Caritase Noore ema kooli nõustajad, kes on ka ise teismeliselt emaks saanud ja teavad omast kogemusest, mida see endaga kaasa toob, selgitavad, miks teismeliselt rasestumine vajab eritähelepanu.

Ühele noorele võib ootamatu rasedus tekitada tunde, et ta on kaotanud igasuguse kontrolli nii oma lõpuni kasvamata keha, muutlike tunnete kui oma elu üle tervikuna. Kool võib jääda unarusse, kuna halb enesetunne ei lase õppimisse süveneda. Sõbrad, lähedased ja lapse isa võivad hakata käituma senisest erinevalt. Emadus eeldab vastutustunnet, pühendumist ja küpsust.

Mida saab teha teismelise ema lähedane?

Paku usalduslikku suhet!
Parim, mida alaealisele emale saab pakkuda, on kindel ning usalduslik suhe, mis loob talle võimaluse rääkida asjust, mis talle korda lähevad. Usaldus ei pruugi tekkida alati nii kiiresti kui tahaks, kuid järjepideva toetuse ja hoole korral ei ole toetava inimese olemasolu teismelisest ema jaoks pea enam nii harjumatu ning väheneb usalduse proovile panek eesmärgiga testida, mil määral võib toetajat pühendada oma saladustesse ning olla teesklematult see, kes tegelikult ollakse. Teismeline ema võib teha esialgu koguni midagi niisugust, mille teab olevat heaks põhjuseks abistamisest loobumiseks, et katsetada toetussuhte püsivust. Sellises olukorras tuleb talle mõista anda, et kohatu oli tehtud tegu ja tema ise on siiski teiste silmis väärtuslik.

Mida varem lood usalduse, seda suurem jõud on toetussuhtel
Teismeline on valmis siis rohkem ise avanema ning kuulama. „Ma usun sellesse, et sa saad hakkama, ja olen sulle toeks, kui sa mind vajad!“ — see on lühidalt hoiak, mida teismeline ema vajab.

Paljude tüdrukute jaoks võib rasedus olla aeg, mil üldse esimest korda väljendatakse usku tema toimetulekuoskustesse ning huvi temaga toimuva vastu. Juba ainuüksi teadmine, et keegi on abiks, avaldab positiivset mõju. Usu temasse, siis hakkab ta ka ise endase rohkem uskuma ja end rohkem usaldama.

Kinnita, et ta saab hakkama, siis muutub ta julgemaks ja oskused paranevad
Kohtle teda suutliku ja vastutustundliku emana, siis käitub ta just sellele vastavalt.

Milliste küsimuste läbiarutamist teismeline rase vajab?
Kõik küsimused seoses valikutega — sünnitada ja laps ise üles kasvatada, sünnitada ja anda laps adopteerimisele, teha abort — kõigi plusside ja miinustega, et olukorrast võiks teismelise raseda jaoks kujuneda terviklik ülevaade ja oleks võimalik langetada parim otsus.

Beebi esimesed elukuud on aeg, kui teismelisel emal on suurim segadus
Kohanemine emaks olemisega, imetamisega ja beebi eest hoolitsemisega toimub ikka kõige turvalisemas kohas — kodus. Parim tugi nii emale kui vastsündinule on nende abistamine ja toetamine seal, kus neile on kõige mugavam ja turvalisem.

Ennetamaks beebide väärkohtlemist ning beebi tervise- ja arenguhäireid on vaja aitajatel erilist tähelepanu pöörata halbades elutingimustes ja vaesuses elavate ning hoolimatu tervisekäitumisega teismelistele rasedatele ja emadele. Võimalikult varane toetus ja abi aitab suurendada teismelise ema igapäevast toimetulekut ja tõsta tema teadlikkust lapsevanemana.

Muutused viib ellu teismeline ise!
Muutuste läbiviimine peab olema teismelise ema enda soov ning tahe pingutada enda ja lapse nimel peab olema temas endas. Loomulikult vajab ta kõige selle juures abi, kuid tema eest ei tohi ära teha kõike, vastutus peab jääma temale endale.

Kahe alaealise ema lugu sellest, kuidas kõik ikkagi nii läks, vaata SIIT!

Allikas: caritas.ee

Jaga
Kommentaarid