Teadlased tegid kindlaks 5 geeni, mis vastutavad esimese hamba lõikumise ja hammaste arvu eest 1.eluaastal. Lisaks avastasid nad, et üks neist geenidest suurendab 30.eluaastaks ortodontilise ravi vajadust 35% võrra.

Uuringu peamine autor, Imperial College Londoni Rahvatervise Kooli professor Marjo-Riitta Jarvelin analüüsis 6000 inimest (pärit Põhja-Soome Sünnikohordi ning Laste ja Vanemate Avoni pikaajalise uurimuse andmebaasist) tervet geneetilist koodi alates ema varajasest rasedusest kuni lapse täiskasvanueani.

Autorid rõhutavad, et hmmastel ja teistel organitel on varajases elus sarnased kasvu- ja arenguteed. Mõned avastatud geenidest on varasemalt seostatud kolju, lõua, kõrvade, sõrmede, varvaste ja südame arenguga.

Atüüpiline hammaste areng võib viia hambumise probleemideni, mis nõuab väljakutseterikast ja kallist ortodontilist ravi. Hammaste arengut mõjutavate geenide avastamine võib viia innovaatiliste ravimeetodite väljatöötamiseni välistades kaasasündinud hambumise probleeme.

“Inimese arengu keskkondlike ja geneetiliste faktorite avastamine aitab meil paremini mõista alles hilisemas elus avalduvate mitmete arenguhäirete tekkimist. Loodame, et need avastused suurendavad teadmisi loote arengu osas, mis on oluline krooniliste haiguste tekkimise mõistmises,” ütleb professor Marjo-Riitta Jarvelin.

Allikas: Public Library of Science ja Pillas D, Hoggart CJ, Evans DM, O'Reilly PF, Sipilä K, et al. Genome-Wide Association Study Reveals Multiple Loci Associated with Primary Tooth Development during Infancy. PLoS Genet, 6(2): e1000856 DOI: 10.1371/journal.pgen.1000856