Lutt võib olla asendamatu näiteks lohutava vahendina rahutule või suure imemisvajadusega lapsele. Imetamise seisukohast ei peeta luti kasutamist halvaks, kui lapsel on välja kujunenud korralik imemisvõte.

„Imikud sünnivad maailma imemisrefleksiga, oskus ja soov imeda on ellujäämise alus. Esimese asjana ei tasuks küll kohe lutti pakkuma hakata, sest laps ei tea seda tahta. Seda võib siiski teha, kui laps on väga rahutu või kipub liialt palju rinnal olema ja tal on juba välja kujunenud korralik imemisvõte. Kui laps on aga hästi söönud ja magama jäänud, siis lutivajadust pole. Rinda peaks andma piisavalt kaua, et see imemise soov ära kaoks,” selgitab Medicumi vanemarst ja staažikas perearst-lastearst dr Ester Eensaar. „Pöidla imemine on veidi kehvem variant just ülalõualuule, ja ka sellest kombest on raskem lahti saada.”

Kui otsustate hakata lutti kasutama, võib sobiva valik osutuda üsna keeruliseks, sest lapsele ei pruugi ema valitu meeldida. Tootjad pakuvad eri kujuga ja materjalist lutte, seega peab katsetama. Eelistada tuleks suuremate tootjate lutte, sest need on tehtud lapse suu anatoomiat arvestades, ning valida vanusele vastav lutt, hoida seda puhtana ja vahetada regulaarselt uue vastu.

Luti kasutamine võib last kaitsta mitme ohu eest. „Lämbumise ja äkksurma oht on väiksem, sest laps kogu aeg imeb. Kui toitu tuleb üles, neelab ta selle ilusasti alla,” ütleb dr Eensaar. Oluline on aga teada, et luti kasutamisega võivad kaasneda ka mõned ohud. „Tähele tuleb panna seda, et lutti ei hoitaks suus külma ilmaga, sest imemine jahutab suud ja neelu ning sedasi võib kurk lihtsalt haigeks jääda. Kui laps on uinunud, tuleks lutt kindlasti suust eemaldada. Ka nohu võib kergesti üle minna keskkõrvapõletikuks, sest imemisega tekib suus alarõhk ninakõrva vahelistes kanalites. Lisaks tuleb lutti puhtana hoida, ema suust ei tohiks see läbi käia, sest sealt saab baktereid, seeni ja kaariest,” õpetab dr Eensaar.

Kuidas lutti valida?

Lateksist ja looduslikust kautšukist lutid on pehmed ja elastsed, kuid tuleb jälgida, ega laps nende materjalide suhtes allergiline pole. Nende luttide iga on keskmiselt kuni kaks kuud. Silikoonlutid kestavad kauem, kuid nende puhul peab arvestama, et kui lapsel tulevad hambad, võib ta hakata lutti närima. Vanematel tuleb lapsele lutti valides jälgida nii luti materjali sobivust, selle kuju ja suurust kui ka seda, et lutt oleks alati terve ja puhas.

Iga laps ja tema imemisvajadus on erinev – osa loobub kasvades lutist ise, osa hoiab aga oma turvavahendist kramplikult kinni. Lapsed armastavad rutiini ja nad on harjunud end lutiga rahustama või uinutama. Suuremal lapsel on raskem kalliks saanud asjast lahti lasta, seega oleks parem alustada võõrutamisega siis, kui lapse imemisvajadus väheneb ja lutti nõutakse pigem harjumusest.