Naine tellis Unekoolist tütrele personaalse uneplaani ja küsis nõu e-unekooli kaudu. „Sain sellest tuge ja proovisin leida meie jaoks parima variandi,” kinnitab ta. „Unekooli nõu on vajalik, kui oled parasjagu endas ebakindel, vajad oma tegutsemisele kinnitust ja häid näpunäiteid.”

Eesti Unekooli Ühingu  nõustamiskeskkond www.unekool.ee pakub peredele nõu ja tuge lapse magamisharjumuste kujundamisel. Lähtutakse leebe unekooli meetoditest, mis on samaaegselt peresõbralikud, turvalised ja tõhusad. Nõustatakse lapsevanemaid, korraldatakse vanematele ja spetsialistidele koolitusi ning töötatakse välja infomaterjale.

„Olen püüdnud unekooli leebemalt teha, aga on ette tulnud ka hetki, kui olen sunnitud veidi karmimalt lähenema ja laskma lapsel nutta,” tunnistab Gerli. Tagasilöögid tabavad neid haiguste ajal. Siis on nuttu ning magamata öid ja päevi palju.

„Lapse uni on müsteerium ja mina seda päris lõpuni mõista ei suudagi,” tõdeb naine. „Lapsed katsetavad meie peal iga päev, vahel on see väga kurnav. Aga kõik möödub ja varsti on jälle rahulikum. Usun sellesse iga päev, teen enda kallal tööd, et suudaksin ise rahu säilitada, kulgeda koos lapse ja tema vajadustega.”

www.unekool.ee perenõustaja Merit Lillelehe sõnul on uneplaan pere jaoks mugav elektrooniline võimalus saada laiem pilt oma lapse magamisharjumuste kohta. „Analüüsime seal lapsevanema infole toetudes ja lapse vanusest lähtudes tema senist päevakava, magamiskeskkonda, uinumisharjumusi ja uneaegset käitumist. Me ei pane paika ranget päevakava, vaid anname perele raamistiku, milles endale sobivaid otsuseid teha,” ütleb Lilleleht.

Unekool pakub peredele ka perenõustaja koduvisiiti, kus on soovitav nii ema kui isa kohalolek. „Koos perega kaardistame lapse senised uneharjumused, vaatame üle beebi magamiskeskkonna, paneme koos paika perele sobiva strateegia lapse unemurede lahendamiseks ja pere toimetulekuvõime tugevdamiseks,” seletab Lilleleht. „Vahel oodatakse, et perenõustaja kohe ka lapse magama paneks. Seda me siiski ei tee, sest uinumine on nii isiklik asi, kus võõrad ei sobi toimetama.”

Küll aga saab perenõustaja visiidi ajal soovitada vajadusel muudatusi magamiskeskkonnas, anda nõu päevaplaani osas ja aidata leida pere sees täiendavaid ressursse keerulise teemaga toimetulekuks. Alati järgneb koduvisiidile ka hilisem nõustamine telefoni või meili teel. Koduvisiit võtab aega kuni kaks tundi ja neid tehakse Tallinnas, Harjumaal ja Pärnus.