Kõige haavatavam on beebi kõnealusele bakterile vanusevahemikus kolm nädalalt kuni kuus kuud ning soovitav on beebidele mett mitte anda kuni nad saavad 1-aastaseks. Pärast seda muutub inimorganism piisavalt tugevaks, et bakteriga võidelda, mistõttu ei kujuta see endast enam mingit ohtu. Enne on aga beebi seedeelundkond vastupanuvõimetu ning bakterispoorid hakkavad jõudsalt paljunema, põhjustades tõsiseid tervisehäired, mis võivad olla koguni surmavad.

Õnneks on botulism ravitav, kui sellele tänu sümptomite õigesti tõlgendamisele aegsasti jälile saadakse. Botulismi sümptomiteks on kõhukinnisus, ilastamine, neelamisraskused ja näolihaste halvatus. Haiguse süvenedes halvatuse ulatus laieneb, liikudes ülakehast alakeha suunas. Botulismi raviks tuleb beebi hingamisteed lämbumise vältimiseks intubeerida ning seejärel antitoksiini manustada. Kuna seda kõike tehakse tavaliselt intensiivraviosakonnas, tuleb kahtluse korral kutsuda kohe kiirabi.

Lastearstid on ühisel veendumusel, et laste toitu pole tegelikult üldse vaja magustada ka siis, kui nad saavad vanemaks kui 1 aasta. Magusad puuviljad on täiesti piisavaks süsivesikute allikaks. Pealegi, kui laps pole intensiivselt magusa maitsega kokku puutunud ega sellega harjunud, ei tea ta seda ka igatseda. Kõik teavad, et maiustused rikuvad isu — erinevalt mee ja luti müüdist on sellel vanarahvatarkusel tõepõhi all!

Jaga
Kommentaarid