Nooremale ja keskmisele koolieale

R. J. Palacio "Ime" ja selle põhjal valminud film "Väike ime"
Humoorikas ja samaaegselt pisarateni liigutav lugu tavalisest poisist Auggiest, kellel on ebatavaline nägu. Tema tavakooli minek kulgeb küll üle kivide ja kändude, kuid lool on siiski optimistlik ja tujutõstev alanoot. Kindlasti on nii raamat kui film abiks kõigile neile, kes kaasõpilastest millegi poolest erinevad, sest rohkem kui Auggie, ei ole eristuda võimalik.

Silvia Rannamaa "Kadri"
Üle poole sajandi populaarsena püsinud lasteraamat viib lugeja sõjajärgsesse aega, kus peategelane kogeb nii vaesusest, vanemate puudumisest kui ebakindlusest tingitud koolikiusamise all. Rannamaa jutustatud loo käik on siiski helge ja näitab, kuidas täiskasvanud saavad sekkuda ja läbi lapse enesekindluse kasvatamise protsesse mõjutada. Raamat äratab soovi olla parem ja mõistvam, aga rõhutab ka iseendasse usu tähtsust.

Ferenc Molnári "Pal tänava poisid"
Kaasahaarav seikluslugu koolipoistest - Pal tänava poistest ja Botaanikaaia punasärkidest - ning nende võitlusest saeveski krundi pärast. Põneva süžee sisse on peidetud aegumatu teemana laste omavaheline võimuvõitlus, mis võib võtta kurva pöörde.

Ole Lund Kirkegaardi "Kummi-Tarzan"
Raamat räägib koolipoisist Ivanist, kellel kipub kõik nihu minema - ta ei oska jalgpalli mängida ja pole hirmus nutikas, isa nõudmised tunduvad liiga suured ning pealekauba teised lapsed pidevalt kiusavad. Lugu jutustatakse humoorikas võtmes, aga kurb alatoon on selgelt tuntav. Raamatu üle arutades võiks tõstatada teema, kuidas oleks Ivan saanud kiusamisest võitu ilma ise teistele halba tegemata. Raamatu põhjal on valminud ka film ning lavastatud teatrietendus.

Leelo Tungla „Puudel Pedro ja igatsustasu"
Kui "Pal tänava poisid" ja "Kummi-Tarzan" kõnetavad rohkem poisse, siis see raamat räägib 11-aastase koolitüdruku loo, mis kätkeb muresid nii kodus kui koolis. Raamatul on positiivne hoog, mis annab innustust, et probleemid on lahendatavad.

Vanemale koolieale

Margus Karu "Nullpunkt" ja selle põhjal valminud samanimeline seriaal
See on lugu probleemsest kodust ja halvast koolist pärit Johannesest, kel õnnestub end ühte Tallinna eliitkooli sisse rääkida. Paraku avastab ta peagi, et klassikaaslased on ta jõuliselt heidikustaatusse taandanud. Kui Johannese elupüramiidi kolm peamist tahku - kodu, sõbrad ja kool - kokku vajuvad, mõistab ta, et on jõudnud nullpunkti.

Ilmar Raagi film "Klass"
Üle kümne aasta tagasi valminud film võiks asetuda ka tänapäeva, sest selles väljatoodud tendentsid on ühiskonnas pigem süvenemas. Film on sünge ja häiriv, sest koolikiusamisest on saanud koolivägivald, mida ohvrid ega vägivallatsejad ei suudagi adekvaatselt lahendada. Seda filmi õppematerjalina ilma sellele järgnevate aruteludeta kasutada on ohtlik, kuna mitmed filmi episoodid on leidnud hiljem õpilaste hulgas matkimist.

Katrin Pautsi raamat "Minu Muhumaa. Lühike libahuntide ajalugu"
Sellise pealkirjaga teosest võiks oodata kõike, aga koolikiusamist küll mitte. Autor jutustab ausalt sellest, kuidas võib suhtuda väike ja traditsioonide kütkes kogukond mandrilt sisserännanu tütresse. Raamat räägib nii julmusest kui alalhoidmisest ja mõneti teeb selle valusamaks just tõsiasi, et tegu pole värvika koolitulistamise või enesetapu looga, vaid kirjeldatud on tuhandete noorte argipäeva.

Teleseriaal "13 põhjust, miks", mis põhineb Jay Asheri samanimelisel romaanil
Seriaali keskmes on enesetapu sooritanud tüdruk Hannah, kes jätab endast maha videopäevikud. Selgub, et enesetapu on oma väikesel osalusel põhjustanud keelepeksu ja külmusega mitmed erinevad kaaslased. Lugu rullub teismelise jälgijani põnevikuna, mille vaatamist ei saa pooleli jätta. Suitsiidi teemade käsitlemisega tuleb olla pigem ettevaatlik, sest oht on ideedest nakatumiseks.

Film "Armastusega, Simon"
Film käsitleb teistsuguse seksuaalse orientatsiooniga noorte teekonda hirmust ja enesevihast eneseaktsepteerimiseni. Linateose peategelaseks on 17-aastane Simon Spier, tavaline keskkoolipoiss, kes varjab suurt saladust: ta on gei ja tal on salajane kirjasõber, kellesse ta ajaga üha enam armub. Kui tema kirjad avastab klassivend, kes kasutab neid väljapressimiseks, peab Simon tegema raskeid otsuseid, mis puututavad tema perekonda, sõpru ja tulevikku.