Mis on healoomuline eesnäärme suurenemine ?

Eesnäärme healoomuline suurenemine on vananemisega kaasnev mehe reproduktiivtrakti muutus, mis hakkab probleeme tekitama tavaliselt peale 35.-40. eluaastat. Uuringute alusel on tõestatud, et enamikel meestel vanuse tõustes eesnäärme kude suureneb.

Kuigi eesnääre ei pruugi suurenemise algjärgus olulisi kaebusi põhjustada, on esmasteks haigusnähtudeks urineerimisega seotud ärritusnähud. Põie tühjendamine ei ole täielik või urineerimine on sagenenud, uriini hulk vähenenud ning lisandunud on öine urineerimine.

Eesnäärme kontroll

Üle 50-aastastel meestel soovitatakse arsti juures eesnääret kontrollida vähemalt üks kord aastas. Nii on võimalik avastada eesnäärme kasvaja varasemas, aeglase kasvu faasis ning arstidel on võimalik mehe jaoks rohkem ära teha. Kahjuks pöördutakse arsti poole sageli alles viimases hädas.

Kuidas ravida?

Veel paarkümmend aastat tagasi oli suurenenud eesnäärme ainsaks ravivõimaluseks eesnäärme osaline eemaldamine. Täna saab seda haigust ravida väga erinevate ja oluliselt väiksemaid kõrvaltoimeid andvate ravimeetoditega: taimeravi ehk fütoteraapia (nõrgemate sümptomite puhul), tablettravi, kirurgiline ravi.

Tee lihtne test SIIN ning saad teada, kas tasuks ennast ka arsti juures kontrollida.

Novembris, mis on ülemaailmselt meeste tervisele suunatud kuu „Movember", kutsusime mehi äitma IPSS testi. Test on mõeldud meestele urineerimishäirete raskuse hindamiseks.

  • Meeste urineerimishäirete küsimustikku täideti novembris 2260 korda, mis senine rekord
  • Igal kolmandal testi täitnud mehel esinesid vähesed kuni mõõdukad urineerimishäired

Kusemishäirete küsimustik (IPSS) on kõige olulisem uuring healoomulise eesnäärme suurenemise diagnoosimisel ja eriti ravivalikute tegemisel.

Vuntsikuul täideti testi rekordarv kordi

Novembris, kus meeste tervisele rohkem tähelepanu pööratakse, täideti kusemishäirete testi üle 2260 korda. Tulemused näitasid, et igal kolmandal mehel esinesid vähesed kuni mõõdukad urineerimishäired. Sellisel puhul on põhjust kindlasti arsti poole pöörduda, et täiendavalt eesnääret kontrollida ning teha vajadusel PSA test.

Allikas: meestekuu.ee