Kohalik ja mahe


Beebitoidu puhul eelista kindlasti kohalikku, kõige parem mahedat toorainet. Poes müüdavaid lõunapoolsetest riikidest pärit köögi- ja puuvilju on pritsitud putuka­mürkide ja taimekaitse­vahenditega. Nende jäägid võivad tekitada allergiat ja kahjustada pisikese inimese närvi­süsteemi. Väike kasvav organism on sellele eriti tundlik.

Meie geograafiline asukoht soosib hea ja kvaliteetse tooraine kasvamist. Lühikese suve jooksul peavad taimed koguma endasse võimalikult kiiresti palju toit­aineid. Inimese organism omastab kõige paremini toitu, mis on kasvanud lähedal – inimpõlvede jooksul on sellega harjutud.

Mahedalt kasvanud söögikraam võib küll tihtipeale näida kiduram, kuid see-eest sisaldab see rohkem antioksüdante – taim peab ellu­jäämise ja kasvamise nimel pidevalt võitlema umbrohu ja kahjuritega. Liha puhul on samuti väga suur vahe, kas tegu on maheda või tavalise lihaga – maheliha ei sisalda loomatoidust pärit antibiootikumide ega ka taime­kaitsevahendite jääke.

On üks väike aga – turul on päris keeruline kindlaks teha, kas tegu on ikka maheda toorainega. Mahetoidu tarnijatel peab olema seda tõendav dokument, mille on väljastanud veterinaar- ja toiduamet või põllumajandusamet. Seal on kirjas, mis tooteid ettevõte mahedana toodab või turustab. Kõiki Eestis väljastatud kehtivaid tõendavaid dokumente saab leida põllu­majandusameti veebilehelt mahe­põllumajanduse registrist.

Beebidele on kõige mõistlikum külmutada toitu portsjonite kaupa, et saaks hiljem sulatada üles täpselt õige koguse – nad söövad ju alguses vähe. Selleks tuleb puu- ja köögiviljad esmalt kuum­töödelda, püreestada ja seejärel jääkuubikuvormides külmutada.