Varasemalt on teada, et inimesed, kes elavad loomalautade läheduses, pesevad nõusid käsitsi, mitte nõudepesumasinas ja vaginaalsel teel sündivad imikud on allergiatele vähem vastuvõtlikud.

Näiteks 2013 aastal Rootsis läbi viidud uuring tõestas samuti, et lastel, kelle emad puhastasid lutte oma süljega, oli veres rohkem IgE ehk allergiate vastaseid antikehasid. Ka ekseemid ja astma kimbutasid neid märksa vähem.

Muidugi on tänaseks teada palju kindlamaid ja ilmselt ka mugavamaid meetodeid, kuidas oma last allergiate eest kaitsta.

Näiteks on kindlaks tehtud, et lastel, kes puutuvad esimesel eluaastal kokku maapähklitega, on oluliselt väiksem tõenäosus pähkliallergia tekkeks hilisemas elus. Maapähkleid soovitatakse menüüsse lisada juba 4-6 kuu vanustele.

Teine hea ja kogu perele meeldiv võimalus allergiatega võidelda on võtta perre lemmikloom. Aga osa allergolooge on selles osas kahtleval seisukohal: siin võib olla tegu pigem geneetikaga. Allergiavabad vanemad võivad lihtsalt sünnitada allergiavabu lapsi.

Allergoloog Andrew MacGinnitie tunnistab, et luti-imemise teoorial on hetkel veel kaheldavaid aspekte. Detroiti uuring viidi läbi väga väheste beebide peal ning seetõttu on raske laiapõhjalisi järeldusi teha. Samuti ei võetud tolle uuringu käigus põhjalikult arvesse kõiki teisi immuunsüsteemi mõjutavaid faktoreid.

Võimalik, et emad, kes imesid oma laste lutte, lubasid oma põngerjatel näiteks mudaga mängida või on kogu nende elamine vähem puhas ja need võivad olla märksa olulisemad mõjutajad allergiavastases võitluses.

Seetõttu on oluline rõhutada, et see, kui sa nüüd hästi hoolega hakkad oma lapse lutti imema iga kord enne seda, kui selle talle ulatad, ei garanteeri seda, et lapsel mitte iial mitte ühtegi allergiat ei teki.

Kindel on aga see, et halba see ka midagi ei tee. Kui sul vähegi kainet mõistust on, siis haigena sa oma sülge lapse suhu ju ei pista ning haige lapse lutti enda suhu samuti ei topi. Kui lutt kukub toapõrandale, siis seal ei ole suure tõenäosusega selliseid pisikuid, mis teid kumbagi haigeks teha suudaks.