Allpoole olevad soovitused on noortele emadele koostanud nõustamiskeskus Caritas.

Millal tahke toiduga alustada

Ühtsed seisukohad tahke toiduga alustamise kohta puuduvad. Tuleks oodata senimaani, kuni laps selle jaoks arenguliselt küps on (umbes neljanda ja kuuenda elukuu vahel). Sinnamaani saab laps kogu vajaliku toidu ja toitained emapiimast või piimasegudest.

Tahket toitu ei tohi hakata andma liiga vara, kuna alla nelja kuu vanune beebi ei suuda tahket toitu kuigi hästi seedida: tahke toit võib põhjustada maoärritust ning allergilisi reaktsioone. Need reaktsioonid tekivad ka iseäranis lehmapiima ning piimatoodete puhul, kui neid anda alla nelja kuni kuue kuu vanusele lapsele.

Kuidas aru saada, kas beebi on tahke toidu söömiseks valmis

Beebi suu liigutusmustrid on küpsemad, st beebi keel ei pressi instinktiivselt toitu suust tagasi välja. Hambuma hakates tekib beebil iseeneslik soov närida ja hammustada. See tähendab, et beebi keel, suu ning see seedeelundkond valmistub tahke toidu söömiseks.

Beebi isu suureneb ning piimast ei saa kõht enam täis. Kui ema on juba hakanud pakkuma päevas rohkem toidukordi, aga beebi näib endiselt kogu aeg näljane, siis on tõenäoliselt kätte jõudmas tahke toidu söömise aeg.

Selleks ajaks, kui beebid on valmis tahke toidu söömiseks, suudab enamik neist pead püsti hoida ning ka istuda, nii et neid saab söögiajaks panna toidutooli istuma. Samuti tekib neil selleks ajaks soov kõiki asju enda kätte tirida ja suhu pista.

Kuidas tahke toidu andmisega
 alustada

Tahke toiduga alustades on parem hakata lisatoitu andma tasahaaval. Rinnapiim või piimasegu ei tohiks täielikult ära jääda, kui lapsele hakatakse tahket toitu andma. Järk-järguline üleminek on lapse jaoks tervislikum ja ema jaoks kergem. Kõige parem on tõsta laps tahke toidu söömiseks söögitooli või võtta laps endale sülle.

Alustuseks on kasulik anda veidi piima ning alles seejärel pakkuda lapsele tahket toitu. Niimoodi paraneb lapse meeleolu, kuna suur nälg saab enne katsetamist kustutatud. Kui laps on väga pahur, võib tahke toidu andmise edasi lükata.

Kui palju lapsele esimesel korral tahket toitu pakkuda

Esimest korda tahket toitu pakkudes ei tohiks see moodustada kogu lapse einet, last tuleks uue toiduga harjutada vähehaaval.

Esimesel päeval ära anna lapsele tahket toitu rohkem kui veerand teelusikatäit. Järgmisel päeval anna lapsele sedasama toitu natuke suuremas koguses. Suurenda kogust nädala jooksul nii palju, et laps nädala lõpuks saaks paar korda päevas just niipalju, kui ta süüa jõuab.

Kui tundub, et beebi ei taha lusikast süüa, siis pane kübeke toitu tema ette taldrikule/söögitooli lauale, nii et ta saab seda ise omal käel avastama asuda. Eesmärgiks on harjutada last uut sorti toiduga. Lusikaga võib esialgu vajaduse korral veel oodata.

Anna lapsele süüa täpselt nii palju nagu ta tahab. Kui laps enam süüa ei taha, ajab ta toidu tavaliselt suust välja, pöörab pea kõrvale või paneb suu kinni. Last ei tohi sööma sundida, sest sellest võivad tekkida pikaajalised söömisprobleemid.

Kuidas allergiaid märgata

Laps võiks saada uut sorti toitu mitte sagedamini kui nädalase harjumisajaga. Ühekorraga ei ole vaja anda mitut erinevat tahket toitu. Ükshaaval menüüd uuendades saab ka paremini jälgida võimalikke allergilisi reaktsioone, mis toit põhjustab. Kui lapsel tekib lööve või punetus, on tõenäoliselt tegemist reaktsiooniga uuele toidule.

Kui uue toiduga on algust tehtud, siis jäägu see lapse menüüsse väikses koguses vähemalt kord nädalas kogu esimese eluaasta jooksul. Kui sama toiduainet peale pikka pausi uuesti anda, on allergilise reaktsiooni tekkimine tõenäolisem.

Sellest pole midagi, kui enamus toitu lauale, põsele ja riietele läheb

Ära tahke toiduga toitmise ajal (vähemalt alustamisjärgus) puhtusele ülearu suurt tähelepanu pööra. Oluline on, et laps hakkaks tahket toitu sööma, mitte et ümberringi oleks täiuslik puhtus ja kord.

Üheks võimaluseks suur segadus paremini kontrolli alla saada on nii, et lapse lauale või taldrikule ei panda korraga üle ühe asja. Sel moel on laud puhtam ja ka lapsel on kergem keskenduda ühele asjale, olgu selleks sõrmevahelt söödav toidupala või purunematule taldrikule asetatud toidupala või purunematu tassiga jook. Ette tõstetud toiduportsud olgu pisikesed.

Mida ei tohiks beebile anda

Läkastamise ja kurku tõmbamise vältimiseks ära kunagi anna lapsele viinamarju, pähkleid ega kõva kommi või muud kõva koostisega väikest toidutükki. Ära kunagi lahku lapse juurest toitmise ajal – mitte minutikski – eriti siis, kui menüüs on juba tahket toitu.

Kui oled noor ema ja sul on veelgi küsimusi, kuidas oma esimese beebi eest hoolitseda, siis leiad lisalugemist ja nõuandeid Caritase kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid