oled oma lapse kõige suurem õpetaja. Seega, ole ise selline nagu sa tahad, et sinu lapsed on. Selgita sõbralikult oma lapsele kuidas beebit hoida ja kutsu vanim laps endale võimalusel alati appi.

6. Tunnusta

Iga kord, kui sa näed vanimat last beebit hästi ja hellelt kohtlemas, kiida last. Pane vanem vend või õde end hästi ja uhkema tundma. Kallista ja musita oma last ja kinnita neile, kui uhke sa oled.

​7. Jälgi oma sõnu

Ära aja kõike beebi süüks: „Me ei saa parki minna, beebi magab! Ole tasa, beebi ärkab üles!” Kui nii jätkad, võib su vanim laps ühel hetkel beebi samahästi ka ukse taha tõsta. „Mul on praegu tegemist või ma aitan sind viie minuti pärast,” sellised laused töötavad palju paremini ja ei tekita vanemas lapses beebi suhtes negatiivseid seoseid.

8. Ole toetav

Tunnusta ja aktsepteeri oma lapse tundeid. „Muidugi on asjad beebi sünniga muutunud, aga ajaga harjume me kõik sellega ära,” on hea viis, kuidas oma lapsega vestlust alustada.

Ära ütle: „Ma vean kihla, et sa vihkad uut beebit.” Proovi hoopis: „Sul võib olla raske, et emme beebiga nii palju koos peab olema. See pole sinu suhtes aus ja ma tean, et sa tahaksid rohkem kahekesti olla.” Selline lähenemine kinnitab lapsele, et sa mõistad tema muret ja oled endiselt vaatamata asjaoludele hooliv ja armastav.

9. Jaga välja topeltkoguses armastust ja hoolitust

Kinnita oma vanemale lapsele tihedamini, et sa teda armastad. Rohkem kallistusi ja musitamist ei tee paha. Leia aega, et õhtul vanemale lapsele raamatut lugeda või hommikuti koos süüa teha. Uue lapse sünni puhul on vanema lapse mõningad käitumisprobleemid täiesti normaalsed ja need nõuavad lihtsalt rohkem tähelepanu.

​10. Kaasa oma esimest last rohkem

Palu oma lapselt beebiga toimetamisel abi. Luba lapsel beebile nägusid teha ja talle sõnu õpetada. Tehke koos vanema lapsega beebipilte, pange koos lapsele sokke jalga ja käruga jalutamas käies luba suurel lapsel ise käru lükata.

11. Luba igal lapsel end erilisena tunda

Väldi oma laste omavahel võrdlemist, isegi pealtnäha süütutel teemadel nagu sünnikaal või laste esimesed sammud ja sõnad. Lapsed võivad selliseid kommentaare kriitikana võtta. Uue lapse sünd nõuab perekonnas kõigilt harjumist, aga koos tegutsedes läheb see sujuvamalt ja kiiremini.

Allikas: www.mother.ly