Pehme virsikupepu heaks

Mähkimine on maraton! Päeva jooksul tuleb seda viis kuni seitse korda ning kindlasti pärast iga kakamist. Kõige parem on peput loputada puhta leige veega ning seejärel korralikult kuivada lasta. Igale beebile meeldib, kui ta saab mõni minut paljalt siputada.

Kui kasutad kreemi, kanna seda peale ainult õhuke kiht, sest paksu kreemikihi all hakkavad sooribakterid eriti hästi paljunema.

Kui soovid kasutada puhastusrätikuid, vali sellised, mis ei sisalda lõhna- ega muid tarbetuid lisaaineid. Kui beebi on magades kakanud ja puhastad keset ööd niiskete rätikutega beebi peput, siis soojenda neid enne veidi oma naha vastas. Siis on rätikul sama temperatuur, mis beebi nahalgi ja kui niiske rätik on pole külm, siis tihtipeale ta isegi ei ärka mähkmevahetuse jooksul.

Nüüd aga nipid mähkimise kohta!

Nii on kõige parem hooldada tüdruku intiimpiirkonda
Alati on parimaks puhastusviisiks loputamine käesooja veega, kuid iga kord pole see võimalik. Sellisel juhul puhasta välimised (st suured) häbememokad ettevaatlikult niiske lapiga — sealjuures tuleb alati pühkida eestpoolt tahapoole. Nii ei satu soolestikust pärit bakterid õrna tuppe.
Ka häbememokkade vahel olevad väljaheitejäägid tuleb samamoodi eemaldada. Kui kakajäägid on kinni kuivanud, võid kasutada paari tilka beebiõli. Tuppe ei ole vaja puhastada, see puhastab end ise.
Muide: mõnikord eritub tüdrukutel valget lima, kuid see ei anna põhjust muretsemiseks. Tegemist on sekreediga, mis tekib ema hormoonide järelmõjude tõttu.

Nii on kõige parem hooldada poisi intiimpiirkonda
Peenist ja munandikotte on kõige parem puhastada samuti veega või vähese beebiõliga. Kubemevoldid ja munandite alune piirkond tuleb alati täielikult puhastada.

Eesnahka ei tohi tagasi tõmmata
Pisipoisi eesnahka ei tohi tagasi tõmmata. Nimelt on sugutipea ja eesnahk esimestel eluaastatel loomulikult kokku kleepunud. Kui te eesnaha tagasi tõmbate, võivad tekkida rebendid ja põletikud ning tekib fimoosi (eesnaha kitsenemine) oht. Enamasti tuleb eesnahk sugutipea küljest lapseeas iseenesest lahti, mõnel poisil ka alles puberteedieas.

Mida teha, kui pepu on haavandiline ja punane?

Kõige parem on anda lapsele võimalus olla palja pepuga õhu käes. Lapse naha tervis on ju ometi olulisem kui mõned ekstra pesukorrad sinu rätikute puhul. Haavandilist peput kuivatab õrnalt ka soojalamp, küsi apteegist ka spetsiaalset kreemi.
Kui toidad last rinnaga, võid panna punetavatele kohtadele (nagu üldse imiku kõigile välistele põletikele) paar tilka rinnapiima.

Pärast pesemist tuleks pepule määrida saialillekreemi vajadusel just haavandilisele beebi nahale mõeldud kreemi. Läheb aega, kuid lõpuks leiab iga ema beebile sobivaima mähkmekreemi. Kiirem toime on tsinksalvil.
Kui pepu punetab, tuleks lapsel lasta ka kauem ilma mähkmeta olla, et nahk paremini hingaks. Kui punetavad kohad ei hakka paar päeva pärast ravi alustamist paranema, võivad põhjuseks olla pärmseened ning sellisel juhul peab lastearst kirjutama välja ravimi.