Nii saavad alates 2019. aastast kõik soovijad kuulata ITK perekoolis tasuta imetamise loenguid ning jätkuvalt pakub haigla kõigile imetavatele emadele imetamisnõustamise teenust. Ka imetamisruumi valmimine on oluline samm rinnaga toitmise edendamiseks.

Hubane ruum imetamiseks

„Seni olime olukorras, kus vastuvõtuaega ootavatele emadele tuli haigla pealt leida privaatne nurgake või ruum, kus nad enda beebit toita saaksid. Nüüd aga saavad emad beebidega muretult imetamistuba kasutada," rõõmustas Arusaar.

Foto: Jaana Toomik

Ema-lapse tuba rajati naistekliiniku 0-korrusele registratuuri kõrvale. Arusaar nentis, et just ruumipuudus on põhjus, miks pikka aega haiglas imetamistuba ei olnud. Nüüd leiti aga, et niivõrd suure registratuuri järele pole enam vajadust, sest suur osa dokumentatsioonist on digitaliseeritud. Seega ehitati registratuur väiksemaks ja vabale pinnale rajati ema-lapse tuba.

„Nii kui imetamistoa siseviimistlus sai tehtud ja diivanid olid toas, lubasime emadel juba ruumi kasutada - on see ju meie naistekliinikus kaua oodatud ja hädavajalik ruum. Ja ehkki tuba ei olnud veel lõpuni sisustatud, oli ka esimeste kasutajate tagasiside väga soe ja positiivne," rõõmustas Arusaar.

Tänaseks on aga ka sisustustöödega lõpule jõutud ja ruum on ametlikult kõigile külastajatele avatud.

Imetamistuba sisustades peeti silma hubasust. „Meie soov oli, et imetamistuba oleks soe ja hubase atmosfääriga ruum, kus emadel oleks koos lastega mugav olla. Oleme tuppa paigutanud imetamiseks mugava diivani ja tugitooli, loonud võimalused mähkmete vahetamiseks ning mõelnud ka pere suurematele lastele, et nad oma väikese õe või venna imetamise ajal saaksid enda aega põnevalt sisustada," kirjeldas Arusaar.

Eriti hea meel on naistekliinikul selle üle, et imetamistoale annavad iseloomu Heiki Ernitsalt kingiks saadud Lotte-teemalised seinapildid ja imearmas Roosi nukk. Võtab ju koeratüdruk Lotte maailm kokku palju seda, mis on ühele väikesele lapsele oluline ja vajalik.

Foto: Jaana Toomik

Parkimistrahvid heategevuseks

Imetamisruumi ehitamist rahastas AS Ühisteenused, kes ITK territooriumil parkimiskorralduse eest vastutab. "Seega läheb haigla territooriumil parkimiskorda eiranud parkijate trahviraha sel aastal laste ja emade heaks," märkis Arusaar.

Selline koostöö Ühisteenustega on saanud heaks tavaks - varasemalt on parkimistrahvidest kogunenud raha abil soetatud keskhaigla sünnitusmaja perepalatitesse uued vastsündinute voodid, õendus- ja hooldusabikliinikule lamatisevastased madratsid ning paigaldatud silmapolikliinikusse laste silmaarstide ootealale interaktiivne mängulaud.

„ITK parkla on väga suure liiklustihedusega. Hoiame seal parkimiskorda alati teravdatud tähelepanu all, et valesti parkijad ei takistaks inimeste ligipääsu arstiabile. Parkimistrahve tegemata on seda kõike raske saavutada, kuid seejuures on meil hea meel, et kogutud trahviraha läheb haigla külastajate tingimuste parandamiseks," ütles AS Ühisteenused juhatuse esimees Hendo Priimägi.

„Soovime omaltpoolt tänada Ühisteenuseid meeldiva koostöö eest ning loodame, et vastuvõtuaega ootavatel imetavatel emadel on toast palju rõõmu," lisas Arusaar.