Juba üsna alguses võite määrata kindlaks imiku ööunne jäämise aja. Investeerige ka pimendavatesse kardinatesse, et need une ajal ette tõmmata.

Erinevalt täiskasvanutest, kelle uni koosneb viiest faasist, on beebidel kaks unefaasi: aktiivne ja sügav uni. Öiste ärkamiste puhul ärge suhelge lapsega aktiivselt ega kasutage eredat valgust. Hommikul aga võtke kardinad eest – aeg on ärgata!

Andke lapsele võimalus ise uinuda!
Vältige lastele karuteenete tegemist – ärge püüdke neid ise iga hinna eest magama kussutada, hüpitada, laulda, imetada või muul aktiivsel moel uinumist esile kutsuda. Jätke lapsele vähemalt võimalus proovida iseseisva uinumise kunsti ja arvestage, et harjutamine teeb meistriks! Vajadusel võib olla abiks hoopis lutt või kaisuloom.

Vastsündinu jääb sageli magama ema süles rinnaga toitmise ajal. Et aidata lapsel kasvades ka teistsugustes tingimustes uinuda, tuleb seda talle teadlikult õpetada.

Õhtust õhtusse korduvad rahulikud kindlad tegevused on kõige esimene samm rahulike ööde nimel. Unerituaali pikkus võiks olla umbes 20 minutit ja see võiks koosneda neljast-viiest osast, mis pakuksid positiivset lähedust nii lapsele kui vanemale. Sinna võib kuuluda vann, raamatulugemine või vaikne laul. Seejärel pange beebi kindlal kellaajal veel ärkvel olevana sinna, kus ta peaks magama kogu öö, ja andke talle võimalus omaette uinuda. Laps võiks magada selili või õrnalt küljel.

Lõunauned on igaühel erinevad
Päevaunede ajal ei ole vaja hoida juba ärganud last kauem voodis või panna teda meeleheitlikult uuesti magama, kui ta on silmanähtavalt ergas – see tekitab kõigile vaid lisastressi. Kui laps on maganud kas või pool tundi, on see hea.

Lapsed magavad päevaund väga erinevalt ja vanemad ei saa eeldada, et nende laps peaks tegema pikad päevauned – osad lapsed ei olegi selleks võimelised ja teevadki vaid lühikesi 30–40minutilisi uinakuid. Kui siiski tundub, et laps on pärast uinakut endiselt väsinud, peaks võimaldama talle varsti uut und.

Beebi ja unetsüklid
Vastsündinu suudab olla korraga ärkvel 20–45 minutit, viiekuune imik kuni 2 tundi, 6–8kuune beebi 2–3 tundi. Kindlamad unetsüklid hakkavad välja kujunema kuuendast elunädalast.

Alla poole aasta vanuste beebide üks unetsükkel on 45–50 minutit, seejärel nad korraks virguvad. Kui ühest unetsüklist teisele ülemineku ajal ei esine ühtegi häirivat stiimulit – liiga külm või kuum, lärm, märg mähe, näljatunne –, jääb laps uuesti magama. Üle pooleaastaste laste uni meenutab aina rohkem täiskasvanu und ja ka unetsükli pikkus muutub 1,5–2 tunniseks.

Ühte ainuõiget viisi beebi magama saada pole. Õigeid viise beebi magama saamiseks on erinevaid ja valiku tegemine on iga pere isiklik otsus.
Kuidas nende unekooli nõustajatega ühendust saab? Paneks siia lõppu mingi veebilehe vms.www.unekool.ee

Abiks uneaegade sättimisel
VANUS             ÖÖUNED           PÄEVAUNED                    KOKKU
1 nädal                 8,5 h                   4 x (kokku 8 h)         16,5 h
4 nädalat             8,5 h                   3 x (kokku 7 h)           15,5 h
3 kuud                 10 h                     3 x (kokku 5 h)         15 h
6 kuud                 11 h                     2 x (kokku 3,5 h)        14,5 h
9 kuud                 11> h                   2 x (kokku 3 h)         14 h
12 kuud               11> h                   2 x (kokku 2 h)           13> h
18 kuud               11,5 h                 1 x (kokku 1,5 h)         13 h

NB! Väljatoodud magamisajad võivad varieeruda, sest igal lapsel on individuaalne unevajadus.

Päevaplaani kujundamisel võid leida abi ka sellistest raamatutest:

Merit Lilleleht, Õnne Liv Valberg “Meie lapse uni”
Tizzie Hall “Päästke meie uni. Kuidas ma oma beebi magama saan?”
Siobhan Stirling “Uni: aita oma lapsel magada kogu öö”
Gina Ford “Rahuolev beebi”
Elizabeth Pantley “Nututa uni”
Dana Obleman “The Sleep Sense Program – Proven Strategies for Teaching Your Child to Sleep Through the Night”