See on tõepoolest peamine põhjus, miks lapsed kodus viga saavad. Tool on siinkohal esimene ohuallikas. Tavaliselt juhtub tooliga seotud õnnetus siis, kui beebi, kes on just püsti seisma ja esimesi samme tegema õppinud, üritab tooli peale ronida või siis tõuseb tooli peal püsti. Tool, mis sinu jaoks ei tundu kõrge, on seda lapse jaoks. Palju kukkumisi tuleb ette ka siis, kui laps on oma söögitooli kinnitamata ja ema keerab korraks selja.

Kukkumine ajal, kui laps on midagi suhu pannud

Põhjus, miks väikelastega tihti kiirabi poole pöördutakse, on lapse kukkumine põrandale samal ajal, kui tal on midagi suus. Mudilased uitavad sagel mööda tube ringi nii, et neil on suus kas lutt, tilaga joogitops või lutipudel. Ja nad kukuvad tihti, sest nende keha ei kuula veel nii hästi sõna. Suuvigastused on seepärast küllalt levinud ja tihti ei olegi need nii väikesed vigastused. Õpeta oma lapsele, et sel ajal, kui ta on liikvel, ei tohi tal midagi, ka oma pöial mitte, suus olla.

Väikeste asjade allaneelamine või hingetorru tõmbamine

See on asi, mille suhtes pead kogu aeg valvel olema. Väikelapse käeulatusest peaksid eemal olema mitte ainult väikesed mänguasjajubinad vaid tuleb üle kontrollida näiteks ka kõik suuremad mänguasjad selle suhtes, kas nende väikeseid patareisid äkki liiga kergesti kätte ei saa. Terve pere peab teadma, et keegi ei tohi kusagile midagi piskest ja suhupanemist võimaldavat ripakile jätta (näiteks ploomikivi diivanilaua nurgale).

Juhtmetesse kinni jäämine ja pistikupesad

Näiteks beebimonitorid tuleb hoida beebi võrevoodist piisavas kauguses, et laps ei saaks neid juhtmetest sikutada. Kui laps juba põrandat pidi ukerdab, siis vaata kogu elamine üle - kas tal on võimalus juhtmest endale mõni laualmp või lausa laadima pandud sülearvuti pähe tõmmata? Samuti tuleks kõik madalal asetsevad pistikupesad katta turvaklambriga, et laps ei saaks sinna midagi sisse torgata.

Kõhuli magamine

Statistiliselt on hällisurmade arv alates ajast, mil beebisid vähem kõhuli magama pannakse, tunduvalt vähenenud. Ära jäta kunagi oma beebit magama ka kott-tooli, pehmele diivanile või mujale, kus on oht lämbumiseks või mahalibisemiseks.

Tekkide-patjade beebivoodisse jätmine

Beebi voodi pind peab olema sile ja seal ei peaks olema lahtiseid linu, tekke, patju, mänguasju, sest siis on oht, et ta keerutab endale kas lina ümber või ei saa hingata, kui nägu padjas.

Beebi üksi vanni jätmine

Oled küll ostnud väikese beebivanni või lausa spetsiaalse istumisaluse, kuid see ei tähenda sugugi, et võid vannitamise ajal oma beebile hetkeks selja keerata.