Värsked vanemad on murest hulluks minemas, sest küsimusi on nii palju, aga vastata neile keegi ei oska. Kas tita oksendab liiga palju? Kakab liiga vähe? On tal kõht tühi? Nutab liiga palju või liiga vähe? Miks ta ei maga? Kas ta ikka hingab?

Selline murekoorem ei lase sul beebi esimest aastat nautida. Tegelikult on beebid palju tublimad kui me arvame ja loodus on hoolitsenud selle eest, et niisama lihtsalt nendega midagi halba ei juhtu — nad annavad vanematele väga selgelt ja arusaadavalt märku, kui midagi on tõesti pahasti.

Asjad, mille pärast beebide vanemad kõige rohkem pabistavad ja mida sel puhul teha, on ära toodud SIIN!

Ei lase beebil nutta

Arusaadav, et vanemad ei talu tita nuttu. Kuid me unustame selle, et nutmine käib beebiks olemise juurde ja mõnikord ongi lihtsalt niimoodi, et tita nutab ja midagi teha ei ole. Kui oled elimineerinud kõik teadaolevad põhjused nagu märg mähe, nälg, vale temperatuur, igavus, lähedusvajadus, krooksumure jne ja ta ikka nutab, siis mõnikord ei olegi muud teha, kui lasta lapsel end tühjaks nutta. See ei tähenda, et peaksid ta sel ajal unarusse jätma — lähedust ja hellust paku talle sellegipoolest, aga ära jumala pärast süüdista ennast selles, et ei suuda teda lohutada. Sa ei ole halb lapseanem sellepärast, et su tita nutab. Loomulikult tunned sa ise oma last kõige paremini ja saad ju aru, kui tal on tõesti suur mure. Kindlasti pöördu arsti poole, kui laps kiljub, nagu tal kuskilt valutaks, tal on palavik, oksendab, kahtlane lööve, punnis kõht vms ebaharilikud nähud.

Lapse söögi ajaks äratamine

Rinnapiima saavad lapsed on alates kolmandast-neljandast elukuust suutelised magama öö läbi ja nad peaksidki seda tegema. Kui tita võtab kaalus kenasti juurde, pole mingit tarvidust teda keset ööd või päeval sügavast unest teda äratada selleks, et talle tiss suhu panna. Ta ärkab ise, kui ta on näljane ja annab sellest märku.

Toidu tagasiheite ja okse segamini ajamine

Oluline on neil kahel asjal vahet teha seetõttu, et siis sa tead, kas beebi on haige või on tegu normaalse tagasiheitega. Beebid suudavad uskumatutes kogustes piima välja ajada. Tagasiheide lendab suust välja välgukiirusel ja kaugele ning üsna kohe pärast söömist, oksendamine aga toimub u 30-40 minuti järel hoolimata sellest, kas ta on just söönud või mitte. Väga väikeste imikute puhul tuleks oksendamise puhul arstiga nõu pidada ja vajadusel haiglasse minna, sest neil tekib väga kiiresti vedelikupuudus.

Ei märka pisibeebi palavikku

Vastsündinutel ja kuni kolmekuustel imikutel on palavik väga tõsine asi. Kohe, kui märkad, et beebi on kuumem kui tavaliselt, tuleb teda kraadida ja arstiga nõu pidada, kui temperatuur on üle 38 kraadi. Nii väikeste immuunsüsteem ei ole veel valmis tõsiste haigustega võitlemiseks ja paljalt paratsetamooliga ei pruugi sa ise sellest jagu saada.

Turvahälli valesti kinnitamine

Tõsi, see on keeruline ülesanne ja kui tita veel kisab ka, on eriti keeruline sellega hakkama saada. Kuid niisama turvahälli autosse visata ei ole ka mõtet. Hälli ostes palu müüjal ette näidata, kuidas see täpselt käib. Nii ema kui isa peaksid enne tita sündi ise mitmeid kordi harjutama, et vajadusel kiiresti ja õigesti hakkama saada.

Suuhügieeni hooletusse jätmine

  1. Ära anna lapsele öösiti piima ega mahla, kui esimesed hambad on välja tulnud.

  2. Enne ööund tuleb hambad ära pesta, ka siis, kui neid on ainult üks või kaks.

  3. Mahla asemel olgu janujoogiks vesi.

Abielu unarusse jätmine

Tita röövib nii suure osa teie ajast, et meheks-naiseks olemiseks väga mahti ei jäägi. Siis tuleb seda aega lihtsalt võtta, sest vastasel juhul pinged suurenevad veelgi ja lõpuks võitegi lahku minna. Pingutage selle nimel, et natukenegi paarisuhtest alles jääks — kohtinguõhtud, ühised filmivaatamised, õhtusöögid, jutuajamised muul teemal hoiavad leeki üleval. Millest koosneb õnnelik abielu, vaata SIIT!

Beebi ees tülitsemine

Isegi kolmekuused titad suudavad tajuda, kui ema-isa suhetes on pinged üleval. Seetõttu peaksid jälgima, et te beebi juuresolekul pidevalt üksteise peale ei karjuks ega õiendaks. Loomulikult on täiesti normaalne, kui teil aeg-ajalt kaane pealt viskab, kuid igapäevane tülitsemine ei ole mõistlik. Samuti ei ole hea oma tundeid liialt alla suruda ja kõik ebameeldivused alla neelata. See on teine äärmus, mis lõpuks viib veel suurema plahvatuseni.

Kahtlastest allikatest nõu küsimine

Internetist võid sa leida üht-teist huvitavat ja väiksemad probleemid võid sa tõesti Google’i või Perejalaps.ee artiklite abil ära lahendada, kuid kui küsimus on sinu või lapse tervises ja võib-olla koguni elus, pead sa alati ja tingimusteta pöörduma arsti poole. Kuni foorumisse küsimust püstitad ja vastust ootad, võib lapse seisund juba eluohtlikuks muutuda. Ja internetist leitud nõuannete abil ohtlikke haigusi ravima hakates teed sa kindla peale rohkem kahju kui kasu. Ära riski rumalustega ja pane oma telefoni kiirvalimisse oma perearsti number, Perearsti nõuandetelefoni number 1220 ja Lastearsti nõuandetelefoni number 1599.

Allikas: WebMD