Läbi aegade on üheks heaks suhtlusvahendiks olnud raamat. Raamatut saab lugeda, ette lugeda, kuulata, raamatust loetut järele aimata või selle põhjal vestelda, raamatu pilte saab kasutada jutustamiseks. Raamatu kaudu tulevad laste juurde erinevad maailmad.

Kirjastuselt Atlex detsembri alguses ilmunud logopeed Viivi Kuusi koostatud vahvate piltidega loomalugu väikelastele „Kips-kõps külla. Lapse kõne esimesed sammud“ on raamat, mille eesmärk on lapse kuulamis- ja matkimisoskuse ning tähelepanu ja kõne arendamine juba teisest eluaastast alates.

Selles raamatus tuleb lapse juurde loomade maailm, nende tegevused ja häälitsused. Raamatu eessõnas jagab metoodilisi näpunäiteid logopeed ja mitmete eesti keele õppematerjalide autor Tiiu Puik.

Tiiu Puik: „Häälel on kõne arengus oluline roll: intonatsioon, tugevus ja tämber aitavad mõista meeleolu, saada aru kuuldu mõttest. Intonatsioon annab edasi üllatust, imestust, kutset, ehmatust, rahustamist, palvet, kurjust, soojust, hellust, küsimusi ja rõõmu. Igal loomal on oma häälitsus, mis koosneb üksikhäälikutest, häälikuühenditest, silpidest või kahesilbilistest (pseudo)sõnadest. Tegelaste häälitsusi saab järele aimata vaikselt, valjusti, sosinal, kõrge või madala häälega. Silpide ja häälikute järele kordamise abil hakkavad lapsed eristama kõiki emakeele häälikuid ning neid ise õigesti hääldama. Täiskasvanu ülesanne on tekitada lapses suhtlemissoov, ärgitada teda  raamatut vaatama ja omapoolselt „kaasa rääkima“.

Tiiu Puigi teisi mõtteid lapse kõne arengust ja arendamisest saab pikemalt lugeda juba Viivi Kuusi lasteraamatu metoodilisest saatesõnast.