Kuidas magamatus sind mõjutab

Pidev väsimus muudab su esiteks muidugi pahuraks. Siis on lihtne kallimale nähvata, kergesti ärrituda ja iga väiksemagi asja pärast tülli minna. Väikestest tülidest võivad aga peagi kasvada suured, eriti siis, kui probleemi üks põhjustest ehk väsimus ei kao, vaid hoopis võimendab kõiki teisi muresid. Muidugi kannatab ka su tervis. Ja see, milliseid lollusi ja isegi eluohtlikke lollusi oled sa võimeline kurnatuna tegema, usud sa alles siis, kui oled esimest korda ahju ööseks sisse jätnud, ennast majast välja lukustanud või kohvile kümnendat korda piima asemel majoneesi sisse pannud. Üleväsinud emad on uinunud koos imikuga voodis ja siis kogemata lapse lämmatanud, keerates ennast talle peale. Nii et väsimus tõepoolest ei ole naljaasi.

Kas unevõlga on võimalik tasa teha?

Keskmiselt vajab täiskasvanud inimene kaheksat tundi korralikku ööund, et järgmisel päeval normaalselt funktsioneerida. Kui saad igal ööl kaheksa asemel ainult kuus tundi magada, koguneb sul nädala lõpuks 14-tunnine unevõlg. Kui aga saad iga päev koos lapsega päeva jooksul kaks tundi rahulikult põõnata, oled normaalses rütmis tagasi ja võlga ei teki. Ühel ööl paar tundi üleval olles peaksid järgmisel ööl kümme tundi magada saama, et tasakaalu jääda.

Siin on mõned head nõuanded, kuidas hädavajalikud tunnikesed lisaund saada

Tee olemine võimalikult mugavaks

Lõõgastunud olek on hea une tulekuks hädavajalik. Parim asend on külili, sest aitab norskamist ära hoida ega lase uneapnoel tekkida. Võta padi kaissu, kui soovid, ja jälgi kindlasti, et padi, millel magad, toetab piisavalt su kaela ja õlgu.

MAGA PÄEVAL!

See on kõige olulisem soovitus värsketele vanematele. Imik ärkab nii ööl kui ka päeval iga paari tunni järel, nii et mingist normaalsest unest nagunii rääkida ei saa. Seetõttu pead kasutama iga võimalust sõba silmale saada. Pole vahet, kas on tuba sassis või mees tahab süüa – äsja sünnitanud naine peab saama magada nii palju kui võimalik. Ka pooletunnistest uinakutest on väga suur abi. Kodutöid võid teha ka siis, kui beebi on ärkvel, sidudes ta kandelina abil enda külge.

Magamistuba olgu rahulik

Kõik ekraanid ja muud asjad, mis meenutavad sulle tööd, näiteks triikimist ootavad riidekuhjad, viska magamistoast välja. Selleks, et saaksid rahulikult uinuda, pead suutma ennast täiesti välja lülitada.

Lülita oma mõtted välja

Keskendu oma hingamisele, kuula ja jälgi seda, aga ära püüa rütmi muuta. See on hea lõõgastumisnipp, mis aitab hingamisel automaatselt järjest sügavamaks ja rahulikumaks muutuda. Kõik mõtted, mis pähe tulevad, lükka edasi, kuni oled saanud ennast välja puhata.

Söö korralikult ja tee trenni

Keha, mis saab regulaarselt kvaliteetset toitu ja on heas vormis, suudab kindla perioodi magamatust vastu pidada. Jalutuskäigud vankriga on väga tervitatavad, sest kergele treeningule lisaks saad värskes õhus viibida. Näljatunde korral ära anna ahvatlusele järele ning hoidu kiiret energiat andvatest saiakestest ja maiustustest, vaid vali tervislikumad ja kasulikumad ampsud. Need ei mõju hästi mitte ainult figuurile, vaid ka une kvaliteedile.

Kofeiin unusta juba mitu tundi enne uneaega ära

Mõnele inimesele ei mõju kofeiin üldse, aga enamik viskleb ja keerutab end unetult voodis, kui on enne magamaminekut kohvi või kanget teed joonud. Kõige parem oleks, kui suudaksid kofeiinist üldse loobuda. See küll ergutab sind, aga ainult hetkeks ja ainult näiliselt. Hiljem oled veel väsinum kui varem. Kui täiesti loobuda ei suuda, joo viimane kruusitäis kohvi või teed hiljemalt kolm või neli tundi enne und. Ja ka enne päevaund!

Palu sõbrannalt, emalt, õelt, ükskõik kellelt, abi

Tehke sõbrannaga diil – ühel päeval valvad sina lapsi ja tema saab magada, teisel päeval hoiab tema. Saada ema vankriga jalutama, et saaksid ise vajalikku und. Palka vajadusel hoidja, kes paar tundi beebiga tegeleb, kuni sina põõnad. Ära kunagi ütle abist ära, kui seda pakutakse.

Tõsta oksütotsiinitaset

See armastushormoon aitab sul ennast õnneliku ja rahulikuna tunda. Oksütotsiini tootmist kehas saad ergutada kallimaga kallistades, musitades, masseerides, seksides, mediteerides, kuumas vannis mõnuledes ja hämaras valguses. Magamistoas tuled kustu!

Mine vara magama

Võid tunda ennast vanainimesena, kui kell 21 magama ära lähed, kuid mis tähtsust sel on. Sul on vaja magada nii palju kui vähegi võimalik. Su sõbrannad teavad, et sul on kodus väike beebi, nii et kindlasti ei kutsu nad sind reede õhtul klubisse. Võid rahulikult minna voodisse nii vara, kui soovid ja beebi laseb ning põõnata koos temaga.

Ole soojas

Väga ebamugav on uinuda, kui toas on liiga soe või veel hullem, liiga jahe. Pane vajadusel sokid jalga, tõmba teine tekk peale ja naudi oma mõnusalt sooja voodit. Küll siis hea uni tuleb.

Laps olgu samas toas

Kas laps magab sinu kõrval või oma voodis, pead koos partneriga otsustama. Igal juhul on kõigile kasulikum, kui imik magab teiega samas toas, mitte omaette. Nii on sinu süda rahul, sest saad teda igal hetkel kontrollida ja oled kohe juures, kui ta ärkama hakkab. Palju lihtsam on rahustada last, kes on äsja ärganud ja otsib ema, kui beebit, kes hüsteeriliselt nutab, sest kedagi pole lähedal ja emal võtab 15 minutit aega, et nuttu kuulda, ärgata ja teise tuppa minna. Sul endal on ka lihtsam uuesti uinuda, kui ei pea vahepeal voodist välja minema.

Püüa vähem närveerida

Mida rohkem sa põed selle pärast, et ei saa piisavalt und, seda vähem sa rahulikult magada saad – närvid on lihtsalt pidevalt pingul ega lase sul lõõgastuda. Lepi sellega, et praegu on nii. See aeg läheb varsti mööda, laps kasvab kiiresti ja peagi saate kõik jälle normaalselt magada.

Allikas: Moodne Pere

Jaga
Kommentaarid