Rääkisime Rõõmsate Laste Festivali Beebipesas noorte emadega just sellest tänapäeva superemaduse painest, mis võib viia lausa depressioonini.

Ühises vestlusringis arutati, milline peaks olema hea ema ja kuidas tagada lapsega turvaline kiindumussuhe. Arutati ka seda, milline on hea naine ja kuidas igapäevaelu lõimida. Vestusringis nimetati kümneid olulisi lähtepunkte ja märksõnu, mida silmas pidada. Samas tõdeti seda, et isegi kui on olemas nö „õiged” vastused, siis ootused ja tegelikkus tihtipeale ei ühti. Sõnadega võib öelda palju, aga kui ootused ei vasta reaalsusele, siis toimub endas pikk leppimise ja tasakaalustumise protsess.

Kõige keerulisemas olukorras on just väikeste lastega vanemad. Sel perioodil muutub keeruliseks aja jagamine — tahetakse olla suurepärane ema ja hea naine, mistõttu on endale seatud ülikõrged nõudmised. Paraku võib nõudmiste kogum tunduda üle jõu käiv.

Tekib lumepalliefekt, kus kõrgete nõudmiste tõttu hakkavad emad tundma süüd. Naised kipuvad ebaõnnestumise puhul iseennast süüdistama. Tundub , et ümbrus on täiuslik, aga naine ise on läbikukkunud. Seetõttu tõstetakse nõudmisi endale veelgi! Peagi on naine nii vaimselt kui ka füüsiliselt kurnatud. Tekib rahulolematus, tujukus, kannatamatus. Sealt ei ole enam pikk tee depressioonini.

Kuidas kõikide emotsioonidega toime tulla? Kust saada aga tuge, leida inspiratsiooni ja oma kompetentsi tõsta?

Need on viis kõige tähtsamat jõu allikat:

  1. Mees — esimene ja kõige tähtsam jõu allikas on mees. Meestel on tihtipeale raske kaasas püsida ja teada, mida naine tahab, mistõttu on oluline rääkida ja teada anda, mis teeb naist rahulolevaks. „Beebi sündides on naise sõltuvus mehest suur ja naisel aitab lõdvestuda teadmine, et tema turvatunne on tagatud. Kui naine aktsepteerib mehe tuge, avaneb emadus,” sõnas Riinu Verlin.

  2. Vaimne õpetus — praegusel ajal elame jumalateta maailmas. Kõrgema jõu tunnetamine aga annab lootuse ja toe. Igapäeva askeldustes on end lihtsam tasakaalustada kui on olemas teadmine et inimeseks olemisel on kõrgem eesmärk. Kas inimene tunneb end ära joogaõpetuses ja harrastab mediteerimist või sobib hoopis kristlik palve või loodusega kõnelemine, igal juhul vajame me sügavat teadmist elu pühadusest ja hetke, et täielikult kohal ja teadvel olla!

  3. Enese eest hoolitsemine — naise jaoks on tähtis enese eest hoolitsemine. Samas on üsna sage see, kui naised hoiavad kokku just enda arvelt. Tundub egoistlik kulutada oma heaoluks, eriti kui rahaga just priisata pole. Siiski annab enese eest hoolitsemine naisele eneseväärtuse tunde! „Kas või harva, aga lubage endale kaunist pesu, massaaži, kosmeetikut. See on naisele nagu sõõm hapniku! Ema vajadused on esmatähtsad, sest rahulolev ema kiirgab rõõmu ja rahulolu ka enda ümber ja sellest saab osa kogu pere!” rõhutas Verlin.

  4. Naiste ring — naisele on oluline jagada ja rääkida ning teiste naistega koos olles inspiratsiooni koguda. „Naine tasakaalustub ja korrastub kui ta saab oma mõtted/tunded endast välja rääkida. ” sõnas Verlin. „Ehkki ilmselt esimeseks suhtluspartneriks naisele on oma mees, siis kõiki mõtteid mehega jagada ei saa ja ka tema vastuvõtu võime on piiratud. Meest ei tohi „surnuks” rääkida.” muigas Verlin „Vedalik perekonnaõpetus ütleb, et mehe kohustus on kuulata oma naist 45 minutit, rohkem ta ei peagi suutma! Teiste naistega aga saab jagada ja end avada lõputult,” kirjeldas Verlin naiste ringi vajalikkust.

  5. Planeerida aega seksiks — noorpaar saab oma seksuaalelus olla spontaanne ja vaba. Oma seksuaalelu planeerimine võib tunduda veider ja sobimatu! Kui peres on väikesed lapsed siis võib juhtuda, et seda spontaanset hetke aga ei tulegi. Seetõttu on oluline planeerida seksiks aega. Õnnelik on nii naine ise kui ka mees,” sõnas Verlin.

Riinu Verlin on kvalifitseeritud sünnitoetaja, rasedate joogaõpetaja, imetamisnõustaja ning 10 lapse ema, kes on kümne aasta jooksul toetanud perede lapseootust, sünnitust ja väikelapse kasvatamise aastaid.